Çetin Başaranhıncal, Çorum Tso Başkanlığına Tekrar Aday
Çorum Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Başaranhıncal, Mayıs ayında gerçekleştirilecek oda seçimlerinde başkanlığa aday olduğunu açıklayarak, "Makam için değil, hizmet için adayım" dedi.
Çorum Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Başaranhıncal, Mayıs ayında gerçekleştirilecek oda seçimlerinde başkanlığa aday olduğunu açıklayarak, "Makam için değil, hizmet için adayım" dedi.
TSO Meclis Başkanı Erol Karadaş ve meclis üyeleri ile birlikte bugün bir basın toplantısı düzenleyen Başaranhıncal, 4 yılda yaptığı çalışmalar ve önümüzdeki süreçte hayata geçirmeyi projeler hakkında bilgi verdi.
En büyük projelerinin TSO yeni hizmet binası olduğunu dile getiren Başarınhcal, TSO hizmet binasının bitmesiyle birlikte Çorum'un kongre merkezi kazanacağını açıkladı.. Kongre merkezinin kentin büyük bir eksiğini kapatacağının altını çizen Başaranhıncal, "Kongre merkezi ile beraber kongre turizmini öğrenmemiz lazım. Başkente yakın olduğumuz için kongre turizmine adım atmamız lazım. Kongre turizmi ile beraberde bugüne kadar turizme bakışımız biraz daha değişecek. Farklı bir açıyla daha yüksek trende yükselecek. Bu binanın içinde sosyal tesislerimiz olacak. Görev süresince en büyük sıkıntı duyduğumuz şey ortaklık kültürümüzün azalması. İş dünyasının istişaresinin düşmesi. Bunları yeniden hareketlendirebilme adına sosyal tesislerin de içerisinde yer alacağı tesisler oluşturmalıyız. ve üyelerimizin rastgele herhangi bir evrak ve resmi işlem için bir yere girmek yerine vakit geçireceği, birbirini görmek için uğradığı bir oda haline dönmemiz lazım. Bunun için oda projesi çok önemli. Temsilcilikleri de yeni binada tek çatı altında toplamak amacındayız. Bununla hızlı iş görme, işe başlangıç maliyetlerinin düşürülmesi ve merkezlerin birbirleri ile ilişkilerinin üst düzey olmasını sağlayacağız" diye konuştu.
TSO'nun yeni binasında açacakları etüt ve proje destek merkezi oluşturacaklarını dile getiren Başaranhıncal, merkezde bilinen mantıkta proje hazırlanıp veya desteklenmeyeceğini dile getirdi. Bununla ilgili üniversite ile ortak çalışmalarının bulunduğunu kaydeden Başaranhıncal, "Benim firmam için çok güzel bir projeyi aynı sektörde başka bir firma ile paylaşmam lazım. Bunun yolu bu havuzlardan geçiyor. Sektörel kümelenme ve kooperatif hizmetleri leblebicilik sektöründe olduğu gibi artık meslek gruplarının kümelenme denilen yapı haline gelmesi lazım. Bunun içinde yapılabilecek olan bütün meslek dallarında kooperatif kurulması noktasında öncülük yapacağımızı mekan desteği vereceğimi ve sekreteryasını bedava yapacağız. 80 bin avroluk projeksiyon aletimiz geldiğinde komplekste bir tanıtım salonu kurmayı planlıyoruz. Bu ne demek. Dışardan gelen heyetlere Çorum'da üretilen ürünleri sergileteceğiz. İkinci ayağı herhangi bir işletmemizin kendi bayi toplantılarını düşünün. Kendi bölgesel toplantılarını düşünün. Yurtdışından heyetlerin geldiğini düşünün. Sanayici ve iş adamlarımıza burası tahsis edilecek hem misafirlerini ağırlama hem de ürünlerini tanıtma fırsatı bulacak" ifadelerini kullandı.
Meslek komitelerinin daha aktif çalışması gerektiğini belirten Başaranhıncal, meslek komite başkanlarını her ay meclis toplantılarından önce bir araya getirdikten sonra meclis toplantısına gözlemci olarak katılmasını sağlayacaklarını bildirdi. Geçen dönemde olduğu gibi seçildikleri taktirde bu dönemde tüm üyelerin hepsinin görüşüne başvurulacağını anlatan Başaranhıncal, üyelerden alınacak görüşlerin mecliste çalıştay gibi hazırlanarak bundan sonraki yol haritalarının buna göre belirleneceğinin altını çizdi.
