Haberler

Bozyazı'da Tarım ve Kırsal Turizm Toplantısı Düzenlendi

Abone Ol

Mersin’in Bozyazı İlçesi’nde Kaymakamlık tarafından organik tarım ve kırsal turizmin geliştirilmesi amacıyla bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Mersin'in Bozyazı İlçesi'nde Kaymakamlık tarafından organik tarım ve kırsal turizmin geliştirilmesi amacıyla bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Bozyazı Müftülük Konferans Salonu'nda düzenlenen toplantıya Bozyazı Kaymakamı Mustafa Erkayıran, Bozyazı Belediye Başkan Vekili Sezai Hasdeniz, Akdeniz Üniversitesi öğretim üyeleri ve işadamları katıldı. Bozyazı Kaymakamı Erkayıran, toplantının organik tarım ve kırsal turizmin geliştirilmesi amacıyla yapılacak çalışmaların ele alınması, ilçenin tarım ve turizm yönünden güçlü potansiyelinin harekete geçirilmesi, yol haritasının çizilmesi, bu amaçla kullanılabilecek finansman kaynaklarının ortaya konulması, paydaşların bir araya getirilerek güçlü bir yapının oluşturulması amacıyla düzenlendiğini bildirdi. Erkayıran, "İlçemiz'de tarım dendiği zaman, serada muz ve sebze üretimi var. Bir de potansiyel değerimiz var; turizm. Ancak şu anda turizm tam anlamıyla gelişmiş değil ve bu coğrafi koşullarda da kısa zaman için bir şey diyemeyiz. Ancak Antalya- Mersin yol çalışmaları bittikten sonra zaman içerisinde gelişecektir. Bize düşen görev, bu ilçenin 10 yıl, 20 yıl, 40 yıl sonrası ne olacak? Bu soruya cevap vermek. Ben Bozyazı'nın geleceğini Antalya ile kıyaslıyorum. 30-40 yıl gerisindeyiz. Alanya 30-40 yıl önce Bozyazı gibi bir ilçeydi. Dolayısıyla bu toplantıda hocalarımızın bizlere söyleyecekleri önemli. Hocalarımızdan faydalanmak istiyoruz. Her alanda ilçemiz onların laboratuarı olsun" diye konuştu.

"BOZYAZI TARIM TURİZMİNE MÜSAİT"

Akdeniz Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Eren Durmuş Özdemir de Bozyazı ilçesinin tarım turizmine (Agroturizm) müsait olduğunu, doğanın ve çevrenin bozulmadığını, yöre insanları ile işadamlarının fazla bir harcama yapmadan bu işe yönelebileceğini söyledi. Özdemir, "Tarım turizmi modern, ancak bir o kadar da geleneksel, yerel halkın gelenekleri ve yaşam biçimlerini tanımaya yönelik, bağ, bahçe, tarla, ahır, ağıl, kümes gibi tarımsal üretim alanlarının değerlendirildiği, küçük ölçekli ve geleneksel gıda işleme tesislerinin yer aldığı, arazi ve çiftçi deneyimlerini konuklarına sunmayı sağlayan bir turizm faaliyetidir" dedi.

Çevreyi koruyan, yerel halkın durumunu iyileştiren ve geliştiren sorumluluk sahibi bir seyahat şekli olan tarım turizminin turistleri özel evlerde, çiftliklerde, küçük pansiyon veya otellerde ağırlamaya yönelik bir iş etkinliği olduğunu ifade eden Özdemir, "Konukların tarımsal bilgi ve deneyimlerini geliştirip hoş vakit geçirmelerini sağlar. Çevre, kültür, tarih korunur, yerel yöneticilere ekonomik katkı sağlar ve yerel kalkınmayı sağlar" şeklinde konuştu.

"SAÇ EKMEĞİMİZİ SUNABİLİRİZ"

Akdeniz Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Organik Tarım Bölümü Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Demir Özdemir ise 62 bin 500 hektar yüzölçümüne sahip Bozyazı'nın 9 bin 947 hektarlık kısmının tarım arazisi, 14 bin 800 hektarlık alanın tarım dışı ve 37 bin 749 hektarlık alanın ise orman ile fundalık olduğunu aktardı. Bozyazı'nın tarım turizmi için ideal bir yerleşim alanı olduğunu, bu kapsamda yöresel mimariye sahip eski köy evlerinin onarılarak turizme sunulabileceğini kaydetti. İlçenin çadır köyler kurulmaya elverişli olduğunu da vurgulayan Özdemir, "Çadır köyler kurarak, Yörüklerin geleneklerini, yaşam biçimlerini sunabiliriz. Yöremizde bulunan Sarıkeçili Yörüklerinin yaşam kültürünü tanıtabiliriz. Bu kıl çadırlarda kalabilmek için ciddi anlamda bedeller ödemeye hazır kitleler var. İtalyanlar turistlere makarna yapımını sunuyor ve büyük kazanç sağlıyor. Biz neden saç üstünde odun ateşinde yapılan ekmeğimizi sunmuyoruz? Buna ilginin makarnadan daha çok olacağını söyleyebilirim. Bizler için olağan olan şeyler gelişmiş sanayi ülkeleri insanlarına ilginç ve cazip gelmektedir. Turistleri hasat zamanı seralara sokabilir ürünleri toplattırabiliriz ve bunu da severek, para vererek yapmaya hazır kitleler var. Bozyazı Mavi Bayrağa sahip ilçemiz. Bu iyi şekilde değerlendirilmeli" ifadelerini kullandı.

"TKDK KREDİ LİMİTİNİ 500 BİN EURO'YA ÇIKARDI"

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Mersin İl Koordinatörlüğü'nde görevli Uzman Ömer Balum da tarım turizmi konusunda Bozyazı ve Aydıncık bölgelerine destek verdiklerini, proje sunan girişimcilere yüzde 50'si hibe olmak üzere kredi verdiklerini belirterek, şunları söyledi: "Yatırım yapmak isteyen yatırımcılara buradan müjdeli bir haber vermek isterim. Dün itibariyle destekleme kredisi limitini TKDK olarak 500 bin Euro'ya çıkardık. Bunun yüzde 50'si hibe. Yatırımcılara parasal ve kurumsal olarak her konuda destek vermekteyiz. Projelerini beklemekteyiz. Bozyazı'nın turizm bölgesi ilan edilmesi çok büyük şans." - MERSİN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Akdeniz Üniversitesi Durmuş Özdemir Bozyazı Mersin Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title