Haberler

Çocuklar Güneş Gözlüğü Kullanmalı Mı?

Abone Ol

Yaz tatilinin başlaması ve havaların da iyice ısınması nedeniyle uzmanlar göz sağlığı ile ilgili ebeveynleri uyardı.

Yaz tatilinin başlaması ve havaların da iyice ısınması nedeniyle uzmanlar göz sağlığı ile ilgili ebeveynleri uyardı. Nasıl olsa tatil diye çocukların sınırsız süre bilgisayar ya da televizyon başında kalmasına müsaade edilmemesini isteyen uzmanlar yaz aylarında çocukların da uygun şartlarda üretilmiş güneş gözlüğü kullanmasını tavsiye etti. Çocukların ekran karışışında saatlerce zaman geçirmesinin kalıcı göz hastalıklarına yol açabileceğini de belirten uzmanlar bu konuda anne-babaların dikkatli ve duyarlı olmasını istediler.

ÇOCUKLAR GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ KULLANMALI MI?

Opr. Dr. Erol Uysal, yaz aylarında güneş ışınlarının sadece çocuklar için değil yetişkinler içinde göz sağlığını tehdit eden özelliğe sahip olduğunu belirterek "Güneş ışınlarına karşı önlem alınmazsa geçici körlükten, kalıcı körlüğe kadar gözde çeşitli hastalıklara yol açabilir. Bu nedenle hem çocukların hem de yetişkinlerin güneş ışınlarına karşı gözlerini koruması gerekir. Dolayısıyla çocukların gözleri daha hassas olduğu ve bahar alerjileri de olabileceği için güneş gözlüğü kullanımı çocuklarda daha da bir önem arz etmektedir" dedi.

ÇOCUKLAR KAÇ YAŞINDAN İTİBAREN GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ KULLANABİLİR?

Opr. Dr. Uysal, çocuklarda güneş gözlüğünü kullanmaya başlama yaşı olarak 2-3 yaşın ideal olduğunun altını çizerken, özellikle açık tenli çocukların ve alerjen yapıya sahip olan çocuklarda mutlak güneş gözlüğü kullanılması gerektiğini belirtti.

GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ ALIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Güneş gözlüğünün esprisinde ultraviyole kaplamanın olması gerektiğini belirten Uysal; "Güneş gözlüğünde ultraviyole kaplama olmadan gözlük camının karartılması göze yarardan çok zarar verir. Karartılmış gözlükte göz bebeği daha büyük olacağı için göze daha fazla ultraviyole ışığı gider telafisi olmayan zararlara yol açabilir. Karartmanın yanında ultraviyole filtresi varsa gözlükte gözbebeği büyüse bile bu filtre sayesinde göz zararlı ışınlardan korunmuş olur. Buna göre ilk olarak, alınacak güneş gözlüğünde ultraviyole filtre özelliği aranmalıdır. Bir diğer özellikte polaroid kaplamanın da olmasıdır. Bunun göze sağlayacağı artı ise güneşte fazla kalan ve araç kullanan kişilerde yansımalar engellenmiş olur. Toparlarsak gözlük alınırken ultraviyole ve polaroid kaplamalı gözlükler güneş gözlüklerinin temel özellikleri arasında olmalıdır." İfadesini kullandı.

ÇOCUKLAR EKRANLARIN BAŞINDA NE KADAR KALMALILAR?

Opr. Dr. Erol Uysal yaz tatilinin başlaması ile tatile giren bir çok çocuğun yeni tablet, akıllı telefon ve tv oyun setleri gibi elektronik eşyanın sahibi olacağını ve mevcut olanlarında bunlarla yoğun vakit geçireceklerine değinerek velilere önemli uyarılarda bulundu. Uysal, çağımızın gereği olarak bu tür cihazların kullanıldığını fakat çocukların ebeveynleri tarafından uyarılmadığı takdirde saatlerce bu tür cihazların başında vakit geçirdiğine dikkat çekerek şöyle devam etti: "Çocuklar bu cihazların başında fazla vakit geçirirken öncelikle hareket kabiliyetini kaybediyorlar. Bununla beraber bu cihazlardan göze fazla ve parlak ışın geldiği için gözlerde alerjik konjonktivit, kuru göz gibi çeşitli hastalıklara neden olmakta. Çocuklara sınır koymak zor olsa da bu tür cihazlar başında gereksiz yere zaman geçirilmemesi gerekir. Bu cihazların başında fazla zaman geçirilmesi ciddi sıkıntılara yol açmaktadır. Çocuklarımız bunun farkında olmayabilir, onun için burada ebeveynlere görev düşmektedir. Veliler çocuklarını bu cihazların başından ne kadar kısa sürede kaldırır ve ayrı tutarlarsa hem beden sağlığını hem de göz sağlığını korumuş olurlar. Bu tür cihazların başında fazla vakit geçirmek yerine çocuklarını daha sosyal faaliyetler içerisinde tutmaları velilere yardımcı olacaktır" ifadelerine yer verdi. - UŞAK

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Erol Uysal Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title