Haberler

Çarşamba, Hukuk Fakültesinin Taşınmasına Karşı

Abone Ol

Samsun’un Çarşamba ilçesindeki sivil toplum kuruluşları, son günlerde gündeme gelen Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ali Fuat Başgil Hukuk Fakültesinin merkeze taşınması tartışmalarına yaptıkları basın açıklaması ile ortak tepki gösterdi.

Samsun'un Çarşamba ilçesindeki sivil toplum kuruluşları, son günlerde gündeme gelen Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ali Fuat Başgil Hukuk Fakültesinin merkeze taşınması tartışmalarına yaptıkları basın açıklaması ile ortak tepki gösterdi.

Çarşamba ilçesinde bulunan sivil toplum kuruluşu ve siyasi parti temsilcileri son günlerde Samsun gündeminde yer alan Ali Fuat Başgil Hukuk Fakültesinin Samsun'daki ana kampüse taşınması tartışmalarına karşı ortak bir açıklama yaptı.

Çarşamba Öğretmenevi'nde gerçekleştirilen basın açıklamasına Çarşamba Belediye Başkanı Hüseyin Dündar, Çarşamba Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Yılmaz'ın yanı sıra ilçedeki sivil toplum kuruluş başkanları ve siyasi parti temsilcileri de katıldı.

Çarşamba Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Yılmaz'ın yaptığı basın açıklamasında, "Çarşamba ilçemiz, Samsun merkezine 36 km. uzaklıkta ve yarım saatlik bir ulaşım mesafesine sahip, havalimanına 12 km uzaklıkta büyükşehir ile entegre olmuş bir çok il merkezinden büyük bir merkezdir. Raylı sistemin Büyükşehir Belediye Başkanımızın özverili çalışmalarıyla Tekkeköy'e kadar uzanmış olması bu mesafeyi çok daha yakınlaştırmıştır. Çarşamba ilçemiz, merkez nüfusu (köyler hariç) 75 bin 437'dir. Çarşamba ilçemizin birçok ilden büyük olmasının yanında, sosyal, kültürel ve ekonomik özelliklerinin de getirdiği bir gelişme ile 2008 yılında Çarşamba Ticaret Borsamızın katkıları ile kurulan meslek yüksek okulumuzla başlayan süreçte, Önce Ali Fuad Başgil Hukuk Fakültesi, 2009 yılında Türkiye Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu kararı ile kurulmuştur. Ali Fuad Başgil ismi tesadüfen verilmiş bir isim değildir. Ömrünü hukuka ve hukukun üstünlüğüne adamış; 1960 ihtilali sonrasında darbecilere, cuntacılara karşı milli iradeyi ve demokrasiyi savunmuş merhum Çarşamba'lı hukukçu ve devlet adamı Ord.Prof.Dr.Ali Fuad Başgil'e hürmeten ve bir vefa borcunun ifası olarak OMÜ Hukuk Fakültesi merhum Başgil'in adıyla ve onun memleketi Çarşamba'da kurulmuştur. Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından bu husus vefa borcunun yerine getirilmiş olması nedeniyle çok büyük bir memnuniyetle de karşılanmış, Samsun Cumhuriyet Meydanında tüm Samsun'a ve Türkiye'ye de ilan edilmiştir. Yine 2010 yılında bütün malvarlığını memleketi Çarşamba'da kendi adıyla kurulan OMÜ Güneşdoğdu Kampüsü'ndeki fakülte binalarının yapımına harcayan hayırsever Mustafa Kemal Güneşdoğdu, Ali Fuad Başgil Hukuk Fakültesi, Çarşamba İletişim Fakültesi, Çarşamba adıyla kurulan Çarşamba İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi ile Tıp Fakültesi derslikleri binalarının yapımını tek başına üstlenerek bitirmiş, 7 Şubat 2016 tarihinde de aramızdan ayrılmıştır. Çarşamba ilçesinde kazandığı tüm birikimini ve mal varlığını yine Çarşambalı hemşerilerine ve eğitime harcamıştır. Bu yıl da, Çarşamba'nın yetiştirdiği değerlerden olan sayın hayırsever Tülay Ulusoy tarafından merhum babası adına OMÜ Mehmet Tülazoğlu Adalet Meslek Yüksekokulu aynı kampüs alımında inşa edilerek törenle öğrenime açılmıştır. Çarşamba Güneşdoğdu Kampüsündekı Ali Fuad Başgil Hukuk Fakültesi bu yıl 4. mezunlarını, İletişim Fakültesi ise ilk mezunlarını verecektir. Halen Belediye-Rektörlük işbirliği ile öğretim üyeleri için 20 dairelik misafirhane ve kültür merkezi inşaatının yapımı devam etmektedir" dedi.