Sivil toplum kuruluşlarıyla yaptıkları toplantılara her yıl devam edeceklerini söyleyen Başaranhıncal, olağanüstü bir gündem olduğunda da sivil toplum kuruluşlarıyla olağanüstü bir araya geleceklerini bildirdi.
Dijital arşiv projesi hakkında bilgi veren Başaranhıncal, "Dijital arşiv meselesi ile ilgili 2 ila 2.5 yıldır uğraşıyoruz. Tamamen her şeyiyle alt yapısını bitirdik şuan hazır. Ancak 1 milyon adete yakın döküm var. Bu dökümün tahmini olarak 1.5 ila 2 yılda dijital ortama atılmasını bekliyoruz. Nasip olursa yeni dönemde bunun atılması için uğraşacağız. Dijital arşiv için aldığımız en ucuz teklif 100 bin dolar idi. Şuanda dijital arşivin bize maliyeti 5 bin lira. Bu konuda kardeşim Alper Başaranhıncal'a teşekkür ederim. Üzerinde uğraşarak bu programı Çorum'da yazdırdık. Böyle de bir odamıza bütçe gelirimiz oldu. Program hazır. Sadece dökümantasyonunun giriş yapılması kaldı" ifadelerini kullandı.
Üniversite-sanayi işbirliğinden de bahseden Başaranhıncal, konuşmasında şunları kaydetti; "Üniversite sanayi işbirliği projelerinden bahsettik. Odalar birliği bazında Avrupa Birliği projelerinde ilk 10'da rahat varız.
Ajansta ise ilk sıradayız. Bu çizgimizin düşmemesi adına üniversite ile proje ortaklıklarımız ve proje havuzumuz sonuna kadar devam edecek. İstihdam odaklı yeni bölümlerin üniversiteye kazandırılması için üniversiteye olan desteğimiz ve ihtiyaç doğrultusundaki taleplerimiz devam edecektir. Hukuki altyapısı tamamlanmış olan, Odamızın da ortağı olduğu Çorum Teknokent Projesinin çalışmaları, üniversite ve diğer kurumlarla devam etmektedir. Teknokent kurulduktan sonra ulusal firmaların AR-GE departmanlarının Çorum'da faaliyet göstermesi için gereken lobi çalışması en üst düzeyde yapılacaktır. Böylelikle büyümemizin önündeki en büyük engel olan beyin ve ekonomik göçünün önlenmesi için adım atılmış olacaktır. Bunun yanı sıra ulusal firmaların Ar-Ge departmanlarını Çorum'a getirmek için bize çok büyük görev düşecek. Bu göreve de talibimiz.
Yapılış sürecinde sanayicilerimizin ihtiyaçlarına göre tasarlanmasında büyük rol alan odamız, merkez laboratuarın faaliyete geçmesiyle birlikte bölge iş dünyasında sinerji yaratması için yapılan çalışmaların odağında üniversitemizle beraber yer alacaktır. Merkez laboratuar bizim firmalarımız için çok önemli. Bunun üzerine kurgulandı. Ama bölgeye hitap etmesi lazım. Bölge sanayicilerinin merkez laboratuarına iş yaptırıyor olması bizim bölgeyle iş kültürümüzü artıracak. Merkezin tanımını da yapmak TSO'nun en önemli görevi. Oluşturulan ortak proje havuzunda yapılacak çalışmalarla Çorum'un OKA, KOSGEB ve AB gibi kurumların proje çağrılarında, bölgesel proje kazanma liderliğinin devam etmesi sağlanacaktır. Ayrıca ortak proje havuzu ile projelerin niteliğinin arttırılması hedeflenmekte olup, proje desteği veren kurumlara sunulan farklı proje sayısı artırılacaktır. Üniversite bünyesinde yapılan, geleceğimizin şekillenmesinde çok önemli role sahip olan alternatif enerji kaynaklarının kullanılmasına yönelik çalışmalara ve projelere destek verilmesine devam edilecek olup, fizibilitesi oluşmuş bir projenin çok ortaklı bir şirket kurularak yatırıma dönüştürülmesi sağlanacaktır. Fizibilitesi düzgün bir proje yakalanırsa iş dünyasında çok ortaklı bir enerji şirketi kurmak TSO'nun görevi. Endüstriyel Tasarım ve Modelleme Merkezi, Çorum sanayisinin farklılaşmasını sağlayacak ve inovatif ürünlerin gelişimine büyük katkı sağlayacak Endüstriyel Tasarım ve Modelleme Merkezi Projesi ön çalışması yapılmıştır ve yeni dönemimizde projelendirilecektir.
