Haberler

Canlı Yayında Maski'yi Anlattılar

Abone Ol

Manisa Büyükşehir Belediyesi Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdür Yardımcıları Şehnaz Başaran ve Mahmut Bilgen, ulusal bir kanalda yayınlanan İftar Saati adlı programın konuğu oldu.

Manisa Büyükşehir Belediyesi Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdür Yardımcıları Şehnaz Başaran ve Mahmut Bilgen, ulusal bir kanalda yayınlanan İftar Saati adlı programın konuğu oldu. MASKİ yeni hizmet binası önünde gerçekleştirilen programda, MASKİ'nin yapılanması, sosyal belediyecilik anlayışıyla yürüttüğü uygulamalar ve Manisa'yı geliştiren projeleri konuşuldu.

Bengü Türk Televizyonu tarafından hazırlanan ve Barış Cem Kaya'nın sunduğu "İftar Saati" adlı programına konuk olan MASKİ Genel Müdür Yardımcıları Şehnaz Başaran ve Mahmut Bilgen, MASKİ'nin sunduğu hizmetler ve yürüttüğü faaliyetler hakkında bilgiler verdi. Kaya'nın sorularını yanıtlayan Başaran ve Bilgen, henüz 2 yıllık bir kurum olan MASKİ'nin, altyapı konusundaki büyük ve önemli projelerinden de söz ederek, Manisa halkını layık oldukları hizmeti sunmak için tüm güçleriyle çalıştıklarını belirtti.

Manisa'nın ilk ve tek Genel Müdürlüğü

Programı Manisa dışından izleyen seyirciler için MASKİ Genel Müdürlüğü'nün kısa bir tanıtımını yapan Genel Müdür Yardımcısı Mahmut Bilgen, "Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü, 6330 sayılı kanunla Büyükşehir olan Manisa ilimizin ilk ve tek genel müdürlüğü. Biz, 2014 yılının Temmuz ayında kurulan genç, heyecanlı ve atak bir kurumuz. Büyük işler yapan Büyükşehir Belediyemizin desteğiyle, 1454 personelimizle 17 ilçemize altyapı hizmeti götürüyoruz. Bünyemizde toplam 109 mühendis, tekniker ve teknisyenimiz var" dedi.

MASKİ'nin yapılanma süreci

MASKİ'nin kurulma sürecinde uzun ve meşakkatli bir yol kat edildiğini belirten Bilgen, Manisa'nın büyükşehir belediyesi olmasıyla birlikte 68 belde belediyesinin kapatılarak, 780 köyün de mahalleye dönüştüğünü söyledi. Bu yerleşimlerin altyapılarının Büyükşehir'e devrolmasından önce 6 ay boyunca ilçe belediyeleri tarafından yürütüldüğünü ifade eden Bilgen, "Kuruluşumuzu tamamlamamızla birlikte, 17 ilçenin altyapı konusundaki sorumluluğu bize geçti. İlçe belediyelerinden toplamda 183 milyon lira borç devraldık. Gelir kaynağı olmayan bir kurum olarak Büyükşehir Belediyemizin desteği ile çalışmalarımıza başladık. Şuan 1454 personelle, büyük bir özveriyle Manisa'ya hizmet veriyoruz" dedi.

Geçiş sürecinde yaşanan zorluklara da değinen Bilgen, "Bildiğiniz üzere su geliri, belediyelerin olmazsa olmaz gelirlerinden. Biz de bu konudaki çalışmalarımıza başladığımızda Manisa genelinde 461 çeşit su tarifesi uygulandığını gördük. Bunu standart hale getirmemiz lazımdı. 2014 yılı Kasım ayındaki genel kurulumuzda tarifelerle ilgili maddeleri gündeme koyduk. Belediye başkanımızın katkılarıyla çalışmalarımızı yaptık. Ancak aldığımız veriler sağlıklı olmadığı için bunları kendi sistemimize entegre edemedik. Aralarında, isimleri değişmesine rağmen abonelikleri devam edenler bile vardı. 1 buçuk 2 ay gibi kısa bir süre içerisinde çalışmalarımızı tamamlayarak uygulamaya geçtik. 7 gün 24 saat boyunca gece gündüz demeden Manisa halkına hizmet edebilmek için çalıştık" diye konuştu.

