Cora'dan Okul İdarecilerine Uyarılar
İl Milli Eğitim Müdürü Dr.
İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Mustafa Cora, "Öğrencilerimizi bilgi deposu haline getirmekten ziyade öğrenme, düşünme, araştırma becerilerini geliştirmeye çalışmalıyız, onların sosyal yönlerini de geliştirmeliyiz" dedi.
Samsun'un eğitim-öğretim çalışmalarını değerlendirmek, çalışmalarda birlikteliği ve koordinasyonu sağlamak, eğitim-öğretimde yaşanan sorunları ve çözüm önerilerini birlikte ele almak, eğitim öğretim başarısını arttırmaya yönelik alınabilecek tedbirlerin ve yapılabilecek çalışmaların görüşülmesi amacıyla İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Mustafa Cora, ilçe ziyaretlerde bulunarak 17 ilçedeki okul müdürlerinin okullardaki sorunlarını dinledi.
İl Milli Eğitim Müdürü Mustafa Cora ilçelerde yaptıkları toplantılarda, "Buraya sizlerin sorunlarını ve sorunlarla ilgili çözüm yollarınızı dinlemeye geldik. Çocuklarımız bizim geleceğimizin teminatıdır. Onları her yönden iyi bir eğitimden geçirmemiz gerektiğini biliyorsunuz. Sorumluluğumuzun bilincinde olmalı ve buna göre çalışmalarımızı yürütmeliyiz. Artık okul kavramı değişti. Dışsal motivasyondan ziyade içsel motivasyonu geliştirmeli ve onlara rehberlik etmeliyiz. Karşımıza aldığımız öğrencilere ilk bakışımızda yaşları ve boyları aynı olabilir ama öğrenme şekilleri parmak izleri gibi farklılıklar gösterebilir. Öğrencilerimizi bilgi deposu haline getirmekten ziyade öğrenme, düşünme, araştırma becerilerini geliştirmeye çalışmalıyız, onların sosyal yönlerini de geliştirmeliyiz" diye konuştu.
Çocukların sosyalleşmesi ve üst sınıflara uyum sağlaması açısından okul öncesinin önemli olduğunu da vurgulayan Dr. Cora, 0-6 yaş çocukların yetişkinlere oranla beyinlerinin daha hızlı çalıştığına dikkat çekerek, bu yılların boşa geçmemesi için okul öncesi öğrenci sayılarının artırılması gerektiğini kaydetti.
"BAŞARILI MÜDÜRLER ÖRNEK ALINMALI"
İlkokullarda varsa okuma-yazma bilmeyen öğrencilerin tespit edilerek bunların okuma-yazma sorunlarının en kısa sürede çözülmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Cora, "Ayrıca il ortalamalarının altında başarı gösteren okulların okul müdürleri kendilerinden daha başarılı okulların çalışmalarını örnek almalı ve başarıyı artırmak için veliler üzerinde de hassasiyetle durmalılar" ifadelerini kullandı.
Zümrelerin önemine de değinen Mustafa Cora, "Okullarımızda her bir dersin öğretmenlerinin bir araya gelerek yaptıkları zümreler çok büyük önem arz ediyor. Öğrencilere verilecek proje ve performans görevleri burada belirlenir, yapılacak sınavların içeriği burada şekillenir ve karşılıklı tecrübeler paylaşılır. Bir beyin fırtınası yapılarak o okuldaki çocukların ilgili dersten en başarılı nasıl olabileceğine dair bir yıllık yol çizilir. Ayrıca bu yıl 8. sınıflara yapılacak olan ortak sınavlarda altı dersten konuların işlenişi ve telafi uygulamaları zamanında yapılmalı. Halk eğitim ve okullarda açılacak olan yetiştirme kurslarının önemine de dikkat çekmek gerek. Taşımalı eğitimde derslerden erken çıkan öğrencilerin bu kurslara katılabilirler. Bunun için onları yönlendirmeliyiz" şeklinde konuştu.
Burada konuşulan konuların okullarda öğretmenler ile paylaşılmasını isteyen İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Mustafa Cora şöyle konuştu: "Stratejik ve gelişim planlarınızı takip edin. E- okul sisteminde mezun olan öğrencilerin takibini yapın. Resmi olarak öğrencilerin hangi okula gittiğini ve sonucunu resmiyete dökün. İlçelerimizde okul ihtiyaçlarının ve derslik ihtiyaçlarının belirlenip, arsa tespitlerinin zamanında yapılmasına dikkat edelim. Okul ödeneklerinin sistemden kontrol edilmesini, sistemlerin kontrol edilerek buradaki ödeneklerin ihtiyaçları gidermede kullanılmasına çok dikkat ediniz. Seçmeli dersler seçilirken öğrenci ve veli istekleri mutlaka dikkate alınmalı. Yurtların ve özel eğitim kurumlarımızı titizlikle kontrol edelim. Okullar Hayat Olsun Projesi kapsamında bahçelerin, okulun uygun bölümlerinin halkın kullanımına açalım. Halk eğitimlerde mümkün olduğu kadar kursları açalım. Sorunları Kaymakamlıklarımızla işbirliğine girerek çözüme kavuşturalım." - SAMSUN