Haberler

Beslenmede Tam Buğday Ekmeğinin Önemi

Abone Ol

Aydın İl Sağlık Müdürü Dr.

Aydın İl Sağlık Müdürü Dr. Hüsnü Tırpancı, beslenmede tam buğday ekmeğinin önemine dikkat çekerek, "Sağlıklı tüketilen her ekmek sağlığımızın güvencelerinden biridir" dedi.

Beslenmenin insanın büyümesi, gelişmesi, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için gerekli olan besin öğelerinin yeterli miktarda alıp vücutta kullanabilmesi olduğuna işaret eden Dr. Hüsnü Tırpancı, "Bilimsel araştırmalara göre, insanın yaşamı için elliye yakın besin öğesine gereksinimi olduğu ve bu öğelerden herhangi biri alınmadığında, gereğinden az ya da çok alındığında, büyüme ve gelişme sorunları oluşmakta, sağlık bozularak birçok hastalığa zemin hazırlamaktadır. Tüm bunların sonucunda

yaşam kalitesi ve verimliliği düşmektedir.

Ülkemizde yetersiz ve dengesiz beslenmeye bağlı çok önemli sağlık sorunları bulunmaktadır. Bebeklerde ve okul öncesi çocuklarda protein-enerji malnütrisyonu, D vitamini yetersizliği, anemi, zayıflık, şişmanlık, çeşitli vitamin yetersizlikleri, basit guatr ve yaygın diş çürükleri, yetişkinlerde şişmanlık, şeker hastalığı, hipertansiyon ve kalp damar hastalıkları bunlardan bir kaçıdır. Yetersiz beslenmede ekonomik güçlüklere oranla bilgi eksikliği ve uygulamada yapılan hataların daha etken olduğu görülmektedir" diye konuştu.

Tahılların Türkiye'de toplumun temel besin grubu olduğuna değinen Tırpancı, "Vitaminler, mineraller, karbonhidratlar, lif ve diğer besin öğelerini içermeleri nedeniyle sağlık açısından da oldukça önemlidir. Ülkemizdeki tahıl tüketiminin başında ekmek gelmektedir. Günlük enerjinin yüzde 44'ü sadece ekmekten sağlanmaktadır. Ülkemizde kişi başına günde yaklaşık olarak 400-450 gram ekmek tüketilmekte olup, yüzde 90'ı satın alınmaktadır. Bu kadar sık tüketilen ekmeğin tüm besleyici özelliklerinden maksimum düzeyde faydalanılması gerekmektedir. Ekmeğin besin öğeleri içeriği buğdayın saflaştırılma durumuna göre değişkenlik göstermektedir. Ancak besleyici değeri oldukça yüksek olan buğdayın öğütülme sırasında kepek ve öz kısmının ayrılması birçok besin öğesinde önemli kayıplara neden olmaktadır. Özellikle düşük randımanlı unlardan yapılan ekmeklerde bu oranın daha da arttığı bilinmektedir. Yapılan çalışmalarda tam buğday unu kullanılan ekmeğin kalsiyum içeriğinde yüzde 117, çinkoda yüzde 100, demirde yüzde 300, magnezyumda yüzde 115, B1'de yüzde 45-55 ve B2'de yüzde 100, B6 vitamini yüzde 110-195 ve niasinde

yüzde 45-55 oranında artış gözlenmektedir" şeklinde konuştu.

"KALİTESİZ UNLA YAPILAN EKMEK ZARARLI"

Türkiye'de ekmeğin temel besin maddelerinden biri olmasına rağmen ekmeğin düşük randımanlı unlardan yapılmasının birçok beslenme ve sağlık sorununa zemin oluşturabildiğinin altını çizen Tırpancı, şunları söyledi:

"Tam buğday unundan yapılan ekmeğin Besleyicilik değeri daha yüksektir. Bazı B grubu vitaminler, mineraller ve posa için iyi bir kaynaktır. Bağırsak fonksiyonlarının düzenlenmesinde, kan lipitlerinin kontrolünde, diyabette kan şekerinin kontrolünde önemli katkılar sağlamaktadır. Daha az enerji verirken daha fazla tokluk sağlarlar, böylece günlük alınan enerji miktarını ve obezite oluşma riskini

azaltırlar. Bazı kanser türleri, kalp-damar hastalıkları, yüksek tansiyon ve diyabet gibi kronik hastalıkların riskini azaltmaya yardımcıdır.

Lif içeriklerinden dolayı kan şekeri dalgalanmalarını ve insülin düzeylerindeki yükselmeyi önleyerek, açlık duygusunun azalmasında etkili olabilmektedir. Ayrıca tam tahıl ürünleriyle alınan magnezyum glikoz kullanımını olumlu yönde etkilemekte bunlarda bulunan E vitamini ve diğer antioksidanlar metabolik sendromun önlenmesine katkıda bulunmaktadırlar.

Sağlıklı tüketilen her ekmek sağlığımızın güvencelerinden biridir" - AYDIN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Hüsnü Tırpancı Türkiye Aydın Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title