Bursa'da 100 Bin Hektarlık Tarım Alanı Sulanmayı Bekliyor
Bursa’da 350 bin hektarlık tarım alanı olduğunu ifade eden Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Doç. Dr. Ertuğrul Aksoy, sadece 250 bin hektarlık arazinin kullanıldığını ve bunun 150 bin hektarlık kısmının sulandığını söyledi.
Bursa'da 350 bin hektarlık tarım alanı olduğunu ifade eden Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Doç. Dr. Ertuğrul Aksoy, sadece 250 bin hektarlık arazinin kullanıldığını ve bunun 150 bin hektarlık kısmının sulandığını söyledi.
Bursa'nın sahip olduğu arazi varlığı ile tarım şehri olduğunu ifade eden Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Doç. Dr. Ertuğrul Aksoy, 1 milyon 81 bin hektar yüz ölçümü olan Bursa'da 350 bin hektar tarımda kullanılabilecek alan olduğunu söyledi. 350 bin hektarlık alandan sadece 250 bin hektarlık kısmının sulanabildiğini belirten Aksoy, "250 bin hektarlık alandan sadece 150 bin hektarlık alanı sulanabiliyor. 100 bin hektarlık alan ise sulanmayı ve yatırım bekliyor. Bu arazileri de üretime açarak verimi artırmamız gerekiyor. Türkiye'deki tarım politikaları ile Bursa'nın tarım politikalarının birbirinden ayrı olduğu düşünülemez. Ülkemizde ithalata dayalı tarım politikaları izleniyor. Ne havza esaslı yapılan destekleme modeli, ne de 10 ürüne verilen destekleme politikası istenilen verimi sağlamıştır. Asıl mesele, girdi maliyetlerinin yüksekliği ve her ne kadar destek veriyoruz deseler de, üreticinin destekten yoksun olması ve ithalata dayalı bir terbiye sürecinin Türkiye'de yerleşmiş olmasıdır. Çiftçi gerçekten desteklenmiyor. Bu sene çiftçilere verilecek olan destek 9,7 milyar lira olarak açıklandı. Geçmişe nazaran destekler artmıştır, ama bu verilen destek, verilmesi gerekenin sadece yarısıdır" dedi.
Gübre, ilaç ve mazota işçilik maliyetleri de eklenince çiftçinin zarar ettiğini ileri süren Aksoy, "Meyvede son 10 yıldır verimin çok olması ve ihracat sayesinde bir kısım kazançlar sağlanıyor. Ama tahıl grubunda bunu söylemek mümkün değil. Üreticiler her geçen gün üretimden kopuyor. Bugüne kadar, 2,5 milyon kişi tarımdan koptu. 3 milyon hektara yakın arazi işlenmekten vazgeçildi. Bursa'da 31 bin hektar arazi ziraate uygun olmasına rağmen işlenmiyor. Bu, Karacabey ovası kadar bir alandır. Üreticimiz mutlu olmadığı için ekim yapmıyor. Bursa'nın 3,5 milyar liraya yakın gayri safi milli hasılaya katkısı bulunmaktadır. Maalesef Bursa hak ettiği desteği alamıyor" diye konuştu. - BURSA