Çanakkale'den Kısa Kısa
Çanakkale Belediye Başkanı Gökhan, "25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü" dolayısıyla mesaj yayımladı
Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, "25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü" dolayısıyla mesaj yayımladı.
Gökhan, kadına yönelik şiddetin sadece Türkiye'nin değil, tüm dünyanın kanaması bir türlü durdurulamayan derin yarası olduğunu ifaderek, bu konuda paneller düzenlendiğini, yürüyüşler yapıldığını belirtti.
Bu tür faaliyetlerin dikkat çektiğini, ancak konuşmanın bir adım ileriye geçmesinin önemli olduğunu vurgulayan Gökhan, şöyle konuştu:
"Bugün hala televizyonlarda töre cinayetleri izliyorsak, binlerce kadın şiddete, tecavüze, istismara maruz kalıyorsa, var olan yasalar, önlemler buna engel olamıyor, bu zihniyetin önüne geçemiyorsa, teknolojiyi geliştiren, medeniyetleri ileri götüren, bilimde, sanatta, sporda harikalar yaratıp yaşadığımız zamanı ileriye taşıyan biz insanlar, insanlık yönünden ilerleyemiyoruz demektir. Bizler evde karımıza iyi davranmazsak, çocuğumuzun okuma hakkını, giyinme hakkını, özgür düşünme ve hatta yaşama hakkını kısıtlarsak birlikte çalıştığımız kadına da saygımız olmaz, sokakta gördüğümüz küçük kıza da. Bugün dünya üzerinde var olan haksızlıklar için yaptığımız şeyler mesaj yayınlamaktan çok daha fazlası olmalı. '25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü'nde tüm kadınlarımızın yanında ve destekçisi olduğumuzu belirterek, kadına, çocuğa, insanlığa yapılan her türlü şiddeti kınıyor, kadının ve çocuğun toplumdaki hak ettiği yere ulaşmasındaki tüm engellerin kalktığı bir dünya diliyorum."
Üniversite öğrencilerine Gelibolu Yarımadası gezisi
Çanakkale Emniyet Müdürlüğü ile Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinin (ÇOMÜ) organize ettiği gezide, üniversitede öğrenim gören öğrenciler Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'nı ziyaret etti.
ÇOMÜ Sağlık Yüksekokulu 1. sınıf öğrencilerinin katıldığı gezi, milli birlik ve beraberlik ruhunu canlandırmak, gençlere alternatif ilgi alanları sunmak, Çanakkale'ye ve tarihe karşı aidiyet duygusunu desteklemek ve güçlendirmek, ayrımcılıklarla mücadele etmek, suç örgütleri tarafından yürütülen propagandaları etkisiz kılmak, illegal yapılanmalara katılımı azaltmak ve engellemek, gençlerin enerjilerini doğru alanda harcayabilecekleri fırsatlar sunmak amacıyla düzenlendi.
Öğrencilere yönelik bu tür geziler devam edecek.
"Çanakkale Söyleşileri" etkinliği
Akademi Çanakkale Derneğince organize edilen "Çanakkale Söyleşileri" etkinliğinin ilki "Çanakkale'nin Arkeolojik Potansiyeli ve Yapılan Son Araştırmalar" temasıyla yapıldı.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Reyhan Körpe, Çanakkale'nin bilinen birkaç antik yerleşim yerinden ibaret olmadığını, Biga Yarımadası'nı da kapsayan Troas bölgesinin milattan önce 5 bin yıldan günümüze kadar yerleşim yeri olarak kullanıldığını söyledi.
Bölgede araştırmaların ise 150-200 yıldır yapıldığını ifade eden Körpe, bölgede saptanan 98 antik yerleşim yerinden 39 tanesinin merkezinin tam olarak bilindiğini kaydetti.
Söyleşiye ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, Eski Çanakkale Baro Başkanı Tülay Ömercioğlu ile akademik personel ve vatandaşlar katıldı.
Ezine'de çiftçi toplantısı
Ezine'ye bağlı Mecidiye köyünde "iyi tarım uygulamaları", "organik tarım" ile "bitki koruma ürünleri uygulama yöntemleri ve dikkat edilecek hususlar" konulu toplantısı düzenlendi.
İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Başak Egesel ile ziraat mühendisleri Ramazan Eren, Timuçin Everest, Serhat Kaya ve Mehmet Çetin'in konuşmacı olarak katıldığı toplantıda, Mecidiye ve Bozköy'de yaşayan üreticilere bilgi aktarıldı.
Toplantıya üreticiler ilgi gösterdi. - Çanakkale