Haberler

Çorak Arazi Islahında Erü ile Kayseri Şeker Yeni Girişim Başlatıyor

Abone Ol

Yıllardır çorak arazi diye tarım dışı bırakılan Yeşilhisar-Develi-Yahyalı ve İncesu İlçeleri arasında bulunan ve Develi Ovası olarak bilinen arazilerin tarıma elverişli hale getirilmesi çalışmaları kapsamında Kayseri Şeker 6.500 dekar arazinin ıslahı çalışmaları Gıda ve Tarım Kayseri İl Müdürlüğünün de katkılarıyla tarıma kazandırılıyor.

Yıllardır çorak arazi diye tarım dışı bırakılan Yeşilhisar-Develi-Yahyalı ve İncesu İlçeleri arasında bulunan ve Develi Ovası olarak bilinen arazilerin tarıma elverişli hale getirilmesi çalışmaları kapsamında Kayseri Şeker 6.500 dekar arazinin ıslahı çalışmaları Gıda ve Tarım Kayseri İl Müdürlüğünün de katkılarıyla tarıma kazandırılıyor.

2013 yılında Kayseri Şeker, Erciyes Üniversitesi Tarımsal Araştırma ve Geliştirme Merkezi ile birlikte İncesu Yavaş Mevkiinde 2.500 dekar arazide taş toplama, sulama borusu döşeme çalışmalarıyla birlikte 10 bin ton çiftlik gübresi kullanılarak ıslah çalışmaları başarılı şekilde yapılmıştı.

Kayseri Şeker ve Üniversiteyle birlikte yürütülmekte olan Mera Islahı ve Amenajman Projeleri sayesinde; Mera, yaylak ve kışlakların ıslah edilerek otlatma kapasitelerinin arttırılması, ot kalitelerinin iyileştirilmesi, toprak muhafaza tedbirinin uygulanarak, Tarım ve hayvancılık sektörü desteklenerek Milli Ekonomiye katkı sağlanırken Toprak erozyonunun önlenerek çevreye olan duyarlılıkta artırılacak.

Bu güne kadar Develi Ovasındaki tuz miktarı çok, çorak diye bilinen bir alan ile ilgili Erciyes Üniversitesi Seyrani Ziraat Fakültesi Biyo Sistem Mühendisliği Bölümü Arazi ve Su Kaynakları Dalı öğretim üyesi Doç.Dr.Ali Unlükara ve ekibi tarafından 2011 yılında yapılan çalışma sonucunda yayınlanan raporda;

"Develi Ovası'nda 71.367 hektar alandan düzenli ızgara örnekleme sistemi oluşturularak. her 1500 m'de bir örnek olacak şekilde yaklaşık 300 noktadan 0-30 cm, 30-60 cm ve 60-90 cm derinliklerinden örnekler alınmak suretiyle yapılan analiz sonuçlarına göre ovanın yüzde 50 sinde tuzluluk problemi görülmediği, tuzluluk oranının yüksek olduğu alanın ise Sultan Sazlığı Milli Parkı olarak belirten 24.000 hektar alanda olup, sit alanı dışındaki Develi-Yahyalı- Yeşilhisar ve İncesu arasındaki alanlarda tarım yapılabileceği, Develi Ovasının topraklarının tuzluluk sınıfı incelendiğinde, yüzde 28.49'u tuzsuz, yüzde 28.90'ı tuzlu, yüzde 34.03'ü tuzlu-sodik ve yüzde 8.57'si sodik sınıfında olduğu tespit edildiğini belirterek Develi Ovasının yaklaşık yüzde 30.2'si kültür bitkileri üretimine uygun görülmemektedir.

Sonuç olarak ovada bulunan tuzlu topraklarda en az kayıpla tarımsal üretim yapılabilmesi için toprak tuzluluk durumuna göre bitki seçimi yapılmalı ve sulamalar gerçekleştirilmelidir. Toprak ıslah çalışmalarında mutlaka toprak tuzluluk sınıfı belirlenmeli ve buna göre bir ıslah programı hazırlanmalıdır" denilmekte.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Erciyes Üniversitesi ile Kayseri Şeker'in ortaklaşa yürüteceği Mera Islahı ve Amenajman Projeleri sayesinde Yeşilhisar-Develi-Yahyalı ve İncesu İlçeleri arasında Develi Ovası olarak bilinen arazilerin tarıma elverişli hale getirilmesinde büyük katkı sağlanacağı belirtildi.

Bu çalışmalar kapsamında Kayseri şeker tarafından Yeşilhisar İlçesi Karaağıl Mevki 76 ada 600 parselde bulunan 6.307 dekar mera arazisinin Pandoğa Sanayi ve Ticaret A.Ş. hayvancılık tesisinin kaliteli kaba yem ihtiyacını karşılamak üzere 25 yıllığına kiralanmış olup arazi toplamda 6307 dekar ve 8 parselden oluşmaktadır. Yapılan ön incelemede arazinin oldukça tuzlu yapıda olduğu, genel olarak mera bitkisi bakımından zayıf olduğu, drenaj ve tesviye problemi olduğu görüldüğü için Kayseri şeker tarafından İlk 2 yıl ön bitki ekilerek toprağın havalandırılması, sürülerek toprak yapısının düzeltilmesi sağlanacak, sonraki yıllarda suni mera karışım bitkileri ekilerek üretim yapılacaktır.

Ayrıca; Söz konusu arazi ıslahında Kayseri Şeker Fabrikası A.Ş. yaklaşık Beş Milyon TL. harcayarak arazinin çöl olmasını engelleyerek hem iştiraki olan Pandoğa Sanayi ve Ticaret A.Ş. nin tesisinde bulunan hayvanların kaliteli kaba yem ihtiyacını karşılamış olacak hem de müdahale edilmez ise 10 yıl sonra çölleşecek olan binlerce dekar arazinin Türk Tarımına yeniden kazandırarak o bölgede oluşan kötü çevresel etkinin azaltılmasına katkı sağlanacağı belirtildi. - KAYSERİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Kayseri Şeker Yeşilhisar İncesu Develi Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title