Haberler

Çiftçilere Pas Hastalığı Uyarısı

Abone Ol

Van Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Fevzi Altuner, Van’da son bir yıl içinde yağışlarda yüksek artışların gözlendiğini belirterek, çiftçilere pas hastalığı konusunda uyarılarda bulundu.

Van Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Fevzi Altuner, Van'da son bir yıl içinde yağışlarda yüksek artışların gözlendiğini belirterek, çiftçilere pas hastalığı konusunda uyarılarda bulundu.

Van'daki yağışlar ve çiftçilerin neler yapmaları konularında bilgiler veren Van Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Fevzi Altuner, Van'ın yıllık ortalama 350-400 milimetre yağış ortalamasına sahip olduğunu ama kurak sayılabilecek bir konumda olduğunu belirtti. Son bir yıl içinde yağışlarda yüksek artışlar gözlendiğini anlatan Altuner, "İlimizde il müdürlüğümüzce tarımsal amaçlı kullanılan Tahmin ve Erken Uyarı Sisteminden alınan verilerle, 530-676 milimetre civarında yağışın düştüğü tespit edilmiştir. İlimizde 'Sarı Pas Hastalığı'nın yaşamsal dönemi olan Mayıs-Haziran aylarında 2015 yılında 96,3 milimetre olan yağış toplamı 2016 yılının aynı döneminde 119,7 milimetre olmuştur, özellikle haziran ayında geçen yıl 8,5 milimetre olan yağış miktarı 2016 yılının aynı döneminde 42,6 olarak ölçülmüştür. Söz konusu yağışlar sıcaklık artışıyla birlikte 'Sarı Pas Hastalığı'nın oluşması için uygun ortam hazırlamıştır. Her yıl olmazsa bile, belirli yıl aralıklarıyla 2-3 yılda bir Sarı Pas (Puccinia striiformis West.) adlı Fungal (Mantarı) hastalık buğday alanlarında epidemi (salgın) yapmakta ve önemli zararlar yapabilmektedir. Belirtileri yaprak, sap ve başaklarında görülebilirse de, esas görüldüğü yer yapraklardır. Yaprakların üst yüzeyinde makine dikişi şeklinde ve sarı renkte püstüller oluşur. Bu zararın en önemli nedeni 10-15 derecelerin üzerinde seyreden sıcaklıklar ve beraberinde yağışlar nedeniyle oluşan yüksek nemdir. Yapılan saha çalışmaları, gözlemler, geçmiş yıl tecrübeleri ve meteorolojik veriler bu yıl Sarı Pas etmeninin buğday alanlarında önemli zararlar oluşturabileceğini işaret etmektedir" dedi.

-"HASTALIĞA KARŞI ÇİFTÇİLERİMİZİ BİLGİLENDİRİYORUZ"

Bu hastalığa karşı il ve ilçe müdürlüklerinde kent genelinde buğday ekili alanlarda sürveylerin yapıldığını ve çiftçilerin bilgilendirildiğini de anlatan Altuner, "Bu konuda çiftçilerimizin hastalıkla mücadele etmeleri sağlanmaktadır. Bu yıl ve bundan sonraki yıllarda ürün kaybı yaşanmaması için çiftçilerimizin alması gereken önemli durumlar söz konusudur. Bunlardan birincisi sık ekim yapılmamalıdır, yabancı ot mücadelesi tekniğine uygun ve zamanında yapılmalıdır. Toprak analizi sonuçlarına göre gübreleme yapılmalı, özellikle fazla azotlu gübre verilmemelidir. Paslara karşı dayanıklı buğday çeşitleri kullanılmalıdır. Tarla içinde ve çevrede paslarda yeni ırkların oluşumunda önemli bir etken olan arakonukçu bitkilerin tespit edilerek imha edilmelidir. Buğday üreticilerinin sık sık tarlalarını kontrol etmeleri gerekiyor, şüphelenmeleri durumunda en yakın ilgili il ve ilçe müdürlüklerine müracaat etmeleri ve kimyasal mücadeleye başlamaları ülke, il ve üretici ekonomisi için son derece önemlidir" ifadelerini kullandı.

-"TAŞKINLARA KARŞI TEDBİRİMİZİ ALALIM"

Son olarak sağanak yağışların meydana getirdiği taşkın ve sellerle de ilgili açıklamalarda bulunan Fevzi Altuner, "Zaman zaman sağanak yağışlardan dolayı taşkın, sel, toprak kayması ve afetler yaşanmaktadır. Bu afetler neticesinde üreticilerimizin üretim parselleri, ahır, ağıl gibi üretim tesisleri zarar görmektedir. Bu kapsamda üreticilerimizin gerekli tedbirleri almaları ve özellikle Tarım Sigortası (TARSİM) yaptırmaları gerekmektedir. Tarım Sigortası kapsamında olan afetler 2090 sayılı Kanun kapsamı dışında olup, TARSİM yaptıran çiftçilerimizin hasar karşılığı tüm zararları karşılanmaktadır. Bu yönüyle çiftçilerimizin TARSİM yaptırmaları büyük önem arz etmekte olup, yaptırılan tarım sigortası priminin yüzde 50'si Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız tarafından karşılanmaktadır" dedi. - VAN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Fevzi Altuner Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title