Çocuklar, Yaz Kampı'ndan Ayrılmak İstemiyor
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin geleneksel olarak düzenlediği ve her hafta yenilenen grupların Çocuk Yaz Kampı devam ediyor.
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı Çocuk ve Kreş Hizmetleri Şube Müdürlüğü'nün, 15 Haziran'da başlattığı "Çocuk Yaz Kampı", 100 çocuğun katılımıyla Elazığ'ın Gezin beldesinde devam ediyor.
Büyükşehir Belediyesi, geleneksel olarak sürdürdüğü Çocuk Yaz Kampı uygulaması kapsamında dezavantajlı ve risk altında bulunan çocuklara birer hafta tatil yaptırıyor. Diş fırçası ve macunundan ayakkabıya, şort, t-şörttan şapka, terlik, havluya kadar kullanılabilecek her malzemenin içinde bulunduğu bir çantayı kamp girişinde çocuklara veren Büyükşehir Belediyesi, hastalıklara karşı da bir hemşire ve sağlık aracını 24 saat çocukların hizmetine sunuyor. Geçen hafta başlayan ve bu hafta ikinci grubu ağırlayan kampın bu haftaki misafirleri, Bağlar ve Kayapınar ilçelerindeki eğitim destek evlerine giden 9-14 yaş grubu arasındaki 100 çocuktu.
Hem tatil hem kişisel, fiziksel ve zihinsel gelişim
Kampta kurulan konteynırlara yerleştirilen çocuklar, güne saat 07.30'de başlıyor. Kişisel temizliklerini yapan çocuklar, önce kahvaltı yapıyor sonra da mıntıka ve odalarını temizliyor. Bu uygulama ile çocukların tertipli ve düzenli olmaları sağlanıyor. Çocuklar saat 10.00'da kendileri için kurulan Kürtçe, Akran, Sanat, Halk Oyunları, Akıl Oyunları, Toplumsal Cinsiyet, Çıtır Felsefe ve Drama atölyelerine gruplar halinde giriyor. Atölye çalışmaları eğitmenler eşliğinde her gün bir saat 45 dakika sürüyor.
Çocuklar, boş zamanlarını da langırt, masa tenisi, masa hokeyi, badminton, voleybol, basketbol gibi oyunlarla keyifli vakit geçiriyor. Kampta çocuklar için dört öğünlük menüler hazırlanıyor ve çocuklar düzenli ve sağlıklı bir şekilde besleniyor.
Kampta çocuklar, 14.00-16.00 saatleri arasında iki ayrı havuzda zamanlarını yüzerek geçiriyor. Bu sırada eğitmenler çocuklara yüzme dersi de veriyor. Kampta, voleybol, futbol, basketbol gibi birçok dalda turnuvalar düzenleniyor, dereceye giren takımlara ödüller veriliyor. Akşam yemeğinden sonra çocuklar, gece etkinliklerine katılıyor. Genelde belirlenen filmleri izleyen çocuklar, saat 23.00 sıralarında odalarına geçerek yatıyor. Çocuklar, 6 gün tatil yaptıktan sonra yine götürüldükleri gibi otobüslere binerek Diyarbakır'a dönüyor.
Kamp ise bir gün içinde yeni misafirleri için hazırlanıyor.
Hedefimiz bu yıl 1200 çocuk
Çocuk Yaz Kampı Sorumlusu İsmail Atız, bu yıl hedeflerinin 1200 çocuğun yaz tatili yapmasını sağlamak ve oluşturulan 8 atölyeyle kişisel, fiziksel ve zihinsel gelişmelerine katkı sunmak olduğunu söyledi.
Çocukların sorumluluk kazanmaları sağlanıyor
Kampta görev yapan Sosyal Hizmetler Çocuk Şubesi eğitmeni Yaprak Filiz, maddi imkansızlıklar nedeniyle tatil yapamayan çocukların, kampta, okulun, ailenin ve çevrenin üzerlerinde yarattığı yoğun baskıdan, stresten uzaklaştığını belirtti. 6 gün tatil yapma fırsatı yakalayan çocukların sorumluluk kazanmaları için atölye çalışmaları yaptıklarını ifade eden Filiz, sözlerini şöyle sürdürdü: "Akran atölyesinde, çocuklar hemcinslerine ve karşı cinslerine olan değişimi, ergenlik çağına girmiş çocukların kendi bedenlerini tanımalarını, bunun yanında karşı cinste olabilecek değişimleri de öğrenebilmelerini sağlıyoruz. Kürtçe atölyede, çocukların kendi dillerinde en azından kendilerini ifade etmelerini; Drama eğitimiyle, çocukların yaratıcılıklarını geliştirebilmelerini, Sanat atölyesinde, çocukların hayal dünyalarını, nasıl bir dünyada yaşamak istediklerini, anlatmak istediklerini resme, doğadaki yansımaları, kağıda ve kaleme aktarmasını; Toplumsal Cinsiyet atölyesinde, çocuklara cinsiyet ve toplumsal cinsiyet arasındaki farkı göstermeye; Çıtır Felsefe atölyesinde, çocukların yaşamlarında yaşadıkları her şeyi sorgulayabilme yetisini kazandırabilmeyi; Akıl Oyunları Atölyesi'nde ise çocukların zeka gelişimini, üç boyutlu düşünmeyi, göz egzersizi yapmalarını sağlamaya çalışıyoruz."
' Her şey çok güzel'
Kampta görüştüğümüz çocuklardan Dilan Dondar (11), kampa ilk geldiğinde çok heyecanlı olduğunu kaydederek, duygularını şöyle anlatıyor:
"Buraya geldiğimde çok heyecanlıydım, ilk başta annemden ayrıldığım için üzüldüm; ama buraya geldiğim için de çok sevindim. Burada düzeni, bilmediğim oyunları öğrendim, voleybol turnuvası yapacağız ve eğer kazanırsak bize forma verecekler. Burada bütün öğretmenlerimiz bize eşit davranıyor, oda temizliğimiz var, en güzel olan odaya ödül veriyorlar. Her şey güzel. Spor aletlerimiz de var ve her şey saatlerle oluyor. Ben buraya bir daha gelmek isterdim"
'Ailemiz gibi bize sıcak davranıyorlar, burayı çok sevdim'
Esra Taruk (12) ise, ailesinden ayrılıp Çocuk Yaz Kampı'na geldiğinde üzgün olduğunu, daha sonra güzel vakit geçirip eğlenmeye başladığını söylüyor. Taruk, "Birçok aktiviteler yaptık. Geldiğimiz gibi kahvaltıyla başladık, sonra yüzme havuzumuza geldik. Burası çok eğlenceli, ev ortamı biraz sıkıcı olsa da, buraya geldiğimizde biraz rahatladık. Yine de ailemden uzak olduğum için biraz üzülüyorum; ama burada onu da aratmıyorlar. Çünkü ailemiz gibi bize sıcak davranıyorlar, burayı çok seviyorum, hep buraya gelmek istiyorum." diyor.