Haberler

Bin 500 Yıllık Eserler Bu Müzede

Güncelleme:
Abone Ol

Ermenistan ile Kars sınırı arasında yer alan Ani Ören Yeri'nde 1965 yılından bu yana yapılan alan ile yüzey kazalarında ortaya çıkarılan ve geçmişleri bin 500 yıla dayanan eserler Kars Müzesi'nde sergileniyor Müze Müdürü Alp: "Ani Ören Yeri'nde arkeolojik kazılarımız 1965 yılından bu yana devam ediyor.

ÇAĞLAR SEFERTAŞ - Ermenistan ile Kars sınırı arasında yer alan Ani Ören Yeri'nde 1965 yılından bu yana yapılan alan ile yüzey kazalarında ortaya çıkarılan ve geçmişleri 2 bin yıla dayanan eserler Kars Müzesi'nde sergileniyor.

Kars Müze Müdürü Necmettin Alp, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ani Ören Yeri'nin Kafkaslar'dan Anadolu'ya girişteki ilk ticaret kenti olduğunu belirterek, uluslararası öneme ait bir antik şehir olduğunu söyledi.

Ani'nin Türkiye'nin en önemli ören yerlerinden biri olduğunu, burada bulunan 21 eserin 85 hektar alan üzerine yayıldığını dile getiren Alp, "Ani Ören Yeri 20 bin nüfuslu, ticaretin çok canlı olduğu bir antik kent. 15. yüzyıl sonuna kadar kentte yaşam devam ediyor. Bu süre içinde ören yerinde 5 kilometrelik bir sur sistemi içerisinde camiler, kiliseler, hamamlar, saraylar, sivil mimarlık örneği yapılar ve kaleler inşa ediliyor" dedi.

Alp, Ani Ören Yeri'nin tamamının birinci derecede arkeolojik sit alanı olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Çevresi de üçüncü derece arkeolojik sit alanı olarak ilan edilmiştir. Ani Ören Yeri'nde arkeolojik kazılarımız 1965 yılından bu yana devam ediyor. Bu kazılarda ortaya çıkarılan pişmiş toprak eserler, madeni eserler, cam eserler ve sikkeler Kars Müzesi'nde sergileniyor. Kazılarımız hala devam ediyor. 1965 yılında Prof. Dr. Kemal Balkan ile başlayan kazılar daha sonra Prof. Dr. Beyhan Karamağaralı ile devam etti. Bu çalışmalar 1989'dan 2004 yılına kadar sürdü. 2005 yılından itibaren ise Prof. Dr. Yaşar Çoruhlu 5 yıl süreyle arkeolojik kazılar yaptı. 2001 yılından beri de Kars Müze Müdürlüğü'nün başkanlığında alanda kazılar yapılıyor."

"Günümüze en yakın olanı pişmiş toprak eserler"

Ani'deki "Antik Yol, Ebu Manucehr Camii, Selçuklu Hamamı, Tigran Hones Kilisesi ve Polatoğlu Kilisesi"nde arkeolojik kazıların tamamlandığını ifade eden Alp, 2014 yılındaki kazı sezonunda da sur dışındaki Bostanlar Deresi'ne inen yolda yeni bir alanı belirlediklerini kaydetti.

Ani Ören Yeri'ndeki kazılarda ortaya çıkarılan binlerce eserin müzede sergilendiğini anlatan Alp, şöyle devam etti:

"1965-66 ve 67 yıllarında başlayan bu üç yıllık ilk kazı döneminde Prof. Dr. Kemal Balkan binin üzerinde eser getirmiş. Beyhan Karamağaralı 16 yıllık kazı süresince bir o kadar eseri müzeye kazandırmış. 2005 yılından sonra da yapılan kazılarda yine binin üzerinde eser müzeye kazandırıldı. Birkaç binin üzerinde eser şu anda müzemizde sergileniyor. Bu eserler Eski Tunç Çağı dediğimiz günümüzden 5 bin yıl önce kullanılan eserler olup günümüze en yakın olanı bin 500 yıllık olan pişmiş toprak ve madeni eserlerdir." - Kars

Kaynak: AA / Yerel

Ermenistan Türkiye Ören Kars Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title