Büyükçekmece 1. Uluslararası Yerel Yönetimler Kongresi' Başladı
Büyükçekmece Belediyesi ve Marmara Belediyeler Birliği işbirliği ile düzenlenen "Büyükçekmece 1. Uluslararası Yerel Yönetimler Kongresi" başladı.
Büyükçekmece Belediyesi ve Marmara Belediyeler Birliği işbirliği ile düzenlenen "Büyükçekmece 1. Uluslararası Yerel Yönetimler Kongresi" başladı. Kongrenin açılışında konuşan Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, "Amacımız; Türk yerel demokrasisinin dünü, bu günü ve geleceğini siz değerli bilim adamları, konusunda uzman kişiler ve belediye başkanlarıyla tartışmak" dedi.
TÜYAP Palas'ta gerçekleşen kongreye Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, Marmara Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Cemil Arslan, Prof. Dr. Ruşen Keleş, Prof. Dr. Agni Vlavianos Arvanitis, Prof. Dr. Mahmut Güler İLE yurt içi ve yurt dışından çok sayıda akademisyen ve yerel yönetim uzmanı katıldı. Bugüne kadar en fazla akademik bildiri gönderilme özelliği de taşıyan kongrenin ana teması 'Belediyelerin Geleceği ve Yeni Yaklaşımlar' olarak belirlendi.
Kongrenin açılışında konuşan Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, "42 yıllık yerel yönetimci olarak, yerel demokrasiyle uğraşmayı meslek edindiğim için şehrimizde arkadaşlarımızla, hocalarımızla beraber böyle bir kongrenin yapılmasını arkadaşlarımız ve Marmara Belediyeler Birliğimizle planladık ve bugüne geldik. Amacımız; Türk yerel demokrasisinin dünü, bugünü ve geleceğini siz değerli bilim adamları, konusunda uzman kişiler ve belediye başkanlarıyla tartışmak, Türk ve Avrupa yerel yönetimlerinin sorunlarını, farklılıklarını bilimsel çalışmalarla ortaya koymak ve böyle bir ürüne imza atmak" ifadelerini kullandı.
Kongrenin temasının, 'Belediyelerin Geleceği ve Yeni Yaklaşımlar' olarak belirlendiğini ifade ederek konuşmasına devam eden Akgün, "Bu kongrede; Türkiye'de ve Avrupa'da kapatılan, belediyeler ile Türkiye'de tüzel kişiliği kaldırılarak mahalleye dönüştürülen on binlerce köylerin eski ve yeni statülerini de gündeme getirilmesinin ve tartışılmasının doğru olacağını düşünüyorum" dedi.
Kongrenin 'Belediyelerin Geleceği ve Yeni Yaklaşımlar' konulu ilk oturumuna başkanlık yapan, Prof. Dr. Ruşen Keleş, "Büyükçekmece 1. Uluslararası Yerel Yönetimler Kongresi'nde hem teknik hem de siyasal nitelikteki birçok konunun bir bütünsellik içerisinde ele alınıp, tartışılmak zorunda olduğunu görüyoruz. Nitekim programa kısaca göz attığımızda, ele alınıp tartışılacak olan konuların; katılım, göç, planlama, sosyal belediyecilik, teknoloji kullanımı, çevre sorunları gibi konuların yanı sıra; yerel kamu hizmetleri, engellilerin hakları, kent kimliği ve kültürü, kentsel dönüşüm, ve doğal afet gibi iklim değişikliği gibi konuları çok geniş bir yelpaze içerisinde ele almakta olduğu dikkatimizi çekiyor. İki günlük zengin çalışma izlencemizde yer alan bütün konularda gerekli deneyim ve birikime sahip olan değerli katılımcılarımızın, bilim insanlarının, uygulayıcıların ve araştırmacılarının katkılarının yanı sıra belediyelerimizin ve belediye başkanlarımızın pek çoğunun bir yerel yönetim diplomasisi çerçevesi içerisinde, oldukça uzun bir süreden beri yabancı ülkelerdeki benzerleriyle kurdukları ilişki ağları bağlamında edindikleri deneyimler, bu kongre çalışmalarından önemli yararlar beklemekte, bana haklı olduğumuzu düşündürüyor" şeklinde konuştu.
14-15 Mayıs tarihleri arasında iki gün sürecek olan ve yerel yönetimler alanındaki değişim ve dönüşüm süreçlerinin disiplinlerarası çalışmalarla ortaya konması, uygulama örnekleri yardımıyla sistemin aksayan yönlerinin ve başarılı yönlerinin saptanması ve geleceğe yönelik farklı modellerin geliştirilmesinin olanaklarının tartışılacağı kongrenin konu başlıkları ise şu şekilde belirlendi:
'Yerel Demokrasi ve Katılım, Sosyal Belediyecilik, Mekansal Planlama ve Kentsel Dönüşüm, Büyükşehir Belediye Yönetimlerinin Sorunları ve Geleceği, Halk Sağlığı ve Belediyeler, Kent ve Ekoloji, Uluslararası Göç ve Kentler, Kent, Kültür, Kimlik ve Sanat, Teknoloji Kullanımı ve Belediyeler, Yerel Kalkınma ve Belediyeler, Yerel Yönetimler Maliyesi, Ulaşımda Belediyenin Rolü, Afet Yönetimi ve Belediyeler, Yerel ve Küresel Ölçeklerde İyi Uygulama Örnekleri.' - İSTANBUL