Çocuklarda Büyüme Ağrısı Sanılan Acı, Bel Fıtığı Olabilir"
Nöroşirürji Uzmanı Prof. Dr. Kuday: "Çocuklarda bel fıtığı, en sık ergenlik dönemi dediğimiz yaşlarda görülmektedir" "Çocuklara spor yaptırırken dikkat edilmesi ve ağır çanta taşımaması gerekiyor"
Nöroşirürji Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Kuday, genellikle yetişkinlerde ağır yük taşıma ve ısınmadan spor yapma gibi nedenlerle ortaya çıkan bel fıtığının, "büyüme ağrısı" şikayeti bulunduğu sanılan çocuklarda da görülebildiğini söyledi.
İstanbul'da özel bir hastanenin beyin ve sinir cerrahisi bölüm koordinatörlüğünü yürüten Kuday, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bel ağrısının Türkiye'de ve dünyada çok yaygın olduğunu anlattı.
Bel ağrısının, toplumda insanların yüzde 80'inde bulunabileceğini belirten Kuday, şöyle devam etti:
"Beli ağrımayan kişiye adeta 'anormal' denir. Hatta o kadar ki bel ağrısı her sene ABD'de devlete 50 milyar dolara mal oluyor. Çoğunlukla bel ağrılarının sebebi her zaman bel fıtığı değildir. Yüzde 2'si bel fıtığıdır. Çocuklarda bel fıtığı, en sık ergenlik dönemi dediğimiz yaşlarda görülmektedir. Bu durum, ergenlik dönemindeki aşırı hareketlilik ve omurganın hızlı büyümesiyle izah edilebilir. Bu dönemdeki bir çocukta bel ağrısı olduğunda başka hastalıklar bakımından da değerlendirilmesi gerekir. Bazen ailelerin çocuklarında 'büyüme ağrısı' sandığı acı, bel fıtığı olabilir."
Kuday, normalde bel fıtığına 30-50 yaşlarında daha çok rastlandığını vurguladı.
ABD'de her yıl 13 bin 600 civarında çocuğun, bel ağrıları nedeniyle doktora götürüldüğünü aktaran Kuday, "Bunların pek çoğu ağır çanta taşımak, ağır spor yapmaktan kaynaklanan bel ağrılarıdır" dedi.
Bel fıtığının birtakım hazırlayıcı etkenleri bulunduğuna işaret eden Kuday, bunlardan birinin yaşlılık olduğunu dile getirdi. Kuday, şunları kaydetti:
"Nadir de olsa çocuklarda bel fıtığıyla karşılaşıyoruz. Ağır bir şey kaldırmak ya da ısınmadan spor yapmak, ters hareket, fıtığa yol açabilir. Çocuklara spor yaptırırken dikkat edilmesi ve ağır çanta taşımaması gerekiyor. Fıtığı, çektiğimiz MR'da görsek bile çocukları hemen ameliyat etmeyiz. İki hafta yatak istirahati veririz, geçmezse 6 haftaya çıkarırız. Bunlarla da geçmiyorsa ameliyat ederiz. Ameliyat edilmedikçe büyük bir ihtimalle ağrısı geçmeyecektir."
Yılda ortalama 200 bel fıtığı ameliyatı yaptığı bilgisini veren Kuday, 2005'ten bu yana her sene 2-3 çocuğa cerrahi operasyon uyguladığını sözlerine ekledi. - Eskişehir