Haberler

Büyükşehir Belediyesi'nden Antalya Basın Tarihine Büyük Katkı

Abone Ol

Antalya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı’na bağlı Antalya Kent Müzesi tarafından hazırlanan “Agam’ın Sayfalarından Antalya Karikatürleri” sergisi açıldı.

Antalya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı'na bağlı Antalya Kent Müzesi tarafından hazırlanan "Agam'ın Sayfalarından Antalya Karikatürleri" sergisi açıldı.

Antalya mizah basının en önemli temsilcilerinden olan Agam Mecmuası ile İleri Gazetesi'nin ilk nüshalarında yayımlanan karikatürlerin kamuoyuna sunulduğu sergide, Agam Mecmuası ile İleri Gazetesi'nin yanı sıra, Yeşil Antalya ve Şelale Gazeteleri ile 1950'li yıllarda Antalya'da yayımlanan Kazan ve Düdük mecmuaları gibi Antalya mizah basının diğer temsilcilerine de değiniliyor.

TOPLUMSAL VE SİYASİ YAŞAM

Karikatürist Gazanfer Karacehennem'in 1948 ile 1953 yılları arasında çizdiği karikatürlerinin yer aldığı serginin küratörlüğünü ve metin yazarlığını Antalya Büyükşehir Belediyesi Antalya Kent Müzesi araştırmacısı Evren Dayar yaptı. Sergi tasarımcılığını Cem Burak Çimrin, Emrah Sefa Seyitoğlu üstlenirken, hazırlığı ise Didem Taban gerçekleştirdi.

ANTALYA'NIN BİLİNMEYEN YÖNÜ

Bugüne kadar ilk defa Antalya kamuoyu ile paylaşılan karikatürlerin yer aldığı sergi, Antalya mizah basının hiç bilinmeyen yönlerine ışık tutmasının yanına aynı zamanda 1940'lı ve 1950'li yılların Antalya'sının toplumsal ve siyasi tarihine de ışık tutuyor. "Agam'ın Sayfalarından Antalya Karikatürleri" sergisi Haziran ayının sonuna kadar Antalya Kent Müzesi Karaalioğlu Parkı Açıkhava Sergi Alanı'nda tüm Antalyalıların ziyaretine açık olacak.

BAŞKAN TÜREL'E ANLAMLI HEDİYE

Serginin açılışına Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ile Ebru Türel, İleri Gazetesi Sahibi Serçin İnci Türel, Berrin Türel ile çok sayı da davetli katıldı. Serginin açılışını Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ailesi ile birlikte gerçekleştirdi. İleri Gazetesi İmtiyaz Sahibi Serçin İnci Türel o günleri bir kez daha heyecanla yaşadıklarını belirtirken, Başkan Menderes Türel'e İleri Gazetesi'nin ilk sayısı hediye edildi.

Açılışta konuşan Başkan Türel, "Antalya'mızın, bugün hepimiz için bir övünç kaynağı olması gereken, fakat maalesef çok az bilinen güçlü basın tarihinin bir dönemini, bu değerli sergi vasıtasıyla gün ışığına çıkardığımız için çok mutluyum. Her satırında içinde bulunduğu dönemin Antalya'sını bize hatırlatan, tarihin günübirlik kaydını tutan yerel gazete ve mecmualarımız, sadece kentimizin ve insanlarımızın duygularına tercüman oldukları için değil, kentimizin geçmişine tanıklık ettikleri için de çok önemliler" dedi

YEREL BASININ GÜCÜ

Antalya'nın köklü bir basın tarihine sahip olduğunu işaret eden Başkan Türel, " Basın tarihimizin uzak geçmişiyle değil, zengin içeriğiyle de gurur duyma ayrıcalığına sahibiz. Bugün burada açtığımız sergi ise bizler için övünç nedeni olan her iki ayrıcalığımıza birden tanıklık ediyor. 1940'lı ve 1950'li yıllarda kentimizde neşredilen mizah mecmuaları ve gazetelerin gülmece sayfalarında yer alan karikatürler aracılığıyla, hem tarihimizin bir dönemine hem de yerel basınımızın gücüne tanık olduk. Sergimizde yer alan ve Akdeniz'e özgü ince bir mizah anlayışının, Antalyalıların nükte gücünün tanığı olan bu karikatürler, geçmişin hatırasını günümüze taşırken, karikatür sanatının eşsizliğini bir kez daha gözler önüne seriyor. Kalemin gücüyle betimlenen karikatür karakterleri, Antalya halkının ruhunu ve ince fikirliliğini, güçlü zekasını üzerinde taşıyor. Bizler de, bir toplumun gündelik hayatının en yakın tanığı olan, toplumsal ve siyasi tarihinin izlerini uzun yıllar sonrasına aktaran karikatür sanatına hak ettiği değeri, geçmişte de vermiş olmanın haklı gururunu yaşıyoruz" şeklinde konuştu. - ANTALYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Menderes Türel Gazeteler Cem Burak Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title