Haberler

Beyaz Perdeye Yansıyan Geçmiş: Tarih Sinema İlişkisi" Konferansı

Abone Ol

Kırklareli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü tarafından, “Beyaz Perdeye Yansıyan Geçmiş: Tarih Sinema İlişkisi” konulu konferans düzenlendi.

Kırklareli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü tarafından, "Beyaz Perdeye Yansıyan Geçmiş: Tarih Sinema İlişkisi" konulu konferans düzenlendi.

Rektörlük Kültür Merkezi'nde düzenlenen konferansa Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aykaç, akademik personel ve öğrenciler katıldı. Yıldız Teknik Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. A. Teyfur Erdoğdu ise konuşmacı olarak yer aldı.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Mustafa Aykaç, bu tür konferansların fayda sağladığına değinerek, konferanslara katılım sağlanması gerektiğini vurguladı. Prof. Dr. Aykaç, "Üniversitedeki öğretim elemanlarımıza ve öğrencilerimize konferanslar düzenliyoruz. Konferansların bizlere faydalı bilgiler katması, bizleri mutlu ediyor. Şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da konferansların yapılması için gerekli desteği sağlamaya hazırız" ifadelerini kullandı.

Yakın zamanda Türkiye'de tarih filmi ve dizilerinde büyük bir patlama olduğunu vurgulayan Öğretim Üyesi Doç. Dr. A. Teyfur Erdoğdu, maalesef bu dizi ve filmlerin eleştiriyi de beraberinde getirdiğini dile getirdi. Doç. Dr. A. Teyfur Erdoğdu, şunları söyledi:

"Tarih ve sinemayı üç ana başlık altında inceleyebiliriz bunlar, tarihin konusu, tarihin kaynağı ve tarihin refleksidir. Bu konuların dizi ve filmlerde işlemek tarihimizin açısından olumlu karşılanabilir. Ancak bunların çoğunun tarihi yansıtmadığını söyleyebiliriz. Dizi ve filmler bizi aydınlatıyor ama tarihçiler bu aydınlatmanın 'Zararlı aydınlatma' olduğunun altını çizmektedirler. Maalesef görsel medya şu an akademik olmayan tarihçilerin elindedir. Bu da asıl tarihçileri kızdırmaktadır. Tarihi inşa ederek kurgu yapmaya çalışıyoruz ama gerçek ve hayal ayrımı yapamıyoruz. Filmler tarihsel ve tarihi olarak ikiye ayırmak mümkündür. Tarihi eski demektir. Tarihsel ise tarihten bahseden demektir. Eski tarihli yani 50-100 yıl önceki filmler bize eski kostümleri, eski evleri ve eski insanları göstermektedir. Tarihi filmler kendi dönemleri için dil ve görüntü sunmaktadır. Filmler genellikle insanlara bir şeyler aşılamak için vardır. 1980'de çekilen bir 1908 filmi sadece kurmacadan ibarettir. Tarihi bir belge oluşturma gibi amacı yoktur."

Konferans, Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mesut Ayar'ın, Doç. Dr. A. Teyfur Erdoğdu'ya plaket takdim etmesiyle sona erdi. - KIRKLARELİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Teyfur Erdoğdu Kırklareli Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title