Burhaniye'de Organik Üreticileri Yaylaya Elektrik İstedi
Balıkesir’in Burhaniye ilçesine bağlı kırsal Kırtık mahallesinde yaz aylarını Madra dağının eteklerindeki yaylada geçiren vatandaşlar, 7 ay elektriksiz yaşıyorlar.
Balıkesir'in Burhaniye ilçesine bağlı kırsal Kırtık mahallesinde yaz aylarını Madra dağının eteklerindeki yaylada geçiren vatandaşlar, 7 ay elektriksiz yaşıyorlar.
Burhaniye'ye 15 kilometre uzaklıktaki 300 nüfuslu Kırtık mahallesinde organik tarım ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşlar, yaz aylarını Madra dağı eteklerindeki yaylada geçiriyorlar. Mahalleye 7 kilometre uzaklıktaki Yaylalara elektrik çekilmesini isteyen vatandaşlar, yetkililerin seslerini duymasını istedi. Yay aylarında soğuk su içemeyen, yoğurt ve sütlerini saklayamayan ve çamaşır yıkamakta zorluk çeken kadınlar yaşadıkları zor zamanları anlattı. Siyasilerin sözlerinde durmalarını isteyen Adem Yılancıoğlu," Köyümüzün 2 tane yaylası var. Birisi 30-40 hane diğeri 25 hane. Biz, 2005 yılında yaptığımız müracaatlar neticesinde zamanın milletvekili olan şimdide milletvekilimiz sayın Ali Aydınlıoğlu'ndan söz aldık. Onun sayesinde bu yaylaların elektrik ihtiyacı için proje yaptırıldı. Bu proje yaptırıldıktan sonra geçen 10-11 yıllık süre zarfında hiçbir gelişme olmadı. Aynı zamanda, şimdi mahallemizde, Organik Tarımı ve Turizmi Geliştirme Derneği kurduk. Organik üretim yapıyoruz. Bu yaylalara turistin gelmesi için bizim acil ihtiyacımız olan elektriğin gelmesi lazım. Yayla yolunun asfaltlanması lazım. Bunun için yetkililerden, başta milletvekilimiz Ali Aydınlıoğlu olmak üzere Büyükşehir Belediye Başkanımız Edip Uğur'dan Belediye Başkanımız Necdet Uysal'dan ve Kaymakamımız Hüseyin Öner'den yardım bekliyoruz.
Nahide Yılancıoğlu, ise buzdolabı olmadığı için etlerinin ve yemeklerinin bozulduğunu söyledi. Yılancıoğlu, " Biz yaylada oturuyoruz. Bizim elektrik ihtiyacımız var. Bu yıl kurban etlerimiz ziyan oldu. Etlerimizi köye götürdük. Bu yüzden de buraya gelen misafirlerimize et ikram edemedik" dedi.
Kırtık Köyü Organik Tarım ve Turizmi Geliştirme Derneği Başkanı Fikret Kara da, "Her türlü kurumlara başvurduk. Fakat hiçbir yerden çözüm bulamadık. Bu konuda en çok çileyi çeken kadınlarımız. Kadınlar, yoğurt konusunda, yemek konusunda, muhafaza edemedikleri için zaman zaman eşlerinden laf işitiyorlar. Bu konuda tepkisini bize duyuruyorlar. 2005 yılından beri bu elektrik konusunu çözemedik. Güneydoğu da bir trafo patlıyor. Ertesi gün yenisi takılıyor. Bize olursa 11 yıldır bir elektrik gelmedi. Bu konuda yetkililere sesimizin duyurulmasını istiyoruz. Bu köyde biz organik tarım yapıyoruz. Bu konuda dernek kurduk. Derneğin adı, Organik Tarımı ve Turizmi Geliştirme Derneği. Bu derneğin olduğu yerde turizmin olması gerekiyor. Fakat nasıl olur. Yolumuz yok elektriğimiz yok. Biz nasıl turist çekebiliriz. Yetkililerden bu konuda yardım bekliyoruz" dedi. - BALIKESİR