Bornova Cumhuriyet Evi Açıldı
Bornova Belediyesi 1912 yılından kalma eski bir Bornova evini restore ederek kent kültürüne kazandırdı.
Bornova Belediyesi 1912 yılından kalma eski bir Bornova evini restore ederek kent kültürüne kazandırdı. Tarihi yapı, 'Bornova Cumhuriyet Evi' adıyla açıldı. Açılışta 150 kişiyle yüzyüze görüşülerek Bornova'nın tarihinin kayıt altına alındığı sözlü tarih çalışması kapsamında hazırlanan "Osmanlı'dan Günümüze Bornova"' kitabının da tanıtımı yapıldı
Bornova Belediyesi, Erzene Mahallesi 17 Sokak'ta geçmişi 1912 yılına dayanan eski bir Bornova evini restore ederek 'Bornova Cumhuriyet Evi' adını verdi. Taş mimarisi, demir giriş kapısı, çatı özellikleriyle dikkat çeken Bornova Cumhuriyet Evi 70 metrekare zemin alanına oturuyor. Toplam 150 metrekare kullanım alanı olan binanın 50 metrekarelik bir de bahçesi bulunuyor. Bornova'nın Cumhuriyet dönemi tarihinin ve özelliklerinin sergilenmesi amacıyla projelendirilen Bornova Cumhuriyet Evi'nin yaşayan bir merkez olması amaçlandı.
Bornova Cumhuriyet Evi'nin açılışı "Osmanlı'dan Günümüze Bornova" isimli kitabın lansmanıyla yapıldı. Dokuz Eylül Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü'nün işbirliğiyle yapılan sözlü tarih çalışmasından yararlanarak hazırlanan kitabın sayfaları odalara asıldı ve büyük ilgi gördü. Bornova'nın geçmişine tanık olan 150 kişiyle röportajların yapıldığı sözlü tarih çalışmasını yürüten Yrd. Doç. Dr. Fevzi Çakmak ve Yrd. Doç. Dr. Alev Gözcü, Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır'a teşekkür etti.
Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, Prof. Dr. Kemal Arı'nın başkanlığında yürütülen sözlü tarih çalışmasında gönüllü olarak yer alıp Bornova'nın tarihine ilişkin bilgilerini paylaşanlara teşekkür belgesi verdi.
Bornova'nın tarihinin yok olup gitmemesi için mücadele ettiklerini söyleyen Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, "Yaşlı insanlarımız tek tek aramızdan ayrıldıkça, onlarla birlikte nice anıların ve tarihin de yok olup gittiğini düşünerek çok üzülürdük. Bu nedenle insanlarımızla görüşelim, yaşadıklarını bilgilerini sözlü tarih çalışmasıyla kayda geçirelim istedik. Hocalarımızın önderliğinde bu çalışmayı başlattık. 1912 yılında yapılan Erzene Mahallesi'ndeki bu binamızı da kamulaştırıp restore ettik. Burayı Cumhuriyet dönemi Bornova tarihini anlatan eserleri sergileyerek yaşayan bir merkez haline getirmeyi amaçladık" dedi. - İZMİR