Haberler

Büyükşehirlerde Güncel Sorunlar ve Büyükşehir Yönetimi" Paneli

Abone Ol

Adana'da İnşaat Mühendisleri Odası tarafından, “Büyükşehirlerde Güncel Sorunlar ve Büyükşehir Yönetimi” konulu panel düzenlendi.

Adana'da İnşaat Mühendisleri Odası tarafından, "Büyükşehirlerde Güncel Sorunlar ve Büyükşehir Yönetimi" konulu panel düzenlendi.

Adana Eczacılar Odası toplantı salonunda düzenlenen panele ODTÜ Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tarık Şengül ile Mersin Üniversitesi Kamu Yönetimi Kent ve Çevre Anabilim Dalı Öğretim üyesi Doç. Dr. Ulaş Bayraktar konuşmacı olarak katıldı.

Açılış konuşmasını yapan İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şube Sekreteri Suphi Civelek, halkın çıkarlarının her şeyin üzerinde olduğu, üretken, verimli hizmet programlarının uygulandığı, doğanın ve çevrenin korunduğu, tarihsel ve kültürel değerlere sahip çıkılan kentler istediklerini söyledi.

Yıllardır süregelen yanlış politikalar sonucu kentlerdeki mevcut durumun, işleri zorlaştırdığını belirten Civelek, sorumluluk sahibi siyasilere ve meslek odalarına, birey olarak önemli sorumluluklar düştüğünü ifade edip ortak çalışma yapılması gerektiğine işaret etti. Kentlerin her şeyden önce hem birey olabilmeyi hem de toplum olabilmeyi sağlayan yaşam alanları olduğunu ifade eden Civelek, kentlerdeki kamusal alanlar, park, meydan ve sokakların, farklılıkları bir araya getiren, insan iletişimini sağlayan, kent kimliğini oluşturan önemli ögeler olduğunu anımsattı.

Belediyeler kanunundaki değişiklikle, Türkiye'de büyükşehir sayısının 30'a yükseldiğini hatırlatan İMO Adana Şubesi Sekreteri Suphi Civelek, Adana'nın yıllardır sürdürülen plansızlık, denetimsizlik, yanlış arazi kullanım politikaları, kaçak yapılaşma ve imar affı süreçleri sonucu sağlıklı, güvenli ve yaşanabilir bir kent oluşturulamadığını vurguladı. Ulaşımdan, çarpıkık yapılaşmaya, altyapı sorunlarından, çevre ve atık sorunlarına, gıda güvenliğinden enerji kullanımına, yoksulluğa, işsizliğe ve iş kazalarına kadar birçok sorun olduğunu bildiren Civelek, şöyle devam etti:

"Çarpık kentleşme sorunu, önlemler alınması gerekirken yeni uygulamalarla daha da derinleştirilmiştir. Hala ulaşım master planı yoktur, planlar bütüncül olmaktan uzaktır, yeşil alanlar, sportif alanlar, yaya bölgeleri, kentsel donatı alanları yetersizdir, tarihsel dokusu korumasız durumdadır. Plansızlığın ve denetimsizliğin ortaya çıkardığı bu ağır sonuçlar, bugün karşımızda çözüm bekleyen önemli sorunlardır. Bu nedenle, bu dönem görevi devralan yerel yönetimlerimize önemli görevler düşmektedir. Bu tablonun ortadan kaldırılmasını sağlayacak ve kentimizi daha yaşanılır kılacak çalışmaları sürdürme göreviyle karşı karşıyadırlar. Elbette hepimize de sorumluluk ve görev düştüğünün bilincindeyiz. Adana'nın hizmetine sunmaya, bizden bu konuda istenecek her türlü desteği vermeye hazırız. Diğer meslek odalarımız adına da bunu rahatlıkla ifade edebilirim."

Şehir Plancıları Odası Adana Şube Başkanı Gülcan Ulutürk ise gün içerisinde Ege Denizi'nde meydana gelen depreme değindi. Büyükşehir Belediyesi sınırları artık daha geniş olduğu için daha önemli tedbirler alınması gerektiğine dikkat çeken Ulutürk, şu ifadeleri kullandı:

"Aslında Büyükşehir Belediyesi yönetimi yeni yasayla birlikte daha büyük bir alanı yönetmek durumunda ve bunun yönetimi için bizim elimizde çok önemli bir araç var ama İstanbul, Bursa, İzmir, Ankara gibi şehirler bu aracı kullanmasına rağmen Adana Büyükşehir Belediyesi kullanmıyor. Bu önemli planlama aracı aslında kent yönetim sistemi dediğimiz, coğrafi kent bilgi sisteminin kullanımını ifade etmekte. Eğer bu sistemi kullanır, Adana'da yerleştirirsek, birçok hizmet alanında yönetimimiz daha etkin ve verimli şekilde sürdürülebilir." Bunun yanında, her zaman fırsatları değerlendirmenin yeterli olmadığını belirten Ulutürk, Adana'nın potansiyel su baskını riskini ve geçmişte önemli hasarlar veren depremi hatırlattı. Bir olay olmadan önce yara sarma politikası yerine, olasılıkları düşünüp inisiyatif alınarak müdahale edilmesi halinde harcanacak paradan çok daha fazla gelir elde edilebileceğinin altını çizen Gülcan Ulutürk, "Bunun karşılığı yurtdışı kaynaklarında 1 dolara 7 dolar. Yani bugün yapacağımız her 1 dolarlık harcama, belediye olarak ileride 7 doları harcamamızı engelliyor tabi bunun yanında can ve mal kaybını da önlüyor. Adana'da ulaşım master planı yapılırken, hazır plan ve imar planıyla eşgüdümlü olarak bir sakınım planı hazırlanıp, coğrafi bilgi sistemleri kullanarak özellikle riskli bölgelerimiz ve eylem planımız belirlenebilir. Bu belirleme sonucunda her ilçe belediyesi kendi risk alanlarına nasıl müdahale edebileceğine karar verebilir ve bütçesini önceden ayarlayabilir" şeklinde konuştu.

Çok sayıda sivil toplum kuruluşu ve meslek odası temsilcisinin katıldığı "Büyükşehirlerde Güncel Sorunlar ve Büyükşehir Yönetimi" başlıklı panele Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan da katıldı.

Konuşmaların ardından Doç. Dr. Tarık Şengül ve Doç. Dr. Ulaş Bayraktar, Yeni Büyükşehir Belediye Yasasının kentleşme üzerine etkileri, büyükşehirde kentleşme ve yerel yönetimle ilgili sorunları kapsayan açıklamalarda bulundu.

Abdullah Bakır'ın moderatörlüğündeki panelde konuşmacılar katılımcıların da sorularını yanıtladı. - ADANA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Mersin Üniversitesi Tarık Şengül Türkiye Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title