Organize Sanayi Bölgesi Endüstri Meslek Lisesi projesi, Çorum sanayisinin en önemli sorunlarından biri olan ara elaman ihtiyacına çözüm olarak projelendirilen meslek lisesinin yapım protokolü TOBB ile imzalanmış olup, yeni dönemde tamamlanarak eğitime açılacaktır. Uluslararası pazar ziyaretleri, Çorum sanayicisinin uluslararası pazarlara açılması için Ekonomi Bakanlığı Ur-Ge ve KOSGEB gibi devlet destekli projelerin hazırlanmasına ve uluslararası gezilerin düzenlemesine devam edilecektir. Hedeflenen her uluslararası bölge için profesyonel danışmanlar ile çalışılıp bir danışman havuzu kurulacaktır.
Ayrıca potansiyel yabancı yatırımcıları bu faaliyetlerle bölgeye çekmek ve yeni uluslararası yatırımların önünü açmak hedeflenmektedir"
Savunma sanayi ile ilgili projeleri hakkında da açıklamada bulunan Başaranhıncal, "Savunma sanayi ile ilgili dönemimizde başlattığımız ve Milli Savunma Bakanlığı ile beraber yürüttüğümüz savunma sanayine yönelik çalışmaların son ayağı Eskişehir Bölge inceleme gezisi ile tamamlanacak ve sanayicilerimizin desteği ile orta vadede çok ortaklı bir şirket kurularak sektörde yer alınacaktır. Bu geziler sırasında iki tane firmamız Savunma Bakanlığı tarafından mercek altına alındı. Şuanda bireysel olarak mal satabilecek bir pozisyonda irdeleniyorlar. Çok ortaklı bir savunma sanayi şirketi Çorum'a kurulmalı. Orta veya uzun vadede çok büyük bir firma olması söylenebilir. Kısa süreli satış gibi düşünmeden. Yeterli sanayicimizin alabileceğimizi ve bu şirketimizi kurabileceğimizi söyleyebilirim" diye konuştu.
Trene binene kadar ilk gündem maddelerinin demiryolu olduğunu vurgulayan Başaranhıncal, konuşmasında şunları kaydetti; "Siyasilerimizle beraber Cumhurbaşkanı ziyaretimizle ülke gündemine taşınan Çorum demiryolu talebimiz, ilimizde ilk seferin yapılacağı güne kadar gündemde tutulacaktır. Bunu sonuna kadar devam ettireceğiz. Sanayimiz ve 2023 yılına kadar da ihracat rakamlarında yer alabilmemizin altında yatan en büyük adım demiryoludur. Sanayiciyi dünyaya açacaksak kendimize açmıyoruz. Uçağa binip kendimizin gitmesi yeterli değil. Yükümüzün ürettiklerimizin de gitmesi lazım.Dünya pazarında yer bulması lazım. O nedenle trene binene kadar sloganımız her zaman bu mücadelemiz devam edecektir.
Havaalanı kısa vadede mevcut Merzifon Havaalanı'nın bölgesel uçuş sayısının ve kapasitesinin artırılması, Akdeniz, Ege ve diğer bölgelere de seferler açılması için çalışılacaktır. Uzun vadede Çorum'a havaalanının kazandırılmasına yönelik faaliyetlerde öncü olunmaya devam edilecektir. Alışveriş merkezi Çorum'un gündeminde.
Odamız, bölgede yapılması planlanan alışveriş merkezi ve benzeri yatırım projelerinde iş dünyamızın her türlü fikir ve iştiraklerine destek vererek, ortak çalışmalarda yer alacaktır. Bu tür projelerin yapılırken oda noktasında olacağız.
