Bıçağın Sanatkarları Ödüllerine Kavuştu
Bursa’da düzenlenen 5. Bıçak Tasarım Yarışması’nda dereceye giren Bursalı bıçak ustaları, Tayyare Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen törenle ödüllerine kavuştu.
Bursa'da düzenlenen 5. Bıçak Tasarım Yarışması'nda dereceye giren Bursalı bıçak ustaları, Tayyare Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen törenle ödüllerine kavuştu.
Bursa'nın değerlerinin korunması ve zenginleştirilerek geleceğe aktarılması konusunda ciddi çalışmalar gerçekleştirdiklerini belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, şehrin her köşesinde yer alan harabe konumundaki mimari yapıların restore edilerek yeniden eski halleriyle hizmete alınmasının bunun en güzel örneği olduğunu kaydetti. Sadece mimari anlamda değil, somut olmayan kültürel mirasın korunması ve geleceğe taşınmasında da önemli projeleri hayata geçirdiklerini belirten Altepe, 5. Bursa Bıçağı Tasarım Yarışması'nın da bu çalışmalardan biri olduğunu ifade etti. Bursa bıçağının el sanatları arasında özel bir yerinin olduğunu, bıçakçılığın 700 yıllık bir birikimle günümüze ulaştığını söyleyen Altepe, "Özellikle 93 harbinden sonra gelen göçmenler tarafından geliştirilmiş ve özgün Bursa bıçağı oluşturulmuştur. Bursa bıçakçılığı, bugün hala usta-çırak geleneği ile serüvenini sürdüren nadir el sanatlarımızdandır. Geleneksel yöntemlerle ve el işi ile yapılan bıçaklarımızın kullanım alanlarına göre 150 çeşidi olduğunu biliyoruz. Büyükşehir Belediyesi olarak açtığımız bıçak tasarım yarışması ile hem Bursamızın bu güzel geleneğinin yaşamasına hem de gelişmesine katkı sağlıyoruz" dedi.
Altepe, konuşmasında yarışmanın içeriğine de değindi. 6 kategoride gerçekleşen ve 69 kişinin 230 ürünle mücadele ettiği yarışmada birincilere 8, ikincilere 6, üçüncülere 4, mansiyon alanlara da 2'şer bin lira para ödülü verdiklerini belirten Altepe, "Jüri üyelerimiz Kültür Sanat Danışmanımız Ahmet Erdönmez, Kültür ve Turizm Daire Başkanı Aziz Elbas, Bıçakçılar Odası Başkanı Mülazım Gülşen, ustalar Ömer Kurmuş, Sezai Gündoğdu, Vehbi Akçora ve Emrullah Tamtürk'e teşekkür ediyorum. Toplam 120 bin liralık ödülleri almaya hak kazananları kutluyor, Bursa bıçağının geliştirilmesine yönelik gerçekleştirdiğimiz bu çalışmaya katıldıkları için şükranlarımız arz ediyorum" diye konuştu.
Bursa Valisi Münir Karaloğlu ise, Büyükşehir Belediyesi'nin tarihi dokunun ortaya çıkartılması ve mevcutların korunması konusunda göstermiş olduğu başarıyı soyut mirasın ortaya çıkartılmasında da sergilediğini ifade etti. Bursa'nın yüzyıllar önce orduya silah üreten bir merkez konumunda bulunduğunu dile getiren Vali Karaloğlu, "Bugün Türkiye genelindeki ödüllere baktığımızda, 120 bin liranın çok ciddi bir rakam olduğunu görüyoruz. Tüm bunlar önemli bir marka değerinin tekrar ortaya çıkartılması için yapılıyor. Emeği geçenlere, başta Büyükşehir Belediye Başkanımız Recep Altepe olmak üzere Bursa Bıçakçılar Odası'na teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.
Bursa Bıçakçılar Odası Başkanı Mülazım Gülşen ise, 700 yıllık bir uğraşın Altepe'nin himayesiyle ayakta kaldığını vurgulayarak, ilerleyen günlerde daha iyi bir noktaya gelmek istediklerini anlattı.
5. Bursa Bıçakları Tasarım Yarışması'nda dereceye giren yarışmacılara ödüllerini Vali Münir Karaloğlu ile Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe takdim etti. Törenin ardından Vali Karaloğlu ile Başkan Altepe, dereceye giren bıçaklardan oluşan sergiyi gezdi.
Yarışmada kategoriler ve dereceye girenler şu şekilde:
"Mutfak ve Kasap Bıçağı Seti: 1. Özgür Ulus, 2. Erdoğan Güder, 3. Engin Demirtaş, Mansiyon: Vedat Şengüzel, Kılıç Seti: 1. Erol Çetintaş, 2. Turgut Aydemir, 3. Yusuf Karagülmez, Mansiyon: Yılmaz Apaydın, Hançer ve Av Bıçağı Seti: 1. Koray Orhan, 2. Yıldıray Sapmaz, 3. Yavuz Süslü, Mansiyon: Cemil Özden, Çakı Seti: 1. Refik Demirtaş, 2. Celil Demirtaş, 3. Recep Cosun, Mansiyon: Yıldıray Sapmaz, Testere Seti: 1. Kazım Güven, 2. Hüsnü Altıparmakoğulları, 3. Fehim Korkmaz, Mansiyon: Recep Cosun, Döner-Pastırma-Börek Bıçağı Seti: 1. Abdi Aydemir, 2. Cevat Bozkurt, 3. Saffet Keremsoy, Mansiyon: Özgür Adliğ." - BURSA