Haberler

Beni Ben Yapan Dildir" Konulu Konferans

Abone Ol

Kırklareli Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü tarafından “Beni Ben Yapan Dildir” konulu konferans İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hayati Develi tarafından gerçekleştirildi.

Kırklareli Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü tarafından "Beni Ben Yapan Dildir" konulu konferans İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hayati Develi tarafından gerçekleştirildi.

Konferansa konuşmacı olarak katılan İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hayati Develi, insanı insan yapan en önemli özelliklerden birinin dil sahibi olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Hayati Develi, insan dil sayesinde nesneleri adlandırmak ve o adları kullanarak, dünya ile iletişim kurabilme, olumlayabilme, olumsuzlayabilme, kabul ve ret kabiliyetine sahip olduğunu söyledi.

Tek başına insanın dile ihtiyacı olmadığını vurgulayan Prof. Dr. Develi, "İnsan nesnelere bir başkası için isim verir. Ancak tek kalan insan için bu gerekli değildir. Toplumlar geliştikçe dillerde gelişti. Eğer dil olmasa düşünmemiz mümkün değildir. Düşünmek için kelimelere ve kavramlara ihtiyaç vardır. Bunu da toplum bana hazır olarak veriyor ve ben o kavramları kullanarak düşünüyorum. Böylece kabul etme ve reddetme niteliğini kullanıyorum. Dili olmayan bir toplumun, bir insanın varlığı mümkün değildir. Dil olmadan toplum oluşturamazsınız. Toplum oluşturamadığınız zaman da iletişim kuramazsınız. İnsanı insanla bir arada tutacak olan şey iletişim sistemidir. Bilginin sonraki nesillere aktarılması gerekmektedir. Bunun bir kısmı bilgi, bir kısmı tecrübe şeklindedir. Bunların yapılması için sistem, dil olması gerekir. Dil olmadığı zaman insan hiçbir yazılımı olmayan bir cihaz gibidir" dedi.

"Dil sayesinde geçmiş kuşaklar ile aktarım yapabiliyoruz"

Dilin iki ana işlevi olduğunu söyleyen Prof. Dr. Develi, "Birincisi iletme diğeri ise taşımadır. Bu iletme işini iki türlü yapıyoruz. Birincisi zamandaş insanlar arasında yapılıyor. Aynı zaman diliminde yaşayan insanların bilgiyi birbirlerine aktarmalarıdır. İkincisi ise, farklı nesiller arasında olur. Kültür toplumu olduğumuz için sadece şimdiki insanların bilgisiyle yaşayamayız. Geçmişten beslenmediğimiz sürece gelecek diye bir şey yoktur. Bizden önceki nesillerdeki bilgiler dil ile aktarılır. Sözlü toplum aşamasında aktarım masallarla, mitolojilerle, türkülerle yapılıyordu. 5 bin yıldır dil ile aktarım yapıyoruz. Dilin bir diğer işlevi de bilgiyi kuşaklar arası aktarmaktır. Dil sayesinde geçmiş kuşaklar ile aktarım yapabiliyoruz. Geçmişimiz ile hiçbir bağımız yoksa insandan farklı bir tür olmamız gerekiyor. Dil olmasa insan olamayız, toplum olamayız. En önemlisi de millet olamayız" ifadelerini kullandı.

Konferans soru cevap kısmının ardından Kırklareli Üniversitesi Prof. Dr. Mustafa Aykaç'ın, Prof. Dr. Develi'ye plaket takdim etmesiyle sona erdi.

Kırklareli Üniversitesi Kayalı Yerleşkesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi 1 No'lu konferans salonunda düzenlenen konferansa, Rektör Yard. Prof. Dr. Bülent Şengörür, akademik personel ve çok sayıda öğrenci katıldı. - KIRKLARELİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

İstanbul Üniversitesi Hayati Develi Kırklareli Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title