Haberler

Beyşehir Gölü'nde "Gümişi Havuz Balığı" Hakimiyeti Ele Geçirdi

Abone Ol

Türkiye'nin en büyük milli parkı olan Beyşehir Gölü Milli Parkı'nda yürütülen ekosistem rehabilitasyon projesi kapsamında yapılan bilimsel çalışma ve tespitlerde, kökeni İsrail olmamasına rağmen halk arasında 'İsrail' ya da 'Çin' sazanı olarak da...

Türkiye'nin en büyük milli parkı olan Beyşehir Gölü Milli Parkı'nda yürütülen ekosistem rehabilitasyon projesi kapsamında yapılan bilimsel çalışma ve tespitlerde, kökeni İsrail olmamasına rağmen halk arasında 'İsrail' ya da 'Çin' sazanı olarak da bilinen ekonomik değeri olmayan Gümişi Havuz Balığı'nın popülasyon olarak gölde hakimiyeti ele geçirdiği belirtildi.

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Adem Tekinay, yaptığı açıklamada, Konya Orman ve Su İşleri 8.Bölge Müdürlüğü'nün desteğiyle başlatılan proje kapsamında Nisan, Mayıs ve Haziran 2013 aylarında Beyşehir Gölü'nde 5 farklı istasyonda su ve balık örneklemeleri yapılarak mevcut durumun tespit edildiğini söyledi. Gölde devam eden 3 aylık su ürünleri avlanma yasağı döneminde gerçekleştirilen su analiz değerlerine göre, göl su kalitesinin parametrelerinin su değişimine bağlı olarak normal sınırlar içerisinde olduğunu, ancak plankton kompozisyonuna göre primer prodüktivitenin azaldığının gözlendiğini belirten Tekinay, "Göldeki su ürünlerinin son durumu hakkında veriler ortaya çıkarıldı. Gölde tür olarak sazan, gümişi havuz balığı, sudak, ak balık, kızılkanat/kababurun, kadife ve yağ balığına rastlanmış olup, popülasyondaki oranları yüzde 42 gümişi havuz balığı, yüzde 21 sazan, yüzde 18 ak balık, yüzde 12 sudak, yüzde 4 kızılkanat, yüzde 2 kadife ve yüzde 1 ile yağ balığı olarak tespit edilmiştir. 3 aylık örnekleme verileri esas alınarak ağ yüzey alanı, avlanma zamanı ve çıkan balık miktarı esasına göre gölün toplam balık kapasitesinin 3 bin 789 ton olabileceği, bunun bin 871 tonunun gümişi havuz balığı, bin 87 tonunun sazan, 801 tonunun ak balık, 497 tonunun sudak, 178 tonunun kızılkanat, 94 tonunun kadife ve 61 tonunu ise yağ balığı olabileceği tahmin edilmiştir. Ancak avlanabilir stok miktarının belirlenmesi için 12 aylık örnekleme bazlı modelleme yapılması gerekmektedir" dedi.

Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Tekinay, bu verilere dayanılarak gölde gümişi havuz balığı popülasyonunun azaltılması gerektiğine de dikkat çekerek, sazan yavrusu miktarının az olmasına bağlı olarak sazan yavrusu aşılanması, nesli tehlike altına girmiş endemik türlerin üretilerek göl ekosistemine kazandırılmasına yönelik çalışmalar yapılması gerektiğinin önerildiğini belirtti. Tekinay, hazırlanan proje ile elde edilen bu sonuçlar doğrultusunda paydaş görüşlerinin de alınarak gölde yapılması gereken müdahale planının çalışılıp, gerekli müdahaleler yapıldıktan sonra da bir yıl boyunca izlenmesi ve sürdürülebilir balıkçılık ve ekosistem yönetiminin sağlanmasının hedeflendiğini sözlerine ekledi. - KONYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Ahmet Adem Tekinay Beyşehir Türkiye İsrail Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title