Borçlu İdare Borçsuz Devredilecek!
Şanlıurfa İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Büyükhatipoğlu, bütçede verdikleri açığın gayrimenkulleri satamadıkları için oluştuğunu söyledi. Büyükhatipoğlu, bankalardan aldıkları faizli borcu unutup, kurumlarını belediyeye borçsuz devredecekleri sözünü verdi.
Şanlıurfa İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Uğur Büyükhatipoğlu, son günlerde medyada Şanlıurfa İl Özel İdaresi'nin borçlanmaya gittiği şeklindeki haberlerle ilgili basın toplantısı düzenledi. İl Özel İdaresi İl Encümen Toplantı salonunda düzenlenen açıklamaya, İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcıları Bayram Türdili ve Mehmet Uslu ile şube müdürleri katıldı.
"İl Özel İdare'miz aleyhine yazılı ve görsel basında gerçek dışı bazı haber ve söylemlerde bulunulmaktadır" diyerek sözlerine başlayan Büyükhatipoğlu, kasıtlı olarak yapılan haber ve yayınlara karşı açıklama yapma gereği duyduklarını söyledi. İl Özel İdaresi'nin çalışmaları hakkında bilgi veren Büyükhatipoğlu, "Şanlıurfa'nın coğrafi sınırlarında yer alan tüm köy ve kasabaların yol, su, kanalizasyon ve benzeri altyapı hizmetleri, okulların, sağlık ocaklarının ve kültür hizmetlerinin yapım, bakım, onarım hizmetleri ve bunun gibi diğer hizmetleri yapmaktadır. Ayrıca il ve ilçe merkezlerinde yer alan okul, spor tesislerinin yapım, bakım ve onarımları ile tarihi binaların restorasyonu, turizme kazandırılması iş ve işlemlerini yerine getirmektedir" dedi.
'GAYRİMENKULLAR SATILMADIĞI İÇİN BORÇLANMAYA GİDİLDİ'
İl Özel İdaresi'nin borçlanma gerekçesini anlatan Büyükhatipoğlu, bunun için gerekli usul ve esasları yerine getirdiklerini söyledi. Büyükhatipoğlu, "İl Özel İdaresi tüm bu hizmetleri yerine getirmesi için genel bütçeden gelen paranın dışında kendi kaynaklarından da para sağlamayı programına almış ve bunun için bir kısım gayrimenkullerini satışa çıkarmıştır. Ancak çeşitli nedenlerden dolayı satışlar gerçekleşmemiş olup İl Özel İdarenin kendi öz kaynaklarından bu meblağların sağlanması mümkün olmamıştır. Bu nedenle yatırım ve hizmetlerin süratle yerine getirilmesi için bankadan borçlanma gereği hasıl olmuştur. İl Genel Meclisi'nin 22.10.2013 tarih ve 545 sayılı kararı ile İl Özel İdaresi'nin borçlanması kararı alınmıştır. Alınan karar 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanunu'nun borçlanmaya ilişkin ilişkin 51. Maddesi hükümlerine uygun olarak tesis edilmiş ve İçişleri Bakanlığı'ndan borçlanmanın yapılmasına ilişkin izin alınmıştır. Şanlıurfa Ziraat Bankası'ndan 20 milyon TL kredi kullanılmış ve alınan para idarenin bütçesinde gereğince programlanan yerlere harcanmıştır" dedi.
'DİĞER ÖZEL İDARELER DE BORÇLANIYOR'
Borçlanmayla ilgili başka şehirlerdeki Özel İdarelerin de benzer yöntemlerle borçlanmaya gittiğini söyledi. Büyükhatipoğlu, "Ülkemizdeki diğer İl Özel İdareleri'nin de yatırım ve hizmetlerini gerçekleştirmek için bu yöntemle bankalardan borçlandıkları bilinen bir gerçektir. Ayrıca birçok belediye de yatırım ve hizmetlerini gerçekleştirmek için kamu bankalarından borçlanmaktadır. Örnek vermek gerekirse Tekirdağ İl Özel İdaresi, Düzce İl Özel İdaresi, Trabzon İl Özel İdaresi bu şekilde borçlanan idarelerdir" diye ifade etti.
'KARAR ESASA YÖNELİK DEĞİL'
Kredi isteğiyle ilgili kararın mahkeme tarafından yürütmenin durdurulması kararına değinen Büyükhatipoğlu, "İl Genel Meclisi'nin borçlanmaya ilişkin kararına karşı BDP İl Genel Meclisi Üyesi tarafından Şanlıurfa İdare Mahkemesi'nde iptali için dava konusu edilmiştir. Şanlıurfa İdare Mahkemesi'nce verilen kararla meclis kararının yürütmesinin durdurulması kararı verilmiştir. Yürütmenin durdurulması kararı meclis üyelerine yapılan çağrının uygun usulle yapılmaması gerekçesi ile verilmiştir. Mahkemenin bu kararı henüz İl Özel İdaresi'ne tebliğ edilmemiş olup tebliğ edildiğinde gerekli işlemler yapılacaktır. İdare mahkemesince işlemin esasına ilişkin henüz bir karar verilmemiştir" dedi.