Ahmet Yılmaz şöyle devam etti: "Temmuz 2016 tarihinde yapılan OMÜ Rektörlük seçimleri bir fırsat olarak görülerek; Samsun merkezde ikamet etmek gibi tamamen şahsi beklentilerle bazı öğretim üyeleri tarafından Ali Fuad Başgil Hukuk Fakültesinin taşınması gündeme getirilmek istenmiş, hatta bu kampanyaya dahil olmayan öğrencilerin sınıf geçirilmeyeceği yönünde baskılar yapıldığı şeklinde bilgiler kulağımıza gelmektedir. Yine son günlerde de, Samsun'da kurulması gündemde olan ikinci devlet üniversitesinin Çarşamba Güneşdoğdu Kampüsü merkezli olmasını önlemek için, yapılan girişimleri basın yayın organlarından takip etmekteyiz. Çoğu illerde bulunan üniversitelerden alt yapı olarak çok daha üstün niteliklere sahip bir kampüs alanına kavuşmuş bulunmaktayız. Yine Gençlik Spor Bakanlığımızca yürütülen faaliyetler çerçevesinde bir kaç binada faaliyet gösteren 750 kişilik öğrenci yurdu ve birçok özel yurt ilçemizde eğitime katkı sunmaktadır. Yine Gençlik Spor Bakanlığımızın 500 kişilik bir öğrenci yurdu projesi bulunmaktadır. Çarşamba ilçesi mevcut dinamik ve ticari yapısı ile üniversite şehri olmasının da sağlayacağı büyük bir birikim ile bölgenin önemli bir eğitim üssü haline gelecek bu durum ilçemizde büyük bir dönüşüme de katkı sunmuş olacaktır."

Dündar: "Bu gayri ahlaki bir kalkışmadır"

Yapılan basın açıklamalarının ardından söz alan Çarşamba Belediye Başkanı Hüseyin Dündar ise, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ali Fuat Başgil Hukuk Fakültesi'nin Çarşamba ilçesinin üniversite şehri olması yolunda atılmış büyük bir adım olduğunu ifade ederek, "Bu girişimler en başta OMÜ Ali Fuad Başgil Hukuk Fakültemizin kurucusu Cumhurbaşkanımızı üzecek, merhum Ali Fuad Başgil ve hayırsever Mustafa Kemal Günşedoğdu'nun aziz hatıralarına ve Sayın Tülay Ulusoy'a saygısızlık teşkil edecektir. Bu konuyu ortaya atanların amacı tamamen kişiseldir. Samsun'da oturan, evlerinin yakınında ki bir kampüse gidip gelmek gibi tamamen bencilce bir anlayışla, daha bir ay önce buraya gelmiş, burada ki geçmişi bilmeyen, burada yapılan çalışmayı bilmeyen, üniversite birinci sınıf öğrencilerini tahrik ederek, ayaklandırarak bir iş yapmaya teşebbüs etmişlerdir. Bu gayri ahlaki bir kalkışmadır. Bunu kesinlikle kabul etmiyoruz ve karşısındayız" İfadelerini kullandı. - SAMSUN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ali Fuat Başgil Samsun Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title