Burhaniye'de Arkeolojik Kazılar Başladı
Burhaniye’de Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi tarafından bünyesinde kurulan merkez tarafından kazı çalışmalarına başlandı.
Burhaniye'de Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi tarafından bünyesinde kurulan merkez tarafından kazı çalışmalarına başlandı.
Kuzey Ege Arkeoloji Araştırmaları ve Uygulama Araştırma Merkezi'nin müdürlüğüne atanan ve 2012 yılından bu yana ekibiyle, ilçede faaliyet gösteren Yrd. Doç. Dr. H. Murat Özgen, "Merkez'in amacının; Kuzey Ege Bölgesi başta olmak üzere, arkeolojik araştırmalar üzerine farklı disiplinlerle birlikte yapılacak çalışmalar için ortamın yaratılmasını, yeni araştırmaların teşvikini, ve yayımlanmasını, bu maksatla bilimsel toplantılar, sergiler, çalıştayların düzenlenerek, faaliyet alanları çerçevesinde ulusal ve uluslararası kurumlar ile işbirliği ve protokollerin yapılmasını sağlamaktır" dedi.
İlk etapta Burhaniye ve çevresinin prehistorik dönemlerden günümüze dek korunan kültür varlıkları üzerine geçtiğimiz yılın ardından ikinci yüzey araştırması kampanyasını sürdüren ekip, 15 Ağustos'ta Balıkesir Kuva-yi Milliye Müzesi Müdürlüğü başkanlığında Ören'deki (Adramytteion) kazıların 5. yıl çalışmalarını gerçekleştirecek"dedi.
Reşitköy Barajı ile ilgili olarak bilgi veren Özgen, şunları söyledi:
"2012 yılında Ören ve Burhaniye'de başlattığımız süreçteki projeler bütünü, gelinen noktada çalışmaların baraj projesi, koruma amaçlı imar planı, modern ve antik doku birlikteliğinin yarattığı koruma sorunlarına dönük koruma bölge kuruluna iletilen talepler üzerine gerçekleştirilen uygulamalar gibi, artan bölge ihtiyaçları neticesinde, Üniversitemiz Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi başta olmak üzere, birçok farklı üniversitenin ilgili branşları için de sürdürülebilir atölyeler niteliği kazanmıştır. Bu nedenle Rektörlüğümüzce kurulan "Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Kuzey Ege Arkeoloji Araştırmaları ve Uygulama Merkezi"nin Burhaniye'de kendi tesisiyle faaliyet göstermesi için çalışmaların başından itibaren destekçimiz olan Burhaniye Belediyesi ile yapılan temaslar neticesinde, merkezin Ören'de yapılanması amacında arazi tahsisi hususunda olumlu adımlar atılmıştır. Kısa süre zarfında rektörlüğümüz ve Burhaniye Belediyesi taraflarınca bu kapsamda hazırlanan protokolün imza edilmesini umduklarını belirterek, Ören'in ülkemizin köklü kurumlarından biri olan Mimar Sinan G.S. Üniversitesi'nin deneyim ve katkılarıyla yeniden yükselen bir örnek model olabilir" - BALIKESİR