'MECLİS BORÇLANMA İÇİN TEKRAR KARAR ALDI'
Şanlıurfa İl Genel Meclisi'nin geçtiğimiz Cuma günü almış olduğu borçlanma kararı aldığını kaydeden Büyükhatipoğlu, "Şanlıurfa İdare Mahkemesi'nin yürütmenin durdurulmasına yönelik verilen kararına istinaden hizmetlerimizin aksamaması, kırsal kesimlerin ertelenmiş hizmetlerinin bir an önce tamamlanması ve köylerimizdeki sorunların giderilmesi amacıyla İl Özel İdaresi'nin karar organı olan il genel meclisimizce, normal oturumunda 07.02.2014 tarih ve 66 sayılı kararı ile aynı karar mahkeme kararı gerekçesi de gözetilerek yeniden alınarak borçlanmaya karar verilmiştir" diye konuştu.
'DAVA HAKKIMIZ SAKLI'
Basında çıkan haberlerle ilgili şikayet ve dava haklarının saklı olduğunu vurgulayan Büyükhatipoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: "Bütçeleri, kararları ve uygulamaları mevcut yasalara, tüzüklere, yönetmeliklere ve genelgelere göre kamu denetimine tabi bir kurum olan İl Özel İdaresi aleyhine yazılı ve görsel basında çıkan olumsuz haber ve yayınlar idarenin çalışmalarını olumsuz etkilemekte ve personelin iş performansını düşürmektedir. Haber ve söylemlerde iddia edildiği üzere hiçbir şekilde kanuna aykırı kredi kullanılmamış ve hiçbir şekilde kamu zarara uğratılmamıştır. Hiç kimsenin Şanlıurfa'ya yapılan hizmetlere engel olmaya hakkı yoktur. İdaremiz aleyhine yapılan bu yanlı, çelişkili ve gerçek olmayan haber ve söylemlere ilişkin dava ve şikayet hakkımız saklı tutuyoruz."
'40 MİLYON TL BORCUMUZ VAR'
Basın açıklamasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Büyükhatipoğlu, Özel İdare'nin 40 milyon TL borcu olduğunu söyledi. Büyükhatipoğlu, "Bizim 40 milyon TL borcumuz bulunmakta. Bu da beklenen gelirler elde edilmediği için. Gayrimenkul satışları ve diğer gelirler elde edilmediği için. 40 milyon TL kredi kullanılmasına gidilmiş, bunun da sadece 20 milyon TL'si kullanılmış. 20 milyon TL daha borcumuz var. Bu kurum kapandığı gün Mart 31'de inşallah biz bu 20 milyon TL'yi de ödeyip kurum borçsuz büyükşehir belediyesine devretmeyi hedefliyoruz. İddia edildiği gibi rakamlar söz konusu değildir" dedi.
'ÜÇTE İKİ ÇOĞUNLUK VARSA YÜZDE 10 ARANMAZ'
Alınması planlanan borcun İl Özel İdare'nin bütçesinin yüzde 29.75'ine tekabül ettiği ve bunun da mahkemenin yürütmeyi durdurma gerekçesi olarak gösterdiği şeklindeki soruya ise Büyükhatipoğlu, "Bizim yaptığımız hizmetlerin bir kısmını kendimiz yapıyoruz. Bir kısmını kendi imkanlarımızla, bir kısmını da müteahhit firmalarıyla yapıyoruz. Hem kurumumuza ait prosedürler var hem de müteahhitte ait prosedürler var. 5302 sayalı kanunun 51. Maddesi'nin E bendinde der ki, 'meclis borçlanmalarla ilgili, İçişleri Bakanlığı'ndan gerekli izin alındıktan sonra üye çoğunluğunun üçte ikisi olduğu taktirde yüzde 10 şartı gözetilmez. Biz bu şartı uygulayarak şu anda bizim İçişleri Bakanlığı'ndan iznimiz var. Üye çoğunluğumuz gerçekleşmiş. Buna dair bir sıkıntımız yok" şeklinde yanıt verdi.
Büyükhatipoğlu, mahkemenin proje olmadan para alınamayacağı yönündeki kararına ilişkin hatırlatılan soruları ise yanıtsız bıraktı.
(Kaynak: Gazeteipekyol)