Cizre'de Ulu Camii Restorasyon Çalışmaları Başlatıldı
Şırnak'ın Cizre ilçesindeki tarihi Ulu Camii, 2007 yılında yapılan restorasyon çalışmalarının aslına uygun yapılmadığı gerekçesiyle 'Şehr-i Nuh Diriliyor' projesi kapsamında restorasyon çalışmaları başlatıldı.
Şırnak'ın Cizre ilçesindeki tarihi Ulu Camii, 2007 yılında yapılan restorasyon çalışmalarının aslına uygun yapılmadığı gerekçesiyle 'Şehr-i Nuh Diriliyor' projesi kapsamında restorasyon çalışmaları başlatıldı.
Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün 2007 yılında restore ettiği tarihi Ulu Camii'deki restorasyon çalışmalarının aslına uygun yapılmadığının tespit edilmesi üzerine Cizre Kaymakamlığı 'Şehr-i Nuh Diriliyor' projesi kapsamında tarihi camide yeniden restorasyon çalışması başlattı. Cizre Kaymakamı Şenol Koca, restorasyon çalışmalarının başladığı Ulu Camii'de incelemelerde bulundu. Cizre Kaymakamı Şenol Koca beraberinde İdil Kaymakamı Ali Karakaya ile çalışmaları yerinde inceleyip ilgili personelden çalışmalar hakkında bilgi aldı. İnceleme yapan Kaymakam Koca, restorasyon çalışmalarıyla ilgili gazetecilere açıklamalarda bulundu. Kaymakam Koca, Cizre'de Şırnak Valiliği tarafından başlatılan 'Şehr-i Nuh Diriliyor' projesinin ilk ayağının Cizre Kalesi'nin içerisindeki 81 dönümlük alanın projelerinin hazırlanması ve akabinde restorasyon ve çevre düzenlemesi çalışmaları olduğunu söyledi. Ulu Camii gibi, Abdaliye Medresesi ve Kırmızı Medrese gibi tarihi alanlara yeterince sahip çıkamadıklarını belirten Kaymakam Koca, bu tarihi yerlerle ilgili çalışmaların devam ettiğini belirtti. Ulu Camii'de restorasyon çalışmalarına başladıklarını ifade eden Kaymakam Şenol Koca, "2007 yılında yapılan restorasyonlarda ne yazık ki derz ve beton çalışmalarında caz yerine çimento kullanılmış ve çimentonun duvarlarda bıraktığı izleri görmüş bulunuyoruz. Bu tahribatları ortadan kaldırmak amacıyla öncelikli olarak buranın derzlerinden bir parça alarak incelenmek üzere Mardin Müze Müdürlüğü'ne gönderildi. Mardin Müze Müdürlüğü'ndeki kimya laboratuarında bu analizlerin tamamı ortaya konulacak ve şu andaki sıva sökümü, derz sökümü çalışmalarından sonra orijinal haliyle restorasyonuna devam edilecek. Akabinde de projede yapılması planlanan çalışmalar olacak ve bu çalışmalarla ilgili eksikliklerimizi tamamlayıp Ulu Camii'mizi aslına uygun en güzel hale getireceğiz" dedi.
Ulu Cami'deki çalışmaların tamamlanmasının ardından Abdaliye Medresesi'nde de bir çalışmanın olacağını aktaran Kaymakam Koca, Kırmızı Medrese'de 2010 ile 2011 yılında medrese çevresindeki yapıların kamulaştırılmasının ardından yapılan yıkım çalışmalarından sonra herhangi bir çevre düzenlenmesinin yapılmadığını belirtti. Kaymakam Koca, "Bu ay itibariyle projesi Diyarbakır Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu'na girecek ve projenin kuruldan geçmesinin ardından önümüzdeki ay çevre düzenlemesi çalışmasına başlayacağız. Ona müteakiben çevre düzenlemesine başlayarak kış aylarının sonuna kadar vatandaşlarımızın kullanımına sunacağız" diye konuştu.
Ulu Camii'deki çalışmaları 2014'ün Temmuz ayı sonunda tamamlamayı düşündüklerini belirten Koca, "Bu binalar çok kıymetli. Ecdadımızın bize yadigarı, geleceğimizin teminatıdır. Bunların geleceğin nesillerine ulaşması bizim elimizde onun içinde bu binalara sahip çıkmamız lazım. Sahip çıkarken de bu işleri bilen, bu işlerden anlayan personel ve teknik ekiple bu işe sarılmamız ve sahip çıkmamız gerekiyor" ifadelerini kullandı. - ŞIRNAK