CHP Trabzon'da İlçe Mitinglerine Devam Ediyor
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ilçe mitinglerine devam ediyor.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ilçe mitinglerine devam ediyor.
Sürmene ilçesinde gerçekleştirilen mitinge milletvekili adayları Avukat Haluk Pekşen, Ali Türen Öztürk, Ahmet Kaya, Murat Özçilingir, Mustafa Aydın ve İl Başkanı Güzide Önsel katıldı.
Sürmene'de partililere seslenen CHP milletvekili adayı Avukat Haluk Pekşen, Sürmene'nin Türk ticari hayatındaki yerine vurgu yaparak Anadolu'da ilk ticaret odasının 1903 yılında Sürmene'de kurulduğunu hatırlattı. Pekşen "Bu Sürmene'de, kamyonlar vardı. Limandan yük alıp-götürürlerdi, o limanı boşaltan kim? Sürmene tersanecilikte dünyanın önemli bir örneği. Sürmene'nin yaptığı takalar ve gemiler bugün dünyanın birçok yerinde. Yıllardır Sürmene'ye büyük bir yalan söyleniyor. Sürmene'ye tersane kuracağız dediler. Kurdular mı? Sürmene'ye yaptıkları beton yığını yarım kaldı mı? Kaldı. Hani orda dişe dokunur bir şey var mı? Hani orda 5 bin kişiye iş imkanı sağlanacaktı. Bunlar böyle bir şey yapamazlar. 7 Haziran'da CHP iktidarında Sürmene'de tersaneler için Hazine'den tam teşvik çıkartacağım. Yeter ki iş adamlarımız gelsinler Sürmene'de gemi tersanesi kursunlar yüzde yüz yatırım indirimi fonu vereceğim. Türkiye'nin kalkınmasında Kalkınma Bankası nasıl işlev görmüşse Sürmene'nin kalkınmasında da aynı işlevi görecek. Kalkınma Bankası ile Sürmene'de yapılacak olan tersanenin tamamına 2 yıl ödemesiz 15 yıl vadeli sıfır faizli kredi vereceğiz. Bu kredilerin bir miktarını da o yatırımları teşvik için hibe olarak vereceğiz. Yalnız bununla kalmayacağız" şeklinde konuştu.
Tersanenin faaliyete geçirilmesinin yanı sıra, gemi mobilyası konusunda da önemli ve Türkiye için çok yeni bir projeleri olduğunu belirten Pekşen, "O gemilerin mobilyasını da burada ürettireceğiz. Kızılağaç yetiştiriciliği ile bunu birleştireceğiz. Dünya yolcu gemileri ve yat sanayinin en önemli ham maddelerinden biri suya dayanıklı kontrplak ve ahşap ürünleridir. Suya dayanaklı kontrplağın üretildiği ağaç kızılağaçtır. Ancak bizde ekonomik değer taşımadığı gerekçesiyle kızılağaç daha fide aşamasındayken kesiliyor. Karadeniz Kalkınma Bankası desteğiyle özellikle verimsiz dere yataklarında kızılağaç yetiştiriciliği desteklenerek büyük bir ekonomik kaynak oluşturacağız. Türkiye'nin yalnızca kontrplak ithalatı için yıllık 250 milyon dolar ödediği düşünüldüğünde, ortaya çıkacak ekonomik büyüklük kolayca görülebilir. Bu ekonomik bütçe Trabzon'a kazandırılacak. Bu konuda yetiştiricilere karşılıksız 25 bin lira hibe kredi verilecek" diyerek Sürmeneliler'e üretime ve istihdama çok büyük katkısı olacak proje sözü verdi.
Pekşen, geçmişte çaya uygulanan kotayla ilgili "Çay'da kotayı kaldıracağız dediler mi? Bizi iktidar yapın sizin çayınıza hak ettiği değeri vereceğiz dediler mi? Dediler. Peki, çayda kotayı kaldırdılar mı? Size yalan söylediler mi? Şimdi soruyorum. Çayda kota kalktı mı? Kalkmadı. Birde buna gümrük kaçağı çay eklediler. Bu Gümrük kaçağı çay nereden geliyor biliyor musunuz? Doğu Beyazıt'tan 10 binlerce ton kaçak çay giriyor Türkiye'ye. Başkale'den de giriyor. Kim sokuyor bu çayları ülkeye? Terör örgütü kiminle iş birliği yapıyor? Bu Gümrük kaçağı çaya dur demeyecek miyiz sanıyorlar?" diye konuştu.
Trabzon'un büyükşehir yapılması gündeme geldiğinde Büyükşehir'in vatandaşa külfetten başka bir şey getirmeyeceğini, coğrafi yapısı dolayısıyla da bunun faydasından çok vatandaşa zararı olacağını anlattıklarını vurgulayan Pekşen, "Trabzon Büyükşehir Belediyesi olduğu dönemde, vatandaşın cebinde bir elin olacağını belirttik. Elektrik faturası geldiğinde içinde Büyükşehir Belediyesi payı var. Yüzde 25 pay görüyor musunuz? Su faturalarında aynı şekilde payı var. Olmayan imar için imar harcı var mı, var. Tüm bunların yanında bırakın hizmeti büyükşehir belediye başkanını görebiliyor musunuz? Görseniz tanımazsınız ama büyükşehir belediyesi insanların hayatına bir külfet getirdi. Hani büyükşehir geldiğinde bu Trabzon uçacaktı" şeklinde konuştu. - TRABZON