Sonuç olarak, Ticaret ve Sanayi Odası karar merci değil. Kendi bütçesi ile yatırımlarda karar verir.il ve iş dünyası ile ilgili yatırımlarda öncelikle ayakla kendi üyelerinin desteğine ihtiyacı vardır.Sanayicinin iştirak etmediği bir projenin bir yere gitmesi mümkün değildir. İkinci ayağında Çorum ilindeki bürokratlar, stklar, işadamları, derneklerin kamuoyunun desteği önemli. Çorum için konularda gündemde tutması çok önemli. En son ayağında da siyasilerin desteği çok önemli. Söylenenleri yapabilmek için iş dünyası, stklar, mülki amirler ve siyasilerin desteklerine ihtiyaç var. Herkesin rahatlıkla ulaşabildiği, sorunların açık bir şekilde paylaşıldığı, çözüm odaklı, şeffaf olarak çalıştığımız 4 yıllık görev süresince yukarıda sizlerle özetini paylaştığım faaliyetleri gerçekleştirmek için Çorum TSO Yönetim Kurulu Başkanlığına adaylığımı açıklıyorum" dedi.
TSO Başkanı Çetin Başaranhıncal, konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin "Seçilmeniz halinde öncelikli göreviniz nedir, iş dünyasından veya TSO'dan öte sokaktaki insanlarda sizden mesaj bekliyor" yönündeki sorusuna Başaranhıncal, "Benim en çok önemsediğim şey oda inşaatının tamamlanması. Kongre merkezi çok önemli. Bu yüzyılda buna yakalamamız lazım. Ortaklık kültürümüzü yeniden yeşertmedikten sonra iletişimimizi artırmadıktan sonra projelere ortak olmadıktan sonra dünyanın en güzel projesini getirseler yoksun. Bunun bir an önce kazanılması lazım. Bunu 4 yılda gördüm. 3 yılda gördüm. 2 yılda gördüm. Çalışıyorsun bir proje çıkartıyorsun. Ortaklık kültürü karşına çıkıyor. Diğer konular önemsiz demiyorum. Demiryolunu söylüyorum olmazsa olmazımız. Sanayinin kabuğunu çatlatacaksak 2023'te olacaksak demiryolu şart. Bunun şimdi planlamasından geriye kalmasını engellemek, ötelemek yerine ne kadar ileri çekebiliyorsak bunun mücadelesini vermemiz lazım. Bunun için bu mücadeleye Çorum dışında bir mesele gibi hiçbir kaygı duymadan destek vermeliyiz. Siyaset üstü tutmamız gereken en önemli konu" şeklinde cevapladı.
Başaranhıncal, yine bir gazetecinin "İki adaylı bir seçime gidiyorsunuz, Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz" şeklindeki sorusunu ise, "Ticaret ve Sanayi Odası seçimleri TSO'lara yakışır şekilde olmalı. Bakın kim aday olursa olsun öncelikle Çorum'a hizmet etmek için aday oluyor. Burada şahsi kendisine herhangi bir geliri yok. Çorum hizmetine rekabet güzeldir. Adaylık güzeldir.Rekabete kalite getiriri. Kimsenin kırılmadan dökülmeden seçimi kazanmak önemli değil kazandıktan sonra birilerini kırıp döktüyseniz projelerinize ortak bulamıyorsanız. Kazanmanın anlamı yok. Dolaysıyla başkanlığı yaparken seçime girerken kırmadan dökmeden birlik beraberlik içinde çıkmalı diye düşünüyorum. İş dünyasının bir avantajı var. Ben icraat yapmış bir adayım. Karşı başkan adayımız icra yapmış bir aday. Yabancı birileri değil. Bunu çok rahat takdir edebilecekler" sözleriyle yanıtladı..
Bir gazetecinin demiryollarının özelleşmesi ve Çorum'un hızlı trene ne zaman kavuşacağına yönelik sorunu yanıtlayan Başaranhıncal, "Programlama da görüylen rakamlara takılmıyorum. Ben şuanda Ulaştırma Bakanlığı olarak program yapıyorum. İvedilikle değiştirdiğim bir program olursa sarkıyor. Telaffuz edilen rakam 2023'tür ve nettir. Biz bundan önce bitmesinin mücadelesini vermeliyiz. Başıboş bırakır demiryolu kavgası yaparsak 2023 ötesini de atılabiliriz. Çünkü ulaştırma bakanlığı her ne kadar planlama yapsa da olağanüstü gelişmelerde bütçesini değiştiriyor. 2023'ten ne kadar erken binebiliriz. Benim hesabım bu. Özeleştirme noktasında Savunma sanayi gibi düşünün yer alabiliriz Çorum olarak. Bizler makam için değil hizmet için buradayız" şeklinde konuştu. - ÇORUM