Bursa'nın Değerleri Evrensel Değer Haline Geliyor
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, göreve ilk geldikleri günden itibaren ecdat yadigarı tüm eserleri hızla ayağa kaldırdıklarını, Unesco Dünya Kültürel Mirası listesine girdikten sonra da çalışmaları daha ileriye götürebilmek için çalıştıklarını söyledi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, göreve ilk geldikleri günden itibaren ecdat yadigarı tüm eserleri hızla ayağa kaldırdıklarını, Unesco Dünya Kültürel Mirası listesine girdikten sonra da çalışmaları daha ileriye götürebilmek için çalıştıklarını söyledi.
Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin desteğiyle 22 Haziran Unesco Dünya Mirası Bursa Günü etkinlikleri çerçevesinde Atatürk Kongre Kültür Merkezi (Merinos AKKM) Hüdavendigar Salonu'nda 'kültürel rotalar içerisinde Unesco dünya mirası kentler' paneli düzenlendi. Panelin açılışında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Anadolu topraklarının ve Bursa'nın, yüzyıllar boyunca birçok kültürün buluşma noktası olduğunu, Bursa tüm renkleriyle birlikte tüm coğrafyalarla bağlantısı olan bir tarih başkenti kimliğinin bulunduğunu söyledi. Bursa, artık bir ecdat yadigarı değil, evrensel değer olduğunu altını çizen Recep Altepe, "Bizlere de bu yönde çalışmalar yapmak düşüyor. Eskiden beri Bursa bu yönde çalışmalar yapıyor. Daha ileriye de götürmüş olacağız. 2000'de Tarihi Kentler Birliği Bursa'da kuruldu. Ondan sonra yapılan çalışmalara da önderlik etti. 23 senedir Büyükşehir Belediyesi meclis üyesiyim. Kültürel miras üzerinde çalışmalarımız vardı. Belediye başkanlarına hazırlık olsun diye çıkartmıştık. Sonunda belediye başkanı olduk. Göreve gelince elimizde hazır envanter vardı ve zaman kaybetmeden göreve başladık. Bursa'nın çalışmaları içerisinde her zaman olduk. Bursa'dan gelmiş geçmiş tüm medeniyetlere ait eserlerini tek tek ayağı kaldırıyoruz" dedi.
Cumhuriyet döneminden Osmanlı dönemine, Selçuklu ve Doğu Roma döneminden Bitinya dönemine ve daha eski dönemlere ait çalışmaların hemen başlatıldığını, 8-10 sene içerisinde bu alanlarda büyük gelişme yaşandığını söyleyen Başkan Altepe, göreve geldiğinde Bursa surlarının ve 6 kapısının görülmediğini belirtti. Şimdi 5 kapısının ortaya çıkarıldığını ve 6. kapı olan Kaplıca kapıya sıra geldiğini dile getiren Altepe, o dönemde hangi ocaklardan taşlar getirildi ise araştırıldığını ve aynı yerden taşların alınarak surların ayağa kaldırıldığını anlattı. Altepe, "Arkeopark'ta 300 senelik Osmanlı köyü, 8500 senelik neolotik dönem de var. Ziyaretçilere zaman tüneli yaşatıyor. Müze çalışmalarında da son aşamaya geldik. Bursa'nın en önemli özelliği ise üç kıtaya hükmetmiş Osmanlının ilk başkenti oluşudur. 6 padişah burada bulunuyor. Bursa'dan İstanbul'a giden Fatih Sultan Mehmed'in annesi, babası, çocukları, torunları da Muradiye Külliyesinde. Ecdat mirası tüm eserler için çalışmalar başlattık. Cumalıkızık köyü, Yıldırım Külliyesi, Yeşil Külliyesi, aşevi ve Hanlar Bölgesi gibi birçok eserde yenileme faaliyetlerinde bulunduk. İlk günden itibaren çarşı bölgesine girdik. Hala çarşıdan çıkamadık. Restore etmediğiniz en ufak alanı kalmadı. Eskiden bir hanın restorasyonu 20-30 sene sürdüğü için göreve geldiğimizde esnafı çalışmalar konusunda bir süre ikna edemedik. İşe başladıktan sonra kısa sürede bitirdik. Kapısı kapatılan hanların ve hamamları tekrar canlandırdık" diye konuştu.
Bursa'nın Topkapı'sı olan Muradiye Külliyesi'nin başta 12 türbesi olmak üzere tüm eserlerde çalışmaların bittiğini dile getiren Altepe, külliyeyi bir senede 1.5 milyon ziyaretçinin gezdiğini açıkladı. Çekirgede'ki Murad Hüdavendigar Külliyesinde de aynı şekilde düzenlemelerin yapıldığını, ardından tamamının 2014'te Unesco Dünya Miras Listesine alındığını hatırlatan Altepe, "Unesco dünya kültürel miras listesine girdikten sonra çalışmaları daha da ileriye götürmek gerekiyor. Dünyada 1031 tane kültürel miras varmış. Aslında sadece Türkiye'de bile 1031 tane birbirinden değerli eser çıkarılabilir. Böylesine zengin kültüre sahip topraklara sahibiz. Bunları medeniyetleri ve çalışmaları tanıtmamız gerekir. İznik ile ilgili Dünya miras listesine girmesi konusunda çalışmaları başlattık. Hristiyan tarihi için önemli bir yerleşim bölgesidir. Büyükşehir Belediyesi'nin yetki alanına girdikten sonra etkili çalışmalar yapmaya başladık. Artık 12 ay boyunca tüm eserler üzerinde faaliyetler devam ediyor" dedi.
Eserleri ayağa kaldırırken bir yandan da işlevsel olması için uğraştıklarını kaydeden Altepe, "Göreve geldiğimizde 4 tane müzemiz vardı. Şimdi 15 tane müzemiz bulunuyor. İki sene içerisinde açacağımız 10 tane müze var. 10. senemizde Büyükşehir Belediyesi'nin 25 tane müzemiz olacak. Türkiye'de son dönemde açılan 42 müze de Bursa'nın danışmanlığında açıldı. Somut mirasın yanında somut olmayan miras ilgili faaliyetlerimizle de örnek olduk. 300'ü aşan eserimiz oldu. Bursa, yolların kesiştiği yerdir. Bursa'nın hangi sokağına girerseniz başka şehir ve ülkeye çıkar. Bursa, İstanbul'dan 64 sene önce Balkanlarla bağlantısını kurmuş. Burada ne var ise orada da aynı eserler var. Oradaki eserler sahip çıktık. Balkanların her köşesinde faaliyetlerimiz var. Yaklaşık 17-18 tane şantiyemiz var. Şuana kadar restore ettiğimiz 60 eser var. Maden elimizde bu kadar değer, imkan var. Bizler durmadan çalışacağız" diye konuştu.
Konuşmanın ardından oturum bölümüne geçildi. Konuşmanın ardından oturum bölümüne geçildi. Oturum başkanlığını Alan Başkanı Prof. Dr. Neslihan Dostoğlu'nun yaptığı "Kültürel Rotalar İçerisinde Unesco Dünya Mirası Kentler" paneline Şehir planlamacısı Esra Karataş, Kültür ve Turizm Bakanlığı temsilcisi Umut Özdemir, Prof. Dr. Amir Pasic ve Dr. Cadoline Finkel konuşmacı olarak katıldı. - BURSA