Haberler

Çatom Dokuma Evi Törenle Açıldı

Abone Ol

Ünye Çok Amaçlı Toplum Merkezi tarafından kurulan Ünye Dokuma Evi, düzenlenen törenle hizmete açıldı.

Ünye Çok Amaçlı Toplum Merkezi tarafından kurulan Ünye Dokuma Evi, düzenlenen törenle hizmete açıldı.

Ünye Çok Amaçlı Toplum Merkezi (ÇATOM) tarafından kurulan Ünye Dokuma Evi düzenlenen törenle hizmete açıldı. Açılışa İçişleri eski Bakanı AK Parti Ordu Milletvekili İdris Naim Şahin, Milletvekili Mustafa Hamarat, Ordu Valisi Orhan Düzgün, Ünye Kaymakamı Mustafa Demir, Ünye Belediye Başkanı Ahmet Arpacıoğlu ile çok sayıda davetli katıldı. Açılışta konuşan ÇATOM Başkanı Selma Hasdemir, "ÇATOM, 11 Mayıs 2011 tarihinde Ünye Kaymakamlığı bünyesinde Ünye Ticaret Borsası, Ünye Ticaret ve Sanayi Odası protokolü ile kurulmuştur. Amaç kadının ekonomik, sosyal ve kültürel gelişimini sağlamak ve artırmaktır. Bu amaçla Ünye Dokuma Evi, nakış atölyesi, tekstil firmalarına eleman yetiştirdiğimiz dikiş atölyemiz, doğal tohum yetiştirmeyi hedeflediğimiz seralarımız ve eğitim sağlık gibi hanımların ihtiyaç duyduğu birçok konudaki seminerlerle çalışmalarımız devam etmektedir. Bir toplum merkezinin toplumla işbirliği yaparak, daha güçlü ve başarılı olacağı düşüncesi ile özel sektör ve birçok kurumdan destek alarak farklı paydaşlarla işbirliği yoluna gidilmektedir" dedi.

Açılışını gerçekleştirecekleri dokuma evine OMV Samsun Elektrik'le işbirliğine gidilerek, sağladıkları 8 tezgah ve dokuma malzemeleri ile sponsor olduğunu belirten Selma Hasdemir, "OMV'nin yanı sıra Özel Ünye Çakırtepe Hastanesi bir tezgah alarak bize destek vermişlerdir. Dokuma evimizde Ünye'nin geçmiş tarihinde var olan zaman içerisinde unutulmuş bu sanatımızı günümüze kazandırmak yeni bir meslek ve istihdam alanı sağlamak hedeflenmiştir. Kumaşlarımızı dokumaya başladığımız tarihten

bu güne kadar kursiyerlerimizin göstermiş olduğu gelişim memnuniyet vericidir" diye konuştu.

Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Alt Komisyonu çalışması için gittiği Urfa'da bu uygulamayı gördüğünü ve sadece GAP bölgesinde olan bu uygulamayı Ünye'de de nasıl uygularız diye düşünürken ÇATOM Başkanı Selma Hasdemir ile yollarının kesiştiğini belirten AK Parti Ordu Milletvekili Mustafa Hamarat, "Ben geldiği nokta açısından çok memnun oldum. Gerçekten baştan düşündüğümüz noktayı aştı, önce Ünye'yi aştı, Ünye'de ki kadınları bir araya getirdi, kadınlar için moral motivasyon kaynağı oldu, aynı zamanda Ünye'yi ve Ordu'yu tanıtan bir noktaya geldi. Ordu tanıtım günlerinin baş aktörü oldu. Daha sonra yurt dışına açıldı, iki Avrupa ülkesinde Türkiye'yi temsil etme noktasına geldi. Gerçekten baştan böyle güzel fonksiyonlara kavuşacağını bilmiyorduk. Selma hanımın gayretli ve bereketli çalışmaları sonucunda bu çalışma güzel bir noktaya geldi. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.

