Haberler

Burhaniye'de Stavia Konferansı

Abone Ol

Balıkesir'in Burhaniye ilçesinde, geçtiğimiz yıl yapılan deneme üreminde olumlu sonuç alınan ve şeker otu da denen stavia için tanıtım toplantısı yapıldı.

Balıkesir'in Burhaniye ilçesinde, geçtiğimiz yıl yapılan deneme üreminde olumlu sonuç alınan ve şeker otu da denen stavia için tanıtım toplantısı yapıldı.

Kaymakam Ali Uslanmaz'a da plaket verilen toplantıya bitkinin Türkiye'ye getirilmesinde katkısı bulunan Akdeniz Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Kenan Turgut ile Bolu İzzet Baysal Üniversitesinden öğretim üyeleri, CHP Balıkesir milletvekili Nedret Akova, belediye başkanı Fikret Akova, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bayram Ali Alanlı, daire müdürleri ile konu ile ilgilenen vatandaşlar katıldı.

Kaymakam Ali Uslanmaz yaptığı konuşmada. Çayın Riza'den Türkiye'ye girdiği gibi stevianın da Burhaniye den girdiğini söyledi. Stevianın üretiminde öncülük yapan Selahattin Güvenç kaymakam Ali Uslanmaz'a katkılarından dolayı plaket verdi. Daha sonra kürsüye gelen Prof. Dr. Kenan Turgut, stevia hakkında bilgiler verdi. Burhaniye de örnek bahçe kurulduğunu hatırlatan Prof. Turgut, "Bu nedenle Burhaniye bu bitkiye yabancı değil. Stvia çok yıllık bir bitki. Bu bitki ilk defa Paraguay Kızılderilileri tarafından kullanıldı. Günümüzde değişik yapay tatlandırıcılar üretildi. Ancak pek çoğunun yan etkileri ortaya çıktı. Steviada ise bu yok. Stevia 1970'li yıllardan bu yana Japonya'da kullanılıyor. Güçlü bir tatlandırıcı. Ancak kalori sıfır. Stevianın tedavi edici özelliği de var. Tansiyonu düşürüyor. Klinik olarak bu kanıtlanmıştır. Türkiye de çeşitli il ve ilçelerde deneme üretimleri başlatıldı. Burhaniye çok başarılı oldu. Kaymakamlığımız, . İlçe müdürlüğümüz ve Selahattin bey buna öncülük yaptılar. Burhaniye merkez olabilir" dedi.

Burhaniye Gıda Tarım ve hayvancılık İlçe Müdürü Dursun Okur da, yaptığı konuşmada katılımcılara teşekkür etti. - BALIKESİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Burhaniye Akdeniz Bolu Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title