Manisa içme suyu konusunda şanssız

Program sunucusunun Manisa'da içme suyu kaynaklarının ne aşamada olduğu sorusunu yönelttiği MASKİ Genel Müdür Yardımcısı Şehnaz Başaran, " Manisa içme suyu kaynakları konusunda şanssız bir şehir. Cazibeli su yönünden zayıfız. Tek kaynağımız yer altı suları ve sondajlar. Bu yüzden de suyumuzun kıymetini bilmeli ve israftan kaçınmalıyız. Doğadaki her canlının olduğu gibi bizim de suya ihtiyacımız büyük" dedi.

Yılların altyapı sorunlarına neşter

Manisa'ya bağlı ilçe ve mahallelerde yıllardır yaşanan altyapı sorunlarına, geliştirdikleri projelerle neşter vurduklarını ifade eden Başaran, "Göreve başladığımızda tüm daire başkanlarımızla birlikte ilçelerimizi ziyaret ederek muhtarlarımızla toplantılar yaptık. Ciddi bir katılım oldu. Önce büyükşehir nedir, görevleri nelerdir, bunları anlattık. İçme suyumuz, kanalizasyon altyapımız, mahallelerimiz ne durumda bunu 3 ay boyunca yaptığımız toplantılarda gördük. 1065 mahalle artı bağlı yerleşkelerin, yüzde 50'sinden fazlasının içme suyu ve kanalizasyon altyapısı yoktu. İlk tespitlerden sonra bununla ilgili çok ciddi bir proje hazırladık. Mevcut bütçemiz ve öncelik sırasına göre belirlenen 95 mahallemizde acilen çalışmalara başladık. İnsanlar taşıma sular kullanıyorlardı. Köyler, kaynak sularını yalnızca kendilerine ayırıyorlardı. Biz bunu planlı bir şekilde ihtiyacı olan köylere dağıttık. Tüm bu çalışmalarımız zorlu bir süreci oluşturuyor. Yaptığımız toplantılarda da muhtarlarımız ve vatandaşlarımızdan bize bu süreçte destek olarak sabır göstermelerini diledik; yaptılar da gerçekten. ve geçenlerde katıldığım bir toplantı sonrası muhtarlar yanıma gelerek verdiğimiz sözleri tuttuğumuz için bize teşekkür ettiler" diye konuştu.

Yeni kaynaklarla ilgili projeler kapıda

Manisa'nın içme suyu kalitesiyle ilgili soruyu yanıtlayan Başaran, " Arıtma tesislerimiz sayesinde içme suyunu musluktan içilebilecek seviyeye getiriyoruz. İlimize su teminini ağırlıkla sondaj yoluyla sağlıyoruz. Doğal kaynak sularını aktif hale getirmenin prosedürleri gerçekten çok ağır. Tüm ölçümlemelerin yapılması ve doğaya da gerekli olan suyun belirlenerek planlanması uzun bir süreç. Bununla ilgili çalışmalarımız proje aşamasında devam ediyor" dedi.

Sular artık daha temiz

İçme suyu konusundaki açıklamalarında Manisa genelindeki su depolarının eski ve yeni halleri arasında çok büyük fark olduğuna da yer veren Başaran, "MASKİ Genel Müdürlüğü olarak 250 adet içme suyu depomuzun onarımını gerçekleştirdik. Öncesinde harabe olan depolar şuan tamamen sterilize şekilde içleri fayans kaplı ve pırıl pırıl oldu. Bunun yanında yeni depolar da yapıyoruz. 50'ye yakın sıfır depomuzun inşaatları yakında başlıyor" dedi.

MASKİ'den dereleri temiz tutulması çağrısı

Manisa'daki derelerin Gediz Nehri'yle bağlantısı olduğunu belirten ve derelerin temiz tutulması gerektiğini vurgulayan Genel Müdür Yardımcısı Şehnaz Başaran, "Halkımız dereleri çöp atık yeri olarak kullanmamalı. Çünkü olası bir sel felaketinde bu durum çok ciddi sonuçlar doğurabilir. Eğer bunu yapmazsak evlerimizin önünden akan tertemiz derelerimiz olacak. MASKİ olarak derelerimizin temizlik ve ıslahını gerçekleştiriyor, çocuklarımız için de korkuluklar yaparak can güvenliğini sağlıyoruz. Derelerimizin temiz tutulması konusunda da halkımızdan destek bekliyoruz" diyerek dere temizliğinin öneminden bahsetti.

