Cemil Çiçek: "Bu Millet 1908'den Beri Bir Hükümet Modeli Arıyor"
Cemil Çiçek: "Bu millet 1908'den beri bir hükümet modeli arıyor" " Yaşananlara bakın, dün açıklanan iddianameye bir bakın.
Cemil Çiçek : "Bu millet 1908'den beri bir hükümet modeli arıyor"
" Yaşananlara bakın, dün açıklanan iddianameye bir bakın. En temel devlet kurumlarıyla ilgili ciddi sıkıntılar yaşandı, yaşanıyor"
" Geçmişte yaşadığımız sıkıntılar yaşanmasın diye hükümetin motor sisteminde bir değişikliğe gidiliyor"
ANKARA - Eski TBMM Başkanı ve AK Parti Ankara Milletvekili Cemil Çiçek, Akıncı Üssü İddianamesi ile ilgili, "Yaşananlara bakın, dün açıklanan iddianameye bir bakın. Bu açıklamaya bakarsanız en temel devlet kurumlarıyla ilgili ciddi sıkıntılar yaşandı, yaşanıyor" dedi.
Eski Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı ve AK Parti Ankara Milletvekili Cemil Çiçek, AK Parti Ankara İl Başkanı Mustafa Nedim Yamalı ve Mamak Belediye Başkanı Mesut Akgül, Mamaklı iş adamlarının düzenlediği 'Türkiyem' adlı programa katıldı.
Burada konuşan Çiçek, demokrasilerde yapılan her türlü iş ve işlemin, verilen her türlü kararın millet adına yapıldığını belirterek, "Siyasette zaman zaman doğrudan milletin karar vereceği önemli konular vardır. İşte 16 Nisan'da da Milliyetçi Hareket Partimizle beraber AK Parti'nin Meclis'te kabul ettiği bir Anayasa değişikliği sizin gündeminize gelecek. 16 Nisan sadece Türkiye açısından değil, dış dünyada da çok ilgi gören, provoke edilen, üzerinden çok söz söylenilen önemli bir tarih" ifadesini kullandı.
"Bu millet 1908'den beri bir hükümet modeli arıyor"
Anayasa değişikliğinin getirilerini aktaran Çiçek, kuralları, kurumları ve düzenlemeleri ihtiyaçların belirlediğini söyleyerek, "Devlet dediğimiz şeyi bir arabaya benzetelim. Nasıl bu arabanın birden çok parçası varsa ki her bir parça devlette bir organa tekabül eder. Motor olmadığı zaman araba yerinden kalkmaz, motor arıza yapıyorsa, yağ yakıyorsa, su kaynatıyorsa zaten yola doğru dürüst devam edemezsiniz. Devlet dediğimiz varlığın içerisinde motor, hükümettir. Hükümet yoksa araba çalışmaz, yapılmak istenen hizmetleri götürme imkanı yok. Onun içindir ki bütün siyaset bilimi tarihinde toplumların çabası, gayreti iyi işleyen bir hükümet sistemi arayışıyla geçmiştir. Bu durup dururken çıkan bir iş değil evvela bunu bilelim. İlk defa Türkiye'de hükümet sistemiyle işlerin daha iyi gideceğini söyleyen 1908 tarihinde Osmanlı Devleti'nin ünlü, önemli filozof, sadrazamlarından birisi Sait Halim Paşa'dır. 1908'den beri bu millet bir hükümet modeli arıyor" diye konuştu.
"Geçmişte yaşadığımız sıkıntılar yaşanmasın diye hükümetin motor sisteminde bir değişikliğe gidiliyor"
"Bugün Tayyip Erdoğan ve AK Parti vesilesiyle bir istikrar var gözüküyor" diyen Çiçek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu kalıcı mıdır? İşte 7 Haziran'da motor yağ yakmaya başladı. Onun için tekrar seçime gidildi, vatandaş kararını değiştirdi. Yeni baştan gözden geçirdi. Bir istikrar var. Büyük devletler geleceği önceden görür ve tedbirini alır. Akıllı devletler geçmişte yaşadığı sıkıntılardan ders çıkararak tedbiri şimdiden alır. İşte 16 Nisan'da olan nedir diyorsanız, Milliyetçi Hareket Partisi ve AK Parti gelecekte, geçmişte yaşadığımız sıkıntılar yaşanmasın diye hükümetin motor sisteminde bir değişikliğe gidiyor. Devletin yeni bir motora ihtiyacı var. İşleri sürüncemede bırakmayalım, hükümet pazarlıklarıyla vakit kaybetmeyelim, hizmet üreten bir devlet için böyle bir hükümet modeline ihtiyaç vardır diyoruz, 16 Nisan'da evet denilmesi bu anlatmaya çalıştığım hususa evet demektir. Seçimler 2019'da yapılacak, o zaman kim bu ülkeyi yönetecekse gideceksiniz seçiminizi yapacaksınız, iş başına gelen Meclis ona göre teşekkül edecek. Böylece artık hükümet bugün var yarın yok, oldu olmadı, kuruldu kurulmadı, kuruldu yarın yıkılacak endişesi ortadan kalkacak. Bir dönem boyu, 5 yıl iş başında kalan aklında, çantasında, fikrinde, gönlünde ne yatıyorsa onu uygulayacak."
"Dün açıklanan iddianameye bir bakın"
15 Temmuz'un acısının yıllarca süreceğini, çok kolay bir şey olmadığını vurgulayan Çiçek, "Yaşananlara bakın, dün açıklanan iddianameye bir bakın. Bu açıklamaya bakarsanız en temel devlet kurumlarıyla ilgili ciddi sıkıntılar yaşandı, yaşanıyor. Bunların bir bütünlük içerisinde yönetilmesi lazım ki bu badireyi atlatalım, Türkiye devletten beklenen görevleri yerine getirebilsin. Dolayısıyla tek adam dedikleri şey, orkestrayı yönetecek olan kişi. Düzenlemelerin niyeti bu. Verdiğiniz karar inşallah ülke için, memleket için güzel ve iyi olur. İnşallah bu sıkıntıları da büyük ölçüde geride bırakmış oluruz" değerlendirmelerinde bulundu.
"Kavgalara, gürültülere zemin hazırlamayan bir sistemle istikrara yürüyeceğiz"
Mamak Belediye Başkanı Akgül ise, 16 Nisan'da Türkiye için önemli bir referandum olduğunu hatırlatarak, "Cumhuriyet tarihi boyunca birçok seçim yapıldı, milletvekillerimizi seçtik, hükümetler kuruldu, belediye başkanları seçildi ama bu referandum hepsinin üzerinde, çok farklı bir önemi olan referandum. Çünkü bu referandumda bir partiyi seçmeyeceğiz, milletvekili veya belediye başkanı seçmeyeceğiz. Peki ne yapacağız? Bundan sonraki süreçte gelecek nesil için bir sistem değişikliği. Yani bugüne kadar olan sıkıntıların, kaosların, kavgaların sebebi olan bir sistem değişikliğini tüm milletimiz oylayacak ve evet derse gelecek neslimizle inşallah kavgalara, gürültülere zemin hazırlamayan bir sistemle istikrara yürüyeceğiz" şeklinde konuştu.
(GNC-BT-