Haberler

Çanakkale Devlet Hastanesinde Tüp Mide Ameliyatı

Abone Ol

Çanakkale Devlet Hastanesinde tüp mide ameliyatı uygulamaları sürüyor.

Çanakkale Devlet Hastanesinde tüp mide ameliyatı uygulamaları sürüyor. Genel Cerrahi Uzmanı Op.Dr. Levent Öztürk, yaklaşık 1,5-2 saat süren bu ameliyatta midenin hacminin küçültüldüğünü, böylece hastanın çok az gıdayla tokluk hissetmesinin hedeflendiğini söyledi.

Son yıllarda obezite cerrahi tedavisinde alternatif tedavi olarak kabul edilen 'Tüp mide' olarak da bilinen Laparoskopik Sleeve Gastrektomi ameliyatı Çanakkale Devlet Hastanesi Genel Cerrahi Hekimleri Op. Dr. Levent Öztürk ve Op. Dr. Temel Bulut tarafından başarıyla uygulanıyor. Genel Cerrahi Uzmanı Op.Dr. Levent Öztürk, tüm Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de morbid obezitenin artarak büyüyen bir problem olduğunu belirterek, "Bu kozmetik bir problem olmaktan ziyade oldukça ciddi kardiyovasküler hastalıklar, hipertansiyon, eklem ve omurga hastalıkları, meme, rahim, böbrek vb. kanser türlerinde artış, tip 2 diyabet gibi hastalıklara yol açmaktadır. Nitekim morbid obesitenin yol açtığı sekonder hastalıklar ABD de yıllık 280 bin kişinin ölümüne neden olarak 2. Sırada yer almaktadır. Ülkemizdeki oranı bilemiyorum ancak farklı olduğunu düşünmüyorum. Ayrıca neden olduğu sekonder hastalıklar nedeniyle tedavi maliyetlerinde ileriye dönük olarak ülkelerin sağlık masraflarında ciddi artışlar olmasına neden olmaktadır" dedi.

Bariatrik cerrahi yöntemlerinden en sık uygulananın Laparoskopik sleeve gastrektomi (tüp mide) ameliyatı olduğunu da söyleyen Op. Dr. Öztürk, "Yaklaşık 1,5-2 saat süren bu ameliyatta midenin hacminin küçültülmesi (yaklaşık 60-100cc) ve böylece hastanın çok az gıdayla tokluk hissetmesi hedeflenir. Bu amaçla, midenin belli bir bölümü cerrahi işlemle çıkarılır ve geriye tüp şeklinde (yaklaşık bir muz büyüklüğünde) bir mide bırakılır. Ayrıca midenin açlık hormonu salgılayan bölümü çıkarıldığı için hastada açlık hissi olmamaktadır. Bu operasyonla sadece alınan gıdanın miktarı kısıtlanır. Gıdaların emilimi aynı şekilde devam ettiği için hastanın dışarıdan vitamin ya da mineral takviyesi alması gerekmemektedir" diye konuştu.

Öztürk, Sleeve gastrektominin Avantajlarını ise şöyle sıraladı; Orta ve ileri derecede obezlerde çok iyi sonuçları olan bir ameliyat tekniğidir. Hipertansiyon, uyku apnesi ve diyabet gibi obeziteye bağlı yandaş hastalıklar ameliyat sonrası % 70-80 oranında düzelir. Bu teknikte bağırsak kesme ve tekrar bağlantı gerekmez. Mide fonksiyonlarında bir değişiklik olmaz, sadece mide hacmi küçülür. Dolayısıyla az miktarda da olsa normal olarak her tür gıda tüketilebilir. Hastaların büyük çoğunluğu ameliyat sonrası fazla kilolarının yüzde 50 sini ilk 6 altı ay içinde kaybederler. Mide duvarının yüzde 75'nin çıkarılması sonucu, açlık hissi veren Ghrelin hormon üretimi çoğunlukla elimine edilir ve bu nedenle açlık hissi azalır. Sleeve gastrektomi gastrik bypassdan daha basit bir ameliyattır. İnce bağırsağı bypass eden işlemlerde olduğu gibi mineral ve vitaminlerde hiçbir emilim bozukluğu oluşmaz, bu durum yaşlı hastalarda önemli olabilir. Dumping sendromu oluşmaz ayrıca şeker ve şekerli yiyecekler daha iyi tolere edilebilir. Gastrik bandda (mide kelepçesi) olduğu gibi vücutta yabancı cihaz bulunmaz. Gerektiğinde diğer obezite cerrahi ameliyatlarına dönüştürülebilir.

Ameliyat sonrası geç dönem komplikasyonları nadirdir. Halbuki gastrik bantta yüzde 25 gastrik bypass da ise yüzde 10 oranında geç dönem komplikasyonları görülebilir. - ÇANAKKALE

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Levent Öztürk Temel Bulut Çanakkale Türkiye Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title