Bu Fuarda Herşey Organik!
İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde İzmir Fuarcılık Hizmetleri Kültür ve Sanat İşleri Tic. A.Ş. (İZFAŞ) tarafından organize edilen EKOLOJİ İZMİR-5’inci İzmir Organik Ürünler Fuarı ile OLIVTECH-4’üncü Zeytin, Zeytinyağı Teknolojileri Fuarı, İzmir Uluslararası Fuar Alanı’nda düzenlenen törenle açıldı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde İzmir Fuarcılık Hizmetleri Kültür ve Sanat İşleri Tic. A.Ş. (İZFAŞ) tarafından organize edilen EKOLOJİ İZMİR-5'inci İzmir Organik Ürünler Fuarı ile OLIVTECH-4'üncü Zeytin, Zeytinyağı Teknolojileri Fuarı, İzmir Uluslararası Fuar Alanı'nda düzenlenen törenle açıldı. 10-13 Nisan 2014 tarihleri arasında açık kalacak fuarlarda yurtdışından gelen alım heyetleri ile katılımcı firmalar buluşacak.
Profesyonel ziyaretçi ile son tüketiciye yönelik olarak düzenlenen iki fuarın açılış töreninde konuşan İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Dr. Sırrı Aydoğan, zeytinyağı sektöründe yaşanan sorunlara, kapanan fabrikalara değinerek bu konuda zeytin ve zeytinyağı üretmeyen ülkelere yapılacak ihraacatın ve tanıtım faaliyetlerinin önemine değindi. Zeytinyağı deyince bir İzmirlinin söyleyeceği çok şey bulnduğunun altını çizen Aydoğan, "İsteğimiz kadar ihracat ile ilgili düşünüp faaliyet gösterelim, son zamanlarda zeytinyağında ana girdilerde olan artışlar, satıştaki zorluklar, iç piyasadaki huzursuzluk, az tüketim, düşük fiyat gerçekten bu işle uğraşanları ciddi hırpalıyor. Zeytinyağında üstün bir artış var. Türkiye'de zeytinyağı üretiminde ve üreticisinde çok kısa zamanda yaşanan bir artış var. Ama Akdeniz çevresindeki zeytinyağı tüketen tüm ülkelerin kendi zeytinleri var. Teknoloji gelişti. Zeytinyağı yapacak fabrikalarımız var. Üretim üstün, ancak iki noktada bunu aşmamız lazım. Bunun birincisi ihracat. Bir de iç tüketim. Zeytin ülkesi olan ülkemizde kişi başına 1-1.5 kilo zeytinyağı miktarı ile bu işi aşmamız çok zor. Üretim fazla olduğu zaman zaten fiyat çok düşüyor. Üretim az olduğunda da o kadar fazla yükselmiyor. Bunu çözmek lazım. Kapanan fabrikaları görünce üzülüyoruz."şeklinde konuştu.
Konuşmasında dünyanın en büyük sorunlarının çevre ve gıda sorunu olduğunu vurulayan Başkan Vekili Dr. Aydoğan, yerel yönetim olarak bu sorunları aşmak için büyük yatırımlar yaptıklarının altını çizerek "Vahşi sanayileşme ve para kazanma hırsı. 'Ne olursa olsun ben para kazanayım' gibi düşünenler kendi çocuklarını kendi torunlarını öldürdüklerinin farkında değiller. Biz yerel yönetici olarak bir çok şeyin farkındayız. Biz Büyükşehir Belediyesi olarak çevrenin korunması için çok büyük yatırımlar yapıyoruz. Arıtmalar kuruyoruz. Tarıma temiz su vermek için çabalıyoruz. Organik tarımı destekliyoruz" dedi.
Fuarın açılışına Başkan Vekili Dr. Sırrı Aydoğan'ın yanı sıra İzmir Vali Yardımcısı Hüseyin İçten, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) İzmir Konsolosu Uğur Umar, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu, Tariş Genel Müdürü Cahit Çetin, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Akın Kazançoğlu, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Işın Yılmaz, KOSGEB İzmir Kuzey Hizmet Müdürü Oğuz Kılınç ve İZFAŞ Genel Müdürü Mehmet Şakir Örs katıldı.
