Birleşmiş Milletler 2016 Yılını 'Uluslararası Bakliyat Yılı' İlan Etti
Bakliyat, Birleşmiş Milletler’in dikkatini çekti.
Bakliyat, Birleşmiş Milletler'in dikkatini çekti. BM Genel Kurulu'nda onaylanan karara göre 2016 yılı 'Uluslararası Bakliyat Yılı' olarak ilan edildi.
Makarna Bulgur Bakliyat ve Bitkisel Yağlar Tanıtım Grubu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, bugünün 'Uluslararası Bakliyat Sektörü' için sıra dışı bir gün olduğunu söyledi.
Tiryakioğlu, "Fasulye, mercimek, bezelye ve nohut yüzyıllar boyunca küresel beslenmenin köşe taşları olmuşlardır. BM'nin 2016 yılını bakliyat yılı olarak ilan etmesi, bakliyat bilincini yükselterek bakliyatın sağlık ve beslenmede önemli bir rol oynamasını sağlamasının yanı sıra, gıda güvenliği ve çevresel sürdürülebilirliğin de sağlanmasına yardımcı olacaktır" dedi.
Türkiye Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Şahin Batallı da '2016 yılının Uluslararası Bakliyat Yılı' olarak ilan edilmesinin bakliyat sektörü için oldukça olumlu bir gelişme olduğunu belirterek bakliyatın öneminin tüm dünyada anlaşılmasının sektörün gelişimi açısından faydalı sonuçlar doğuracağını ifade etti.
Batallı, "İnsanlar beslenmenin önemini kavradıkça, bakliyatın dünyadaki popularitesi geleneksel pazarlar dışında da artmakta ve bakliyat sağlıklı beslenmede çok yönlü gıda seçeneği olarak tercih edilmektedir" şeklinde konuştu.
Bakliyat uluslararası yılı, Başkanlığını Hakan Bahçeçi'nin yürüttüğü ve Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat İhracatçıları Birliği'nin de üyesi bulunduğu Uluslararası Bakliyat Ticaret ve Sanayi Konfederasyonu'nun (CICILS) çalışmaları ve başta Türkiye ve Pakistan'daki Gıda ve Tarım Örgütlerinin kararlı destekleri sayesinde BM Genel Kurulu tarafından kabul edildi.
CICILS Başkanı Hakan Bahçeci, "BM'nin bu kararı bu yüzyılda bakliyata hak ettiği ilgiyi verecek olan en büyük fırsattır. Bakliyat, gıda sıkıntısı çeken toplumlar için gıda güvenliğinin yükseltilmesinin yanı sıra yaşam süresini kısaltan obezite ve diyabet gibi hastalık oranlarının da düşmesine yardımcı olmaktadır" diye konuştu.
CICILS 2016 yılı aktivitelerini finanse etmek için 1.1 milyon dolar kaynak ayrıldı. Bir dizi ulusal komiteden meydana gelmiş olan CICILS üyeleri, kendi ülkelerindeki yönetimler, çiftçiler, sivil toplum örgütleri, perakendeciler, gıda üreticileri, sağlık ve bilim kuruluşları ve BM örgütleri ile çalışarak bu yılı dünyada ve her ülkede başarılı bir hale getirmeyi hedefliyor. - GAZİANTEP