Haberler

Bilinçli Tüketici ve Bilinçli Alışveriş

Abone Ol

Milli Prodüktivite Merkezi (Mpm) Güneydoğu Anadolu Bölge Müdürü Mustafa Balaban, Bilinçli Tüketicinin Haklarına Saygılı, Kaliteli Mal ve Hizmet Talep Eden ve Bu Konuda Tüm Haklarını Arayacak Kapasitede Olduğunu Bildirdi.

Milli Prodüktivite Merkezi (MPM) Güneydoğu Anadolu Bölge Müdürü Mustafa Balaban, bilinçli tüketicinin haklarına saygılı, kaliteli mal ve hizmet talep eden ve bu konuda tüm haklarını arayacak kapasitede olduğunu bildirdi.

Balaban, yaptığı açıklamada, bir şirketin ticari yaşamda başarılı olabilmesinin yolunun elindeki kaynaklardan eskisine göre daha çok üretebilmesine, yani verimliliğini artırabilmesine bağlı olduğunu belirtti. Balaban, "Oysa başarılı bir bir üretim için sadece aynı girdilerle aynı sürede daha çok üretmek yetmez. Eğer üretilen mal veya hizmet kaliteli değilse, o ürünün tüketiciyi mutlu etmesi, onun beklenti ve gereksinimlerini karşılaması, dolayısıyla da piyasada tutunarak benzerleriyle rekabet edebilmesi olası değildir. Günümüzde kısaca, tüketicinin beklenti ve gereksinimlerini öngörücü, onun mutluluğunu sağlayıcı yönde yapılan, müşteriyi üretimin odağına alan mal ve hizmet üretimi demek olan kaliteli üretim, verimliliğin en önemli unsurudur" dedi.

Verimlilik ilkeleri doğrultusunda gerçekleştirilen kaliteli üretimin, tam rekabeti, ucuzluğu ve refahı beraberinde getireceğini kaydeden Balaban, "Bu ise, tüketici için artan alım gücü, üretici için ise artan rekabet gücü, yeni yatırım olanakları ve işsizliğe çare demektir. Bu anlamda gelişmiş ekonomilerin ardında, bilinçli tüketiciler olduğu kadar, bu bilinçli çoğunluğa rağmen üretim yapılamayacağının farkında olan bilinçli ve dürüst üreticiler olduğu unutulmamalıdır" diye konuştu.

Balaban, bilinçli alışverişi ancak bilinçli tüketicilerin yapabileceğini ifade ederek şunları söyledi:

"Bilinçli tüketici ise kısaca; bir mal veya hizmeti satın alırken gerçek gereksinimlerini göz önünde tutarak ondan en üst düzeyde yarar sağlamayı amaçlayan, bunun için planlı alışveriş yapan, sağlıklı, güvenli, çevreye saygılı ürünü seçme özelliğini taşıyan, benzerleri arasından yerli olanı seçen, alışverişin nesnesi değil öznesi olduğunun bilincinde olan, yüksek kalitedeki mal veya hizmetleri en uygun fiyata alarak para, zaman, enerji gibi kaynaklardan üst düzeyde yararlanabilme olgunluğuna erişmiş, bir ayıplı mal ya da hizmet satın aldığında ise hakkını arayan ve örgütlü olan tüketicidir." Bilinçli alışverişle kaynak ve zaman savurganlığının önüne geçileceğine dikkati çeken Balaban, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bilinçli alışverişin ilk koşulu öncelikle bir alışveriş planı yapmaktan geçer. Bunun için öncelikle gerçek gereksinimlerinizi saptayınız. Çünkü sonsuz gereksinimler karşısında kaynaklarımız sınırlıdır. Dolayısıyla ilk iş olarak alışverişe çıkmadan önce gereksinimlerimiz arasında bizim için en önemlisinden başlayarak bir önem sıralamasına gitmek yapılacak ilk işimiz olmalıdır. Böylece alışveriş planınız dışında harcama yapmanızın önüne geçeceğiniz gibi, neyin hangi miktarda alınacağını gördüğünüz için, yanlış şeyi, yanlış miktarda almayı önleyerek kaynak ve zaman savurganlığını önlemiş olursunuz." (OÇ-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title