10 - 13 Nisan 2014 tarihleri arasında İzmir Uluslararası Fuar Alanı'nda 11 bin 200 metrekare alanda gerçekleştirilen fuarlara toplam 286 firma katılıyor. Her iki fuar için İZFAŞ tarafından yapılan alım heyetleri çalışmalarının yanı sıra OLIVTECH Fuarı için de T.C. Ekonomi Bakanlığı alım heyeti programı kapsamında özel çalışma yaptı. İZFAŞ tarafından konaklaması karşılanan fuarlara, Birleşik Arap Emirlikleri, Filistin, İran, Irak, Mısır, Suudi Arabistan, Ürdün, Yemen, Yunanistan'dan alım heyetleri geliyor. T.C. Ekonomi Bakanlığı kanalıyla ABD ve Brezilya'dan OLIVTECH Fuarı'na, gelen firmalar EKOLOJI İZMIR Fuarı'nı da ziyaret edecek. Giriş ücreti 5 TL olarak belirlenen, profesyonellere ve son tüketiciye yönelik olarak düzenlenen fuarlar, 10.00 - 20.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.
Sadece organik sertifikalı ürünlerin yer aldığı EKOLOJİ İZMİR Fuarı, Türkiye'nin "organik üretim başkenti" olarak kabul edilen İzmir'de, beşinci kez kapılarını ziyaretçilere açtı.EKOLOJİ İZMİR, İzmir Uluslararası Fuar Alanı 3 no'lu holde, 4 bin metrekarelik alanda, 22 ilden 102 firmanın katılımıyla organize ediliyor. Fuara, Adıyaman, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bartın, Bursa, Diyarbakır, Erzurum, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kilis, Malatya, Manisa, Mersin, Samsun, Siirt, Şanlıurfa, Trabzon, Uşak, Yalova'dan, organik gıda, organik temizlik, organik kozmetik, organik mobilya, organik dekorasyon, organik oyuncak ürünleri gibi farklı sektörlerde sertifikalı üretim yapan firma kuruluşları katılıyor. EKOLOJİ İZMİR Fuarı, İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde İZFAŞ tarafından İzmir Ticaret Odası, Ege İhracatçı Birlikleri ve T.C. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) desteğiyle düzenleniyor.
Bu toprakların vazgeçilmez ürünü; zeytin ve zeytinyağı sektörü, Akdeniz ve Ege beslenmesine özgün lezzetler İzmir'de buluştu. OLIVTECH, İzmir Uluslararası Fuar Alanı 2 no'lu holde, 7 bin 200 metrekarelik alanda, 9 ilden 184 firmanın katılımıyla organize ediliyor.Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Çanakkale, İstanbul, İzmir, Manisa, Muğla'dan katılım olan OLIVTECH Fuarı'nda; zeytin, zeytinyağı, fidan, tohum, gübre, şişe, kasa ve bidon, ambalaj malzemeleri, üretim teknolojileri, saklama üniteleri, gıda analiz laboratuvarları, zeytin işleme makinaları ve ekipmanları sergileniyor.
OLIVTECH Fuarı, İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde İZFAŞ tarafından Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi'nin (UZZK) işbirliğinde Ege İhracatçı Birlikleri, İzmir Ticaret Odası, TMMOB Kimya Mühendisleri Odası, TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Ege Bölge Şubesi, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Ege Bölge Şubesi, Ege Bölgesi Sanayi Odası, İzmir Ticaret Borsası ve KOSGEB desteğiyle düzenleniyor.
İzmirli gazeteci ve çevre yazarı Ahmet Aydın Akansu "Bin Yıllık Zeytin Ağaçları" fotoğraf sergisi ile fuara katıldı. - İZMİR