Beü'de Spect-ct Cihazı Devreye Girdi
BEÜ Bilimsel Araştırma Projeleri kapsamında sağlanan 1,8 Milyon TL’lik finansal destek yoluyla sağlık uygulama ve araştırma merkezine kurulumu yapılan SPECT-CT cihazı devreye girdi.
BEÜ Bilimsel Araştırma Projeleri kapsamında sağlanan 1,8 Milyon TL'lik finansal destek yoluyla sağlık uygulama ve araştırma merkezine kurulumu yapılan SPECT-CT cihazı devreye girdi.
Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde hizmete giren SPECT-CT cihazı kamuoyuna tanıtıldı. Çağdaş alt yapısı ve uzman ekibiyle bölgeye gelişmiş ülkeler standartlarında hizmet vermeyi sürdüren BEÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi, son beş yıl içerinde mevcut sağlık hizmetlerinin çeşitliliğini ve kapasitesini ciddi bir biçimde arttırdı. Özellikle yoğun talep gören alanlarda planlanan tıbbi cihaz yatırımları, Zonguldak ve bölge insanı için büyük bir şans olarak görüyor.
Araştırma hastanesine kurulan yeni cihaz hakkında bilgiler veren BEÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Başhekim Yardımcısı yrd. Doç. Dr. Yavuz Sami Salihoğlu, "Modern tıbbi bir görüntüleme cihazı ismi SPECT - CT isminden de anlaşılacağı üzere hbyrit bir cihaz, başka amaçlarla üretilmiş gama kamera ve tomografi ile bir araya getirilmesiyle oluşturulmuş modern bir cihaz. Bu iki cihazın ayrı ayrı üstün özelliklerinin yanında eksikleri vardı. Bir araya getirilmek suretiyle son derece faydalı bir görüntüleme tanı aracı bir cihaz. Bizim bölümümüzün hizmetlerini yürütmek için konversyoner bir gama kameraya ihtiyacımız vardı. Fakat sayın hocamızın desteğiyle kurumumuzun vizyonuna uygun hbyrit modern bir cihaz kazandırmış olduk. Bu cihazla hastaların özellikle onkoloji tanı ve tedavisinde katkı sağlayacağız. İlave olarak da Onkoloji dışında kalp, akciğer, endokrin sistem gibi birçok doku ve organlarda kanser dışı hastalıkların teşhis ve tedavilerine katkı sağlayan bir cihaz. Son 10 yıldır dünyada kullanılmaya başlanan cihaz ülkemizde sayısı az, bölgemizde hiç yok. Böyle bir cihazı hizmete sunduk. Bilimsel araştırmaların yanında nitelikli nükleer tıp görüntüleme hizmeti sunmamıza aracılık edecek bir cihaz" şeklinde konuştu.
Eskiden sadece sintigrafi bölümü varken hastaları çekerken metabolik ve fonksiyonel bilgi elde etiklerini söyleyen BEÜ Nükleer Tıp Anabilim dalı Başkanı Prof. Dr Mehmet Çabuk, "Eskiden sadece sintigrafi bölümü varken biz hastaları çekerken metabolik ve fonksiyonel bilgi elde ediyorduk. Ama yerini tam olarak tespit edemiyorduk. Bu cihazın gelmesiyle birlikte tam olarak yerini lokalize edebiliyoruz. Daha önceden burada çekilen görüntünün nerde olduğunu bulmak için başka bir filmle ayrı ayrı bakıyorduk. Ama şimdi iki görüntü çakıştırılıyor tam olarak hem fonksiyon hem de lokalisazyon bilgisi veriyor. Bu cihazla birlikte bölümümüzde bütün cihazlarımız yenilendi. En eski cihazımız 2011 yılında alınan bir gama kameramız daha var. Onun dışında bütün cihazlarımız yenilendi" dedi
2016 yılına çok güçlü güncellenmiş cihazlarla hizmet vermeye devam edeceklerini belirten BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer, "Görüntüleme cihazlarıyla ilgili 2015 yılında çok devasa bir yatırım yaptık. En son hizmete aldığımız SPECT - CT cihazı inşallah önümüzdeki ay içerisinde de 15 yıllık kullanılan MR cihazını yenileyeceğiz. 2016 yılına çok güçlü güncellenmiş cihazlarla hizmet vermeye devam edeceğiz. Artık görüntüleme cihazları tek tip konvansiyonel cihazlar değil hbyrit cihazlar. Daha önceden SPECT olarak kullanılan gama kameralarıyla birlikte CT avantajlarını katarak iki bilgiyi harmanlayarak teşhis ve tedavide güçlü bir dayanak sağlıyor. Aynısı daha önce kazandırdığımız PET- CT cihazımızda da vardı. PET ayrı bir görüntüleme tekniği CT ayrı bir görüntüleme tekniği ikisi birleştirerek hbyrit bir mekanizma üretiliyor çok yaygın olarak kullanılan bir cihaz. Nükleer Tıp'taki öğretim üyelerimizin bilimsel araştırma kapasitesini çok arttıracak. Aynı zamanda buraya gelen vatandaşlarımızın sağlık hizmetlerini çok nitelikli bir şekilde almasını sağlayacak. Bu cihaz hastanemizde ve bölgemizde yoktu bu anlamda yeni bir cihazı üniversitemize kazandırmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Biz aynı zamanda sağlığın her tarafındayız. Sağlığın eğitim kısmında da varız. Hem lisans eğitiminde hem mezuniyet sonrası lisansüstü eğitimde de bu cihazın bizde olmuş olması eğitimin kalitesini çok olumlu bir şekilde etkileyecek. Zaten tıp fakültesinin vermiş olduğu eğitim ulusal ölçekte çok iyi bir eğitim. TUS sınavındaki başarıları tüm Türkiye biliyor. İnşallah bu cihazların katılmasıyla birlikte eğitimdeki başarı skalasını çok daha yukarılara taşıma fırsatı bulacağız" dedi.
SPECT- CT Cihazının Türkiye sadece yedi tane olduğunun altını çizen BEÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Varım Numanoğlu, "Son 10 yıldır dünyada ortaya çıkmış bir cihaz, aslında Nükleer tıp görüntüleme sistemlerinin geleceği bu bundan sonra konvansiyonel cihazlar yavaş yavaş devreden çıkacak. Biz geleceğe yatırım yapıyoruz bunu da gösterdik. Bu çerçevede bakıldığında Türkiye'de yedinci cihaz. Sağlık Bakanlığı toplu bir alımla yeni bir 13 cihazlık alım yaptı. Muhtemelen Türkiye'de 20 cihazla birlikte uzun süre bu cihazla ilgili yatırımda yapılmayacak. Türkiye'deki ulusal ölçekteki çağdaşlarımızın epey önüne bir ileri adım oldu katkısı olan herkese teşekkür ediyorum" dedi.
Cihazın Zonguldak'a ve bölgeye hayırlı olmasını söyleyen BEÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Taner Bayraktaroğlu, ise "Üniversitemiz fakültemiz ve sağlık uygulama merkezimiz bölgesel önemli araştırma eğitim ve sağlık hizmet sunucusunun önemli yürütücüsü bu bağlamda nükleer tıp bulunduğumuz alandan multi disipliner birçok bölümün ortak hizmet yürüttüğü bir alan ve bu cihazda özellikle bütün bölümlere yardımcı oluyor. İnsan vücudunda küçük hücreye kadar vücuttaki sorunun saptanması tanısının konması ve tedavisinin yapılması aşamasında hbyrit bir cihaz. Bu cihazın kazanılmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi. - ZONGULDAK