Haberler

Birgi İncir Festivali'nde Amatör İncir Belgeseli

Abone Ol

Tarih, doğa ve kültür kenti Birgi'de bu yıl ikincisi düzenlenen "Birgi İrimağzı İncir Hasadı, Kültür ve Turizm Festivali" çerçevesinde yapılan etkinliklerde gezi yazarı İlhan Biçer'in yönetmenliğini yaptığı, "İncirin Öyküsü / Birgi İrimağzı"...

Tarih, doğa ve kültür kenti Birgi'de bu yıl ikincisi düzenlenen "Birgi İrimağzı İncir Hasadı, Kültür ve Turizm Festivali" çerçevesinde yapılan etkinliklerde gezi yazarı İlhan Biçer'in yönetmenliğini yaptığı, "İncirin Öyküsü / Birgi İrimağzı İnciri" belgeseli, gösterime sunuldu.

İlhan Biçer Birgi Belediye Düğün Salonu'nda gösterimi yapılan belgesel ile ilgili şunları söyledi: "Dünyanın en kaliteli ve lezzetli Birgi İrimağzı incirini tanıtmak ve üreticilerin sorunlarını dile getirmek üzere 'İncirin Öyküsü / Birgi İrimağzı İnciri' belgeselini amatörce çektim. Bu benim ilk amatör denemem. Bu belgeselin çekimleri sırasında bana destek olan başta Birgi Belediye Başkanımız Sayın Cumhur Şener'e, bilinçli bir incir üreticisi olan Hüseyin Cinbal'a, yöremiz ozanı Davut Dadal'a, belgeselde yer alan arkadaşlarıma ve seslendirmesini yapan Radyo Remix Güç A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Rasih Bozulu'ya katkılarından dolayı çok teşekkür ediyorum."

Festivalde ilk kez gösterilen belgesel, Birgi İrimağzı incirinin bir marka haline gelerek tanıtılması konusunu ve incir üreticilerinin sorunlarını dile getiriyor. Belgeselde yöre ozanlarından Davut Dadal'ın sözlerini kendisinin yazıp bestelediği "Birgi'nin Dağları" türküsünü çalıp söyleyip, seyirciyi coştururken, ilkokulu pekiyi derece ile bitirmesine rağmen okutulmayan Güner Teyze de "Türk Çocuğuna Öğüt" şiiri ile izleyicilere duygu dolu anlar yaşatıyor.

"İNCİR LOKUMU" İLGİ ÇEKTİ

Öte yandan, 1975'ten bu yana Arzu Lokum Şekerleme ismiyle üretim yapan Mehmet Coşkun, oğulları Türker ve Zafer Coşkun'un geçen yıl Çakırağa Türk Lokumu ismi ile üretmeye başladıkları 'incir lokumu' da ilgi görüyor.

Birgi İrimağzı çevresinden toplanan en iyi incirlerle yapılan incir lokumu, yurt içine ve yurt dışına da firma tarafından ihraç ediliyor. Doğal şekerlemesi ve lezzetiyle tadanların damağında büyük tat bırakan incir lokumu Birgi'de düzenlenen 2. "İrimağzı İncir Hasadı" Kültür ve Turizm Festivali'nde de büyük ilgi gördü. Vatandaşlar Çakırağa Türk Lokumu standına akın etti.

İncir lokumunun yanı sıra karadut lokumu da ürettiklerini anlatan Zafer Coşkun, "1975'ten bu yana lokum sektöründe üretim yaparak ihracat yapıyoruz. Baba mesleğimiz olan lokumculuğu biz de ele alarak ve daha da çeşit farklılığı yaratarak yeni pazarlar açmaya çalışıyoruz. Bölgemizin en kaliteli inciriyle incir lokumu yapmaya başladığımızda çıkan sonuç, bizleri mutlu etti. Üretimimizden sonra kim denediyse herkes bu lokuma hayran kaldı. İncir, ağaçta yetişen doğal bir şeker. Hiçbir katkı maddesi koymadan bu şekeri lokum olarak işlediğimizde inanılmaz bir lezzet ortaya çıkıyor. Yurtiçi ve yurtdışı taleplerimiz bir yıl içinde arttı. Aynı zamanda incir üretimine de destek sağlamış oluyoruz. İncir lokumunu önümüzdeki günlerde daha da çok üretmeye devam edeceğiz. Aynı zamanda 'karadut lokumu' da üretiyoruz. Birgi Kültür ve Turizm Festivali'nde de İrimağzı İnciri ön planda. Biz de firma olarak bu festivalde yer aldık. Bu festivalde emeği geçen başta Birgi Belediye Başkanı Cumhur Şener olmak üzere herkese teşekkür ediyoruz" dedi. - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Cumhur Şener Birgi Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title