Haberler

Beyoğlu Belediyesi 150 Kadını İş Sahibi Yaptı

Abone Ol

Beyoğlu Belediyesi, mikrokredi ile kadınların hayatını değiştirirken 150 kadın, aldıkları uygun kredilerle kendi işlerini kurarak ayakları üzerinde durmayı başardı.

Beyoğlu Belediyesi, mikrokredi ile kadınların hayatını değiştirirken 150 kadın, aldıkları uygun kredilerle kendi işlerini kurarak ayakları üzerinde durmayı başardı.

Beyoğlu Belediyesi, Sosyal Market Vakfı ve Türkiye İsrafı Önleme Vakfı işbirliği çerçevesinde 150 kadın kendi işinin sahibi oldu. Ekonomik özgürlüklerini kazandırmayı hedefleyen mikrokredi sistemiyle kadınlar aldıkları uygun kredilerle takı, el sanatları gibi bir çok alanda işlerini kurmayı başardı. 2 sene önce Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan ve Türkiye İsrafı Önleme Vakfı Başkanı Aziz Akgül arasında imzalanan protokolle ilçede mikrokredi uygulaması devreye girdi. İsrafı Önleme Vakfı sistemi organize ederken, Beyoğlu Belediyesi Sosyal Market Vakfı da bütçe oluşturdu. İki senede kendi işini kurmak isteyen kadınlara 100 bin liralık kredi verildi.

Mikrokredi sisteminin 2 yıldır Beyoğlu'nda başarıyla uygulandığını bildiren Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, "Mikrokredi projesi kadınlarda girişimcilik ruhunu geliştiriyor.Bizim kadınlarımızın ellerinden her türlü iş gelir. Mikrokredi projesinde küçük bir kredi veriliyor ama bu kadında girişimciliği tetikliyor, hanımların zihnine bunu yerleştiriyor" dedi.

EV YEMEĞİ YAPIYORLAR, TAKI TASARLIYORLAR

Mikrokredi almaya hak kazanan kadınlar önce bilgilendiriliyor ve daha sonra 4-5 kişilik gruplar oluşturuluyor. Kadınlara yapabilecekleri işlerle ilgili eğitim veriliyor. Grup oluşturmada amaç kontrolü sağlamak olurken kadınlara balık vermek yerine balık tutma öğretiliyor. 2 senelik süreçte 150 kadın, dantel işlemek, ev yemekleri yapmak, takı tasarlamak, gibi değişik alanlarda aldıkları kredilerle değer üretip, iş sahibi oldular.

AİLE BÜTÇESİNE KATKI SAĞLADI

Beyoğlu'nda aldıkları kredi ile hayatı değişen 150 kadından birisi Fatma Özer. Memleketleri Siirt'ten geçim sıkıntısı sebebiyle eşiyle birlikte İstanbul'a göç eden Özer, "Eşim çoğunlukla şehir dışında çalışıyordu. Bütçemizde kısıtlıydı. Mahallemizde komşuluk ilişkilerimiz çok güçlüdür.Mikrokrediyi de bu güçlü ilişkiler sayesinde öğrendim ve komşularımla birlikte mikrokredi alarak aile bütçeme katkıda bulunmaya başladım." Diye konuştu. Bir diğer mikrokredi alarak iş sahibi olan Yasemin Çılgı da 24 yaşinda evlendim ve 2 Çocuk sahibiyim. Bir arkadaşım vasıtasıyla himelaya tuz lambası aldım. İlk olarak evimde kulanmaya başladım. Astim, bronşit, tansiyon hastalıklarına iyi geliyor ve sigara kokusunu gideriyor. Ailemin bütçesine katkıda bulunmak için bu işi yapmaya başladım. Küçük sermaye ile başladım. Gelen siparişlerimi vermekte zorlanıyordum . Sermaye alımım zorlaştığı için bir desteğe ihtiyacım vardı. Mikrokredi sayesinde gerekli sermayeyi sağlayıp işimi büyüttüm" dedi.

FAİZSİZ 46 HAFTA GERİ ÖDEMELİ KREDİ VERİLİYOR

Mikrokredi sistemi ile kadınlara ilk etapta bin lira kredi veriliyor ve 46 haftalık bir sürede faizsiz olarak geri alınıyor. Bu kredinin yüzde 70'i ödendiği zaman istenildiği takdirde aynı şartlarda bu sefer 2 bin liralık yeni bir kredi veriliyor. Bu süreç geri ödeme sağlıklı bir şekilde yapıldığı takdirde aynı şekilde devam ediyor. Beyoğlu Belediyesi tarafından 2 yıllık süreçte kredi alan kadınlara yeni pazar yerleri kuruldu ve belediyenin kontrolünde bölümler açıldı. Bu şekilde kadınların hijyenik ortamda çalışmaları sağlanırken, kadınlara yönelik internet siteleri de açılıp kitapçıklar bastırılarak kadınlara ürünlerini pazarlama imkanı sunuldu. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Ahmet Misbah Demircan Beyoğlu Belediyesi Aziz Akgül Türkiye Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title