2 yıl önce ÇATOM Başkanı Selma Hasdemir'in ziyareti ile öğrendiği bu çalışmanın kısa zamanda önemli mesafe almasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Ordu Valisi Orhan Düzgün ise, "ÇATOM'un bugün geldiğimiz noktada da seraları, dokuma evleri, el sanatlarına yönelik üretim ve öğretim merkezleri ile başarıya ulaştığını görmek gerçekten memnuniyet verici. Başarıya ulaşmasında en büyük pay Selma hanım ve onun değerli ekibinde. ÇATOM'un devam edecek olan kadınlarımızı ikna etmek, onlara bu konuda başarılı olabileceklerini göstermek, yapmış oldukları örnek uygulamalarla bu başarıyı tescillemek gerçekten çok önemli. Sadece kadınlarımıza meslek edindirmenin ve aile bütçelerine katkı sağlamanın yanı sıra ilimizin ve ilçemizin hem ulusal düzeyde hem de uluslar arası düzeyde el sanatlarının tanıtılması konusunda gerçekten önemli fonksiyonlar ifa ediyorlar. Geçtiğimiz aylarda hem Paris'te hem de Macaristan'da katılmış oldukları fuarlarda geleneksel el sanatlarımızın oralardaki misafirler tanıtılması adına gerçekten çok güzel bir başarı sergilerdir. Bu başarıların artarak devam etmesini diliyorum" dedi.

İçişleri eski Bakanı AK Parti Ordu Milletvekili İdris Naim Şahin, ÇATOM'un Ünye'deki faaliyetlerini Mardin'e, Ankara'ya, hatta yurt dışına taşıdığını belirterek, "Bugün burada dokuma evinin bahçesindeyiz. Ünye'nin tarihi yerleşim noktalarından birinde ÇATOM'un kurduğu dokuma evinin açılışını gerçekleştireceğiz. Dokuma evinde Ünye'mize özgü yıllardır hatta asırlardır dokunan kumaş tarzında buraya özgü dokuma yapılıyor. Daha da önemlisi buraya özgü dikişler yapıyor. Belki kumaşı bulmak mümkün ama Ünye'nin diktiği kendine has ürünlerin dikilmesi ayrıca bir güzellik, hem geçmişe saygı hem de günümüzün belki de yeni bir ihtiyacını geçmiş çizgiyle karşılamak bakımından önem taşıyor. Burada hem dokuyorlar hem de dikiyorlar. Tabi dikmeden önce kesiyorlar. İyi dikiyorlar, iyi kesiyorlar iyi dokuyorlar. Nereden biliyorsunuz derseniz, o zaman bunu dokunan ve ardından dikilen rengi mevsime, şeklide Ünye'ye uygun 8 köşeli kasketin, kumaşı burada dokunuyor, burada kesiliyor ve burada dikiliyor. Bunu geçmişte Ünye'de azınlık diye tabir ettiğimiz kesimin ustaları dikerdi ve herkes alır giyerdi. Bu örnek kalıcı çalışmaya şapka çıkarılır. Bu çalışmaya destek verenlere tebriklerimi ifade etmek istiyorum. Bu çalışmaya sponsor olan OMV ve Çakırtepe hastanesine de teşekkür ediyorum" diye konuştu.

"Ünye'de sadece şapka değil, bakırda, çömlekte, ayakkabıda urganda, ipte üretilirdi" diyen Şahin, "Geleneksel kullanım malzemelerini yapma noktasında son nesil ustalarımızı korumamız gerekir. Belediye, Kaymakamlık, Valiliğin destek olduğunu ve daha fazla destek olmaları gerektiğini ifade etmek itiyorum. Bende bu çalışmaların bir yerinde olmaktan mutluluk duyuyorum" dedi.

Yapılan konuşmaların ardından ÇATOM Dokuma Evi'nin açılmasında destek veren kişi ve kuruluşlara plaket verilmesinin ardından Dokuma Evi'nin kurdelesi kesilerek açılışı gerçekleştirildi. - ORDU

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

İdris Naim Şahin Ak Parti Selma Ordu Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title