Bingöl Üinversitesi Rektörü Prof. Dr. Baydaş Açıklaması
"Çözüm süreci ile Bingöl bir üniversite kenti olacaktır"
Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gıyasettin Baydaş, "Çözüm süreci ile Bingöl bir üniversite kenti olacaktır" dedi.
Prof. Baydaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yeni kurulan üniversiteler arasında altyapısını geliştiren Bingöl Üniversitesi'nin büyük üniversitelerden bir farkı bulunmadığını söyledi.
Öğrenciler için yaşanabilir bir kampüs oluşturduklarını ifade eden Baydaş, "Hala eksiklerimiz var. Onları da gidermeye çalışıyoruz. Öğrencinin gün boyu ihtiyaç duyduğu eğitim, kütüphane ve sosyal alanlar ilgili olarak tüm altyapımız kampüsümüzde mevcut" dedi.
Baydaş, üniversitenin 6 fakülte, 4 enstitü, 3 yüksekokul ve 5 meslek yüksekokuldan oluştuğunu belirterek, hedeflerinin 10 yılda 20 bin öğrenciye ulaşmak olduğunu dile getirdi.
Üniversitede öğrenci sayısının artmasının ilin nüfusuna ve ekonomisine katkı sağlayacağına işaret eden Baydaş, şöyle konuştu:
"2015 yılında öğrenci sayımızın 13 bin olmasını planlıyoruz. Bu, Bingöl'ün hem ekonomisine hem de sosyo kültürel yapısına katkı sağlayacaktır. Üniversitemiz hızla gelişiyor. Havaalanımız var. Çözüm süreci ile de inşallah Bingöl bir üniversite kenti olacaktır. Biz 20 bin nüfuslu bir üniversite olduğumuz zaman nüfusunun yüzde 20'si üniversite öğrencisi olan bir kent haline geleceğiz. Temennimiz, başlatılan barış ve kardeşlik projesinin olumlu şekilde neticelenmesi ve huzurun kalıcı olmasıdır."
Baydaş, Doğu Dilleri Bölümü'nde Zazaca ve Kürtçe lisans ve yüksek lisans düzeyinde eğitim verdiklerini hatırlatarak, temel sıkıntılarının bu konularda yetişmiş eleman bulamamak olduğunu kaydetti.
Zazaca alanında doktoralı eleman bulunmadığını anlatan Baydaş, "Hoca sıkıntısı olan bu alanlarda bilimsel makaleler, çalışmalar gerçekleştirme yönünden sorun yaşıyoruz. İnşallah yetiştirdiğimiz elemanlar bu açığı kısa sürede kapatacaklar" diye konuştu.
Bingöl'de, üniversite öğrencilerinin barınma sorunu da yaşadığına işaret eden Baydaş, şunları dile getirdi:
"İlimizde 800 kişilik kız öğrenci yurdu yapıldı. Daha önce de 350 kişilik erkek öğrenci yurdu yapılmıştı ancak bunlar yetersiz. Çünkü 11 bin 500 öğrencisi olan bir üniversiteye bu yurtlar artık yetmiyor. Öğrenciler ev bulma konusunda da sıkıntı yaşıyor."
Baydaş, bu yıl 4 bin kontenjanları bulunduğunu anlatarak, bunlardan 500'ünün bu yıl açtıkları program ve bölümler olduğunu aktardı.
Bunlardan birinin bu yıl açılan psikoloji bölümü olduğunu belirten Baydaş, şöyle dedi:
"Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi bünyesinde bu yıl açtığımız Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümüne de bu yıl öğrenci alıyoruz. Bu da çok cazip ve iş imkanı yüksek bir bölüm. Çağrı merkezlerinin yöneticileriyle yaptığımız görüşmelerde ihtiyaçları olduğunu belirttikleri bölümleri açarak, gençlerin istihdamını hedefliyoruz." - Bingöl