Haberler

Büyüksaat Çevresindeki Tarihi Binalar İçin 'Düğmeye Basın' Çağrısı

Abone Ol

Ulucami ve Büyüksaat’i Güzelleştirme Platformu üyeleri, Büyüksaat çevresindeki bakımsız tarihi binaların restorasyonlarına başlanması için acil düğmeye basılması gerektiğini vurguladı.

Ulucami ve Büyüksaat'i Güzelleştirme Platformu üyeleri, Büyüksaat çevresindeki bakımsız tarihi binaların restorasyonlarına başlanması için acil düğmeye basılması gerektiğini vurguladı.

Büyüksaat, Ulucami ve Sarıyakup bölgesindeki tarihi yapıları korumayı misyon edinmiş Ulucami ve Büyüksaat'i Güzelleştirme Platformu, çevredeki tarihi binaların restorasyonununa acilen başlanması için Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik'e seslendi. Kentin Adanalı bir bakana sahip olmasını büyük bir şans olarak değerlendiren platform üyeleri, Büyüksaat çevresindeki bakımsız tarihi binaların çürümeye ve yıkılmaya terk edildiğini savundu.

"RESTORASYONLARA BAŞLANMALI"

Platform adına konuşan Almanya Eski Fahri Konsolosu Teyfik Kısacık, 2 yıldır Büyüksaat ve çevresindeki tarihi yapıların kurtarılması için mücadele ettiklerini söyledi. Adanalı Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik'in genel seçimlerin yapılması sebebiyle 6 ay sonra görevi bırakacağına dikkat çeken Kısacık, "Bu kısa sürede Sayın Ömer Çelik'ten gerekli destekleri alırsak, en azından işler tamamlanamayacak olsa bile restorasyon çalışmalarına başlanmış olur ve buradaki binaların yıkılmasına mani oluruz" diye konuştu. Kısacık, proje için atılacak adımın daha sonra gelecek bakan ve milletvekillerine açılmış bir yol olacağının altını çizdi. Ulucami, Büyüksaat ve Sarıyakup'un yanı sıra Tepebağ, Anavarza, Yumurtalık ve Magarsus'u da inceleyip çeşitli çalışmalar yaptıklarını anlatan Kısacık, ileri vadede bu bölgelerdeki çalışmaların da hızlandırılması ve saklı tarihin gün yüzüne çıkarılması gerektiğine vurgu yaptı.

"FIRSATI KAÇIRIRSAK İŞİMİZ ZOR"

Platform üyesi, Eski Müze Müdürü Arkeolog Yalçın Karalar ise kente sahip çıkanlarla birlikte kentin tarihi, kültürel ve arkeolojik değerlerine katkıda bulunmaya çalıştıklarını söyledi. Kentte bakımsız birçok tarihi bina bulunduğunu anımsatan Karalar, "Bu binaların genel olarak korunması için bazı kurallar var ki bunlardan 'Yaşa, Yaşat Kuralı' çok önemlidir. Bu binaları 2 grupta kısaca kurtarma amacımız var. Bir tanesi tek yapı olarak bu binaları kurtarmak, ikincisi 'Arkeolojik Sit' olarak kurtarmak. Kültür ve Turizm Bakanımız şans eseri Adanalı. Valimiz Mustafa Büyük de Kültür Bakanlığı Müsteşarlığı'ndan gelmekte ve BTÜ Genel Sekreteri Osman Arık Bey de eski kültür müdürümüz. Bizler de eski müze müdürleri, kültür ve turizme hizmet etmiş insanlar olarak bir şeyler yapmak istiyoruz ama bu fırsatı kaçırırsak, sayın bakan ve valimizin yetkili olduğu dönemde bu işi başlatıp bir yerlere getiremezsek işimizin zor olacağını düşünüyorum. Bu yüzden yetkililere projelerimizi sunuyoruz ve göreve davet ediyoruz" diye konuştu.

Platform üyelerinden Eski İl Kültür Müdürü Veysel Erdem Bozdoğangil de kentteki tüm tarihi değerleri parça parça ele almak gerektiğini ifade etti. Karataş'ta antik çağdan kalma kaleler bulunduğunu ve ihya edilmesi gerekirken bölgedeki birçok tarihi yapıdan bihaber olunduğuna dikkat çekti. Bozdoğangil, Kızıldere ve Gavurdağı'nda keşfedilmemiş birçok tarihi kale olduğunu söyledi.

"ORİJİNALİNE UYGUN RESTORE EDİLMELİ"

Ulucami ve Büyüksaat'i Güzelleştirme Platformu'nun talepleri ise şunlar:

"Çarşı hamamı önünde yer alan dükkanların kamulaştırılarak yıkılması. Yeni Han'ın kamulaştırılması ve restorasyonunu yapılması. Irmak hamamı etrafında yer alan dükkanların kamulaştırılıp yıkılması. Büyüksaat çevresinin birinci derece arkeolojik sit alanı olmasından ötürü asfaltın kaldırılıp aslına uygun şekilde Yağ Camii'nden itibaren yolun taş döşemesinin yapılması. Çevik kuvve binasının etrafında 2 adet tescilli kültür varlığı bulunuyor, bunların birinin önünde yeni yapılmış bir bina bulunmakta ve yıkılması gerekiyor. Restorasyonlar ve kültür varlığı sayılan binalar için sanat tarihçilerine danışılacak. Binalara ait fotoğraflar Kultür ve Turizm Bakanlığı'nın dosyasında var, orijinaline uygun restorasyonlar yapılmalı. Diğer yapılması gereken tescilli kültür varlığı yapıların Mestanzade Mahallesi, Türk Ocağı, Ulucami Sarı Yakup Mahalleleri'nde yer alan restorasyonların yapılması." - ADANA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Ömer Çelik Karalar Almanya Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title