Çerkezköy Kaymakamı Kubilay: "Her Şeyin Başı Eğitim"
Tekirdağ’ın Çerkezköy ilçesinde Ticaret ve Sanayi Odası Akreditasyon başvurusunun kabul edilmesinin ardından ‘Akredite Oda’ olmanın gerekliliklerinden olan 4 yıllık stratejik planını belirleyebilmek için iç ve dış paydaş çalıştayı düzenledi.
Tekirdağ'ın Çerkezköy ilçesinde Ticaret ve Sanayi Odası Akreditasyon başvurusunun kabul edilmesinin ardından 'Akredite Oda' olmanın gerekliliklerinden olan 4 yıllık stratejik planını belirleyebilmek için iç ve dış paydaş çalıştayı düzenledi. Toplantıda konuşan Kaymakam Metin Kubilay, her şeyin başının eğitim olduğunu söyledi.
Tekirdağ'a bağlı Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO) Başkanı Süleyman Kozuva başkanlığında stratejik plan hedefleriyle ilgili dış paydaş toplantısı gerçekleştirildi. Trakya ABİGEM Danışmanı Dr. Yüksel Vardar tarafından yönetilen çalıştaya Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay, Saray Kaymakamı Hüseyin Öner, Çerkezköy İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Hamdi Zenginal, Çerkezköy Müftüsü Yusuf Tuna, İlçe Sağlık Müdürü Olcay Palak, İlçe Spor Müdürü Metin Aysal, Vergi Dairesi Müdürü Hacı Şimşek, Halk Eğitim Merkezi Müdür Vekili Necmi Akman, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, sivil toplum kuruluşları başkanları ve okul müdürleri katıldı.
ÇTSO'nun güçlü ve gelişmeye açık yanlarının tartışıldığı toplantıda katılımcılar, odanın 4 yılını planlayacak önerilerini sunarak, stratejik planın hazırlanmasına katkıda bulundu. Eğitmen Dr. Yüksel Vardar, toplantıda yaptığı konuşmada, ÇTSO'nun tanımlanacak olan hedeflerine ulaşması için stratejik planın hayati önem taşıdığını kaydetti.
ÇTSO Yönetiminin paydaşlarının görüşlerine önem verdiğini dile getiren Vardar, "Yönetim sistemlerini doğru inşa etmemiz gerekiyor. Kurumsal yönetim yolu, stratejik plandan geçer. Stratejik planlama, Oda'nın bulunduğu nokta ile ulaşmayı arzu ettiği durum arasındaki yolu tarif eder. Oda'nın amaçlarını, hedeflerini ve bunlara ulaşmayı mümkün kılacak yöntemleri belirlemesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.
Odanın, bölgesel kalkınmadaki desteğinin unutulmaması gerektiğini vurgulayan Dr. Vardar, "Dış paydaşlar SWOT analizi kapsamında fırsat ve tehditlerin belirlenmesinde anahtar noktada yer alıyor. Çünkü sizler, iç paydaşlara nazaran bu konuları daha net görebilirsiniz. Bu çalışmayı bölgesel kalkınma adına da yapılan bir çalışma olarak düşünmelisiniz. Yeni yönetimler belirledikleri vizyona çok önem veriyor. Bunun en güzel örneği ÇTSO'dur. Oda, yönetimde samimi, şeffaf bir anlayışı benimsemiş durumda. Bu tüm odalarda görmek istediğimiz bir anlayıştır" dedi.
Meslek Komitelerinin oda bünyesinde çok büyük öneme sahip olduğunu vurgulayan Vardar, sektörlerde yaşanan sıkıntıların odaya aktarılması ve çözüm üretilmesi adına işlemesi gereken en önemli organlardan birinin de meslek komiteleri olduğunu söyledi.
TOBB'un 252 oda ve 113 ticaret borsasından meydana gelen bir mesleki üst kuruluş olduğunu kaydeden Vardar, "Odalar üyelerin müşterek ihtiyaçlarını karşılaşmak, mesleki faaliyetlerini kolaylaştırmak, mesleğin genel menfaatlerine uygun olarak gelişmesini sağlamak, mensuplarının birbirleri ve halk ile olan ilişkilerinde dürüstlüğü ve güveni hakim kılmak üzere mesleki disiplin, ahlak ve dayanışmayı korumak ve kanunda yazılı hizmetler ile mevzuatla odalara verilen görevleri yerine getirmek amacıyla kurulan tüzel kişiliğe sahip kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşlarıdır" diye konuştu.
"STRATEJİ PLANIMIZI EĞİTİM ÜZERİNE YAPMALIYIZ"
İlçenin 1974 yılından beri Türkiye'nin en önemli organize sanayi bölgelerinden birisine sahip olduğunu belirten Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay ise "İlçemizde yüzlerce fabrika bulunmaktadır. Çerkezköy kısaca sanayi ve ticaret şehridir. Yakın bir zaman içerisinde Karaağaç, Veliköy ve Yalıboyu organize sanayi bölgeleri kurulmuştur. Çerkezköy'de girişimciliği marka değer yapmamız gerekiyor. Çerkezköy denince akla girişimciliğin gelmesi gerekiyor. Bunun için büyük bir potansiyel vardır. Çerkezköy'ün sanayi, ticaret, ulaşım demiryolu imkanları da bulunmaktadır" dedi.
Çerkezköy'de bulunan fabrikaların nitelikli eleman ihtiyacı duyduğunu kaydeden Kubilay, "Açacağımız kurslar ve vereceğimiz eğitimlerle nitelikli elemanlar yetiştirmeliyiz. Halk Eğitim Merkezi'ni aktif olarak kullanmalıyız. Her şeyin başı eğitimdir. Çerkezköy'deki strateji planımızı eğitim üzerine yapmalıyız. Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası ilçemizde bulunan üç okulumuza doğalgaz dönüşümünü kazandırdı. Kendileri eğitime çok destek veriyorlar. Kendilerini de bu çalışmalardan ötürü kutluyorum" açıklamalarında bulundu.
"HAZIRLAYACAĞIMIZ STRATEJİK PLAN BİZE BİR KILAVUZ OLACAK"
Çalıştay sonrasında konuşan ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Kozuva ise üyelere yüksek kalitede hizmet sunmak ve bu kaliteyi standartlaştırmak adına kurumsallaşmaya çok önem verdiklerini dile getirdi. Oda olarak belirledikleri hedeflere ulaşmak adına paydaşların da desteği ile hazırlayacakları stratejik planın kendilerine kılavuz olacağını kaydeden Kozuova, "Üyesine, bölgesine ve ülke ekonomisine daha fazla katkı sağlayan ve kendini sürekli yenileyen bir Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası olma yolunda paydaşlarımızın katkısı büyük önem taşıyor. Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası için çalıştaydan çıkan fikirler çok önemli, bu fikirler ÇTSO'nun 4 yıllık süreçte oda üyeleri, bölge ekonomisi ve ticari hayatına sağlayacağı katkı için çizilmiş bir yol haritası olacak Stratejik Planının, temel taşlarını oluşturacak" dedi. - TEKİRDAĞ