Bso Meclis Toplantısı
Balıkesir Sanayi Odası Meclis Toplantılarının Bu Ayki Konuğu, Sosyal Güvenlik Kurumu (Sgk) İl Müdürü İsmail Sevinç Oldu. Müdür Sevinç, Sanayi Odasının Üyelerine Yeni Sosyal Güvenlik Reformuyla İlgili Bilgilendirdi.
Balıkesir Sanayi Odası meclis toplantılarının bu ayki konuğu, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürü İsmail Sevinç oldu. Müdür Sevinç, sanayi odasının üyelerine yeni sosyal güvenlik reformuyla ilgili bilgilendirdi.
Balıkesir Sanayi Odası'nın (BSO) Haziran ayı meclis toplantısına konuşmacı konuk olarak katılan SGK İl Müdürü İsmail Sevinç, BSO Başkanı Yırcalı, Meclis Başkanı Yücel Aytaç ve BSO Meclis üyeleriyle basın mensuplarının katıldığı toplantıda, "5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu"nu ve başlı başına reform olan bu kanunun sağladığı yeni imkan ve şartları, slayt sunum eşliğinde başlıklarıyla, önemli olan konuların üzerine vurgu yaparak anlattı. SGK Müdürü Sevinç, yeni kanunda yer alan, "Düşük aktif pasif oranı", "hızlı yaşlanma süreci", "emekli aylığı ile prime esas kazanç arasında ilişkinin güçlü olması", "Emekli Sandığı, SSK ve Bağ-Kurlu çalışanların aktif vce emeklilik dönemlerindeki maaş oranları", "Kademeli sigorta uygulamalarında değişiklik" şeklinde başlıklar halinde bilgiler aktardı. İsmail Sevinç, yenin kanun ile 2036 yılına kadar emeklilikte herhangi bir değişikliğin söz konusu olmadığını belirtti. 1994 yılı ile 2007 yılı arasındaki 13 yıllık dönemde hazine tarafından toplam 857 milyar YTL. (857 katrilyon lira) yardım yapıldığını belirten Sevinç, bunun sürdürülemez bir durum olduğunu vurguladı. Yeni kanun ile ilk defa sigortalı olacaklarda sosyal güvenlik destek priminin tamamen kaldırılacağı kaydedilirken, bugüne kadar SSK'dan iş göremezlik raporu için istenen 120 gün sigorta şartının 90 güne indirilerek bir rahatlama yapıldığı, isteğe bağlı sigortalılar için artık gün şartı aranmadığı, buna bağlı olarak isteğe bağlı sigortalılıkta önemli bir artış beklendiği kaydedildi.Davetlilerin merak ettikleri konuları da aydınlatan İsmail Sevinç'e teşekkür eden BSO Başkanı Rona Yırcalı, toplantının anısına SGK İl Müdürü İsmail Sevinç'e bir plaket verdi.
YIRCALI'DAN JAPONYA HATIRASI BSO Başkanı Rona Yırcalı, meclis toplantısından önce gazetecilerle sohbet ederken, kısa bir süre önce Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile katıldığı Japonya gezisinden bir anısını paylaştı. DEİK İcra Kurulu Başkanı ve Dünya Odalar Federasyonu Başkanı sıfatıyla katıldığı Japonya gezisindeki temasların son derece önemli olduğunu kaydeden Yırcalı, bu tarihi ziyaretin, "Japonya'yı ziyaret eden ilk Türk Cumhurbaşkanı" olması sebebiyle de ayrı bir önem taşıdığının altını çizdi. Japon İmparatoru ve üst düzey devlet yönetiminin Cumhurbaşkanı Gül ve beraberindeki heyeti büyük bir nezaket ve ehemmiyetle ağırladığını kaydeden Rona Yırcalı, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Japonya'daki kahvaltılı iş toplantısına Japon devlerinin tümünün katıldığını ve toplantının son derece yararlı geçtiğini ifade etti. Japonya'daki temasları sırasında ilginç bir olayın tarihiyle ilgili aldıkları bilgiyi aktaran Rona Yırcalı, Osmanlı İmparatorluğu döneminde Japonya açıklarında batan Ertuğrul fırkateyninde şehit olan yüzlerce Tük subay ve eratın hazin hikayesini Japon yetkililerden dinlediklerini aktardı. O sırada Osmanlı Padişahı Sultan II. Abdülhamit'in, Japonya'daki faciadan sağ olarak kurtulan mürettebatı İstanbul'a getiren Japon komutana Sultan II. Abdülhamit tarafından Türk ordusundaki subaylara Japonca öğretmesini istediğini, teklifi memnuniyetle kabul eden Japon subayın dillerini öğrettiği Türk subaylarından birisinin de Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk olduğu bildirildi. Bunu büyük bir heyecanla anlatan BSO Başkanı Rona Yırcalı, çok uzun yıllar önce dünyadaki iki imparatorluğu olan Osmanlı ve Japon İmparatorluklarının geçmişten gelen bir gönül bağlarının bulunduğunu, Japonya'nın kendi içlerine sızmak isteyen Batılılarla ilgili Osmanlı'dan bilgi ve yardım aldığı şeklinde anekdotlar anlattı. Rona Yırcalı, döneminin başarılı yöneticilerinden biri olduğunu belirttiği Sultan II. Abdülhamit'in yüzlerce yıl önce, mahiyetindeki subaylara Japonca öğretmek istemesinin çok büyük bir düşünce olduğunu, bunun Türklerin aslında ne kadar medeni ve ileri görüşlülükte olduğunun da bir ispatı şeklinde değerlendirilebileceğini kaydetti.
(YU) 24.06.2008 22:14 TSİ