Gediz'i atıksu arıtma tesisleri kurtaracak

Kanalizasyon altyapısı konusuna da değinerek, Manisa'nın bu konuda şanslı olduğunu söyleyen Başaran, "Büyükşehir olmadan önce çeşitli ilçelerimizde atıksu arıtma tesisleri kurulmuş, fakat işletmeye alınamamış. Çünkü bu tesislerin işletilmesi pahalı. Biz göreve geldiğimizde 11 adet mevcut atıksu arıtma tesisini işletmeye almak üzere büyük bir çalışma başlattık ve bu tesisleri işletmeye aldık. Bildiğiniz gibi Gediz Nehri'nin temizlenmesinde atıksu arıtma tesislerimizin çok büyük payı var. Bunun yanı sıra, Manisa merkezde bulunan ve artık işlevini yerine getiremeyecek durumda olan atıksu arıtma tesisini yıkarak, yenisinin inşaatına başladık. Turgutlu'da hiç yoktu, şuan onu da inşa ediyoruz ve hatta yüzde 50 aşamasında tamamladık diyebiliriz. Soma ve Gördes'teki tesislerimizin inşaatı da yeni başladı. Şuan MASKİ olarak 13 adet atıksu arıtma tesisimizi işletiyoruz" dedi.

Kayıp ve kaçak suyun önüne kartlı sayaçla geçiliyor

MASKİ Genel Müdür Yardımcısı Mahmut Bilgen programda, MASKİ'nin yürüttüğü kartlı sayaç uygulamasıyla ilgili de açıklamalar yaptı. Bilgen, "Kartlı sayaçlar Türkiye genelindeki il ve ilçelerde uygulanan bir model. Örneğin, Eskişehir'de ciddi oranda uygulanıyor. Manisa büyükşehir olmadan evvel de Turgutlu, Ahmetli, Soma, Demirci ve Kırkağaç'ta mevcuttu. Biz de bu uygulamayı geliştirerek il geneline yaymak istedik. Ancak halkımızın buna hazır olması gerekti. Sayaç kanunu gereğince 10 yılı dolduran bütün sayaçların değiştirilmesi gerekiyor. Kartlı sayaçlar, daha modern, daha dayanıklı, daha avantajlı bir sistem. Büyükşehir Belediyemiz bu konuda bir karar aldı ve biz de bu doğrultuda kararı uyguladık. Son 7 ayda 103 bin kartlı sayaç takıldı. Çok büyük kolaylıklar sağlayan bu sistemle, depozito ücretini ortadan kaldırdık. Daha önceden ödenmiş depozitolarda da abonenin borcuna sayılıyor ya da iade ediliyor. Avans yükleme imkanıyla, hafta sonlarında, bayramlarda, tatillerde susuz kalmak yok. Bu sistemle kayıp ve kaçak su kullanımının da önüne geçmiş oluyoruz. 1961 yılında takılmış sayaçları bile gördük. Bundan önce yüzde 65'e yakın kaçak kullanım vardı " diye konuştu.

Sosyal belediyecilik örneği uygulama

Genel Müdür Yardımcısı Bilgen, "MASKİ olarak sadece bizim başlattığımız bir projemiz var. Yaşlı, kimsesiz, bakıma muhtaç ya da gelip gidemeyen vatandaşlarımız için başlattığımız uygulamayla kartlarının dolumunu ya da tahsilatını yerinde yapıyoruz. Vatandaşlarımızın evlerine gidip onları ziyaret ederek, sohbet ediyoruz. Abonelik işleri dışında başka ihtiyaçları varsa da yardımcı oluyoruz. Şuan 250 abonemize bu hizmet ulaşıyor. Alo 185'e çağrı bırakan vatandaşlarımıza geri dönüş sağlayarak, ihtiyaçlarına cevap veriyoruz. Gerekirse alışverişlerini bile biz yapabiliyoruz. Çünkü bu sosyal bir yardımlaşma ve dayanışmadır. Vatandaşlarımız da bu hizmetten son derece memnunlar. Amacımız halka hizmet" ifadelerinde bulundu.

Program sonunda söz alan Şehnaz Başaran ve Mahmut Bilgen, MASKİ ailesi olarak yaklaşan Kadir Gecesi ve Ramazan Bayramı'nı tebrik ederek, her şeyin en iyisine layık olan Manisa halkı için verdikleri kaliteli hizmeti sürdürerek çalışmalarına devam edeceklerini ifade etti. - MANİSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Barış Cem Kaya Bengü Gediz Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title