Haberler

Çocuk Yaşta Evliliğin Önlenmesi İçin Öğretmenler Sahaya İniyor

Abone Ol

Muş Kadın Çatısı Derneği ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde yürütülen ve Sabancı Vakfı hibe programları kapsamında desteklenen ‘Çocuk İstismarına Dur De, Çocuk Yaşta Evliliğin Zararları’ projesi kapsamında eğitim alan 40 öğretmene düzenlenen törenle sertifikaları verildi.

Muş Kadın Çatısı Derneği ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde yürütülen ve Sabancı Vakfı hibe programları kapsamında desteklenen 'Çocuk İstismarına Dur De, Çocuk Yaşta Evliliğin Zararları' projesi kapsamında eğitim alan 40 öğretmene düzenlenen törenle sertifikaları verildi.

Bir otelin konferans salonunda düzenlenen sertifika dağıtım törenine Muş Kadın Çatısı Derneği üyeleri, proje eğitmenleri Nurcan Çetinbaş ve Sema Özdemir ile eğitim alan öğretmenler katıldı. Çocuk yaşta evliliğin zararları ve bunun için gerekli çalışmaların nasıl yapılacağı yönünde verilen bilgilerden sonra sertifika törenine geçildi. Eğitimlerini başarıyla tamamlayan 40 rehber ve sınıf öğretmenine sertifikaları verildi.

16 hafta süren eğitim programında kadın hakları, ekonomi ve iletişim ile ilgili modüller olduğunu belirten Muş Kadın Çatısı Derneği Başkanı ve Proje Eğitmeni Nurcan Çetinbaş, kadın insan hakları eğitim programının içinde ekonomik haklar, iletişim, toplumsal cinsiyet rollerine duyarlılık, çocuk gelişimi gibi konuları ele aldıklarını söyledi. Çetinbaş, "Amacımız kadının bireysel olarak güçlenmesine katkı sağlamak, aynı zamanda okuldan alınma riski olan ya da evlendirilen kız çocukları ile ilgili bir yöntem geliştirmek. Öğretmenlere bu anlamda yöntemleri geliştirmeleri için eğitimler uyguluyoruz. Bu rehber öğretmenlerimize vermiş olduğumuz eğitim programını onlar da kendi okullarında uygulayacaklar. Geçen yıl 4 bin 200 kız çocuğuna 'çocuk yaşta evliliğin zararları, toplumsal cinsiyet ve çocuk hakları' ile ilgili eğitim vermiştik. Bu yıl yine bu eğitimlere devam ediyoruz ve 2 yıllık bir program" dedi.

300 anne ve babaya 'çocuk hakları ve çocuk yaşta evliliğin zararları' ile ilgili eğitim programı verdiklerinin altını çizen Çetinbaş, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bu eğitim programı okul idarecilerimize de uyguladık. 4 bin 200 kız çocuğuna ulaştırdığımız bu programı bu yılda en az 2 bin 500 kız çocuğuna ulaştırmayı düşünüyoruz. Geçen yıl okuldan alınan 15 kız çocuğunun okula devam etmesini sağladık. Yüzlerce kişiye burs bulunmasını sağladık. Türkiye'de çocuk yaşta evlilik oranları çok yüksek, fakat bu Muş'ta çok daha fazla. Bizim yapmış olduğumuz çalışmalarda Muş merkezde yüzde 65 oranında çocuk yaşta evlilikler oluyor. Çocuk yaşta evlilik dediğimiz 18 yaş altı evlilikler oluyor. Buradaki programın amacı kız çocuklarının bireysel olarak güçlenmesine katkı sunmak ve aynı zamanda okula devam etmelerine katkı sunmak, okula devam eden kız çocukları zaten çocuk yaşta evlendirilemiyor. Kendi haklarının bilincine varmış oluyorlar. Evlenecekleri ya da evlenmeyecekleri insanları kendileri tercih edebiliyorlar."

Eğitimleri başarıyla tamamlayarak sertifikasını alan Tuba Harmankaya ise, "Rehber ve sınıf öğretmenleri gönüllü olarak eylül ayından itibaren her çarşamba günleri eğitimlerimizi aldık. Bunun sonrasında çocuk istismarına dur demek için aslında biz bir araya geldik. Özellikle bölgemize ait olan küçük yaşta evliliklere karşı önleyici rehberlik adı altında hem konuyu anlamak sonrasında hem velilere hem de kız çocuklarımıza yardımcı olabilmek için bilgilendik ve eğitimimize devam ettik" diye konuştu.

Eğitimlerin son bulmasıyla birlikte bundan sonra sahada çalışacaklarını vurgulayan Harmankaya, "Bugünde eğitimimizi sonlandırdık ve sertifikalarımızı aldık. Bu süreçten sonra sahaya ineceğiz. Çözümlere ulaşabilmek için bir birimizle bilgi paylaşımına devam edeceğiz. Küçük yaşta evliliklere dur demek amacıyla bu eğitimimizi burada sonlandırmış bulunuyoruz. Aslında bizim üzerimizde sorumluluğun ne kadar fazla olduğunu fark ettim. Sonrasında özellikle kız çocukları ile ilgili devam-devamsızlık noktasında neler yapabiliriz diye düşündüm. Köy öğretmeni olan arkadaşlarımızla beraber mezralarda veli ziyaretlerinde bulunduk. Okula devam etmeyen öğrencilerimizin velileriyle görüştük ve eğitimin ne kadar önemli olduğunu anlattık. Bu sürede okula devam etmeyen ve genç yaşta evlilik sürecine girmiş öğrenciler ile görüşüp onları açık öğretime yazdırmaya ikna ettik. Velileri ile görüştük ve bu konuda destek sağlamaları için rica ettik" şeklinde konuştu. - MUŞ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Milli Eğitim Müdürlüğü Sema Özdemir Muş Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title