Haberler

Birgi, Bütün Yönleri ile Değerlendiriliyor

Abone Ol

Ödemiş’in tarihi beldesi Birgi’de Birgi Belediyesi ile Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, Arkeoloji Bölümü’nün ortaklaşa düzenledikleri, “1. Birgi Sempozyumu” tarihi Birgi kentinde yapılıyor.

Ödemiş'in tarihi beldesi Birgi'de Birgi Belediyesi ile Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, Arkeoloji Bölümü'nün ortaklaşa düzenledikleri, "1. Birgi Sempozyumu" tarihi Birgi kentinde yapılıyor. Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği, Eskiçağ'dan günümüze kadar olan süreçteki Birgi'yi irdeleyen 6 oturum 8 sunumdan oluşan sempozyum bugün (Cuma) tamamlanacak.

Sempozyumun açılışı geniş bir katılımla yapıldı. Ödemiş Kaymakamı Abdullah Dölek, Ödemiş Belediye Başkanı Bekir Keskin, İzmir İl Emniyet Müdürlüğü'nden il emniyet müdür yardımcıları, CHP Ödemiş İlçe Başkanı Hikmet Güriş, belde belediye başkanları, Dokuz Eylül Üniversitesi'nden öğretim görevlileri ile öğrencilerin katıldığı açılış Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başladı.

Açılış konuşmasını yapan Birgi Belediye Başkanı Cumhur Şener, Birgi'de belediyenin imza attığı restorasyon, sokak sağlıklaştırması ve kültür projelerinden oluşan sunumu katılımcılarla paylaştı.

Birgi'nin tarihe başkent olarak kazınan bir kent olduğunu ve 144 yıldır belediyesinin bulunduğunu kaydeden Şener, "144 yıllık kimlikli kent 6330 sayılı Bütünşehir yasasıyla mahalleye dönüşüyor. Bunun üzüntüsü içerisindeyiz. Dileğimiz Birgi için bu sempozyumun devam etmesidir" dedi.

Ödemiş Belediye Başkanı Bekir Keskin de şunları söyledi: "Ödemiş Belediyesi'nin hizmet sınırları 35 kilometrekareden, 1015 kilometrekareye yükselecek. Biz de Birgi gibi kimlikli bir kentin yerinden yönetilmesini isterdik. Ama bundan sonra Birgi Belediyesi öncü olduğu, bu eşsiz çalışmaları sürdürmeye çalışacağız. Ödemiş'te kültüre ve tarihe olan desteğimiz ortada. Yıldız'da oluşturduğumuz Kent Müzesi'ni 25 bin kişi ziyaret etti. Bu müze aynı zamanda bir Küçük Menderes belleği de oldu. Başkent Birgi'ye dair sayısız belge var elimizde. Birgi için gelecekte güzel çalışmalara imza atmak istiyoruz. Ödemiş Belediyesi'nin kurumsal yapısı çerçevesinde bugüne dek yapılanların daha da ileriye götürmek için gayret gösterileceğinin sözünü buradan veriyorum"

Ödemiş Kaymakamı Abdullah Dölek de yaptığı konuşmada, "Sayısız medeniyeti barındıran bu beldede Ödemiş'e dışarıdan gelen tüm konukları ağırlamanın gururunu yaşıyoruz. Birgi'nin de bulunduğu bir ilçede görev yapmaktan dolayı son derece mutluyum. Torunlarımızın ileride, 'Mirasyedi dedelerimiz varmış' dememeleri için bugün Birgi gibi değerlerimize sahip çıkmalı, korumalı ve ileriye taşımalıyız. İmam Birgivi'si ile tarihi dokusu ile Birgi bölgenin önemli bir turizm merkezi olacaktır" ifadelerine yer verdi.

Konuşmaların ardından ilk oturuma geçildi. İlk oturumun başkanlığını "Anadolu Arkeolojisi" adlı ders kitabının yazarı Prof. Dr. Veli Sevin yaptı. Sevin oturum öncesi yaptığı konuşmada, "Sempozyumun adındaki birinci sözcüğü çok hoşuma gitti. Bu sözcük bu önemli bilimsel çalışmanın gelecekte de devam edeceğini gösteriyor. Bu en sevindirici noktadır. Küçük Menderes havzasının her noktasından ayrı bir tarih fışkırıyor. Mühim olan bunların araştırılıp ortaya çıkartılması. Türkiye'nin en batısında olmamıza karşın Doğu Küçük Menderes bölgesinin en az araştırılan bölge olduğunu görüyoruz. Bu bölgede yapılacak araştırmalarla bölgedeki uygarlık geçmişi daha da net anlaşılacaktır. Birgi Sempozyumu da bu açıdan ümit vericidir" dedi.

Daha sonra sempozyumun ilk oturumunun konusu olan "Eskiçağ'da ve Ortaçağ'da Birgi" üzerine ÇEKÜL Vakfı havza koordinatörü Emin Başaranbilek tarafından bir sunum gerçekleştirildi.

Başaranbilek, sunumunda korumanın önemine vurgu yaparak ÇEKÜL'ün bu yöndeki bölgesel çalışmalarıyla ilgili bilgiler paylaştı. ÇEKÜL'ün sivil toplum ve kamunun işbirliğine çok önem verdiğini kaydeden Başaranbilek, "Yıllardır temennisinde bulunduğumuz işbirliğinin bugün burada gerçekleştiğini görüyoruz. Bunun mutluluğu içerisindeyiz. Bu sempozyum Birgi'de bundan sonra yapılabileceklere ışık tutacaktır" dedi.

Sempozyumun ilk gününde "Osmanlı Döneminde Birgi" ve "Geç Osmanlı ve Milli Mücadelemiz" başlıklı iki oturum daha yapıldı. Sempozyumda bugün de üç oturum daha düzenlenecek. Bilim insanları, Cumhuriyet Dönemi'nde Birgi ve Birgi'nin tarihsel miras kimliğinin korunması üzerine görüş ve önerilerini paylaşacak. Saat 10.00'da başlayacak ikinci gün oturumları 15.00'da tamamlanacak. Poster sunumların ardından 16.30-18.00 saatleri arasında katılımcılarla Birgi turu düzenlenecek. - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Dokuz Eylül Üniversitesi Bekir Keskin Ödemiş Birgi Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title