Çorlu, 7'inci İnsan Yönetimi Kongresi'ne Ev Sahipliği Yaptı
Türkiye İnsan Yönetimi Derneği (Peryön) Trakya Şubesi'nin bu yıl 7'ncisini düzenlediği İnsan Yönetimi Kongresi Tekirdağ'ın Çorlu ilçesi Silverside Otel'de gerçekleştirildi.
Türkiye İnsan Yönetimi Derneği (Peryön) Trakya Şubesi'nin bu yıl 7'ncisini düzenlediği İnsan Yönetimi Kongresi Tekirdağ'ın Çorlu ilçesi Silverside Otel'de gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sarıoğlu, Türkiye'de sanayici üyelerin ticaret ve sanayi odalarının çok küçük bir kısmını oluşturduğunu dile getirerek "Üreten ile satan aynı çatı altında olmamalı. Davul bizim sırtımızda fakat tokmak başkasının elinde. Biz Sanayi Odası kurmak istiyoruz. Başbakanımız 7 Aralık'ta Tekirdağ'a gelecek. Kendisine derdimizi bizzat anlatacağız" dedi.
Sunuculuğunu televizyon dünyasının ünlü isimlerinden Vatan Şaşmaz'ın yaptığı Peryön 7'inci İnsan Yönetimi Kongresi'nin açılış konuşmasını Peryön Trakya Şube Başkanı Özber Çetin gerçekleştirdi. Kongrede insana ve işe dair her şeyin konuşulacağını belirten Özber Çetin, "Kongremiz her yıl olduğu gibi bu yıl da Trakya'nın gündemini belirleyecek" dedi.
Göreve geldikleri günden beri Peryön üyelerine en doğru bilgileri uzman ağızlardan vermek adına çeşitli toplantı ve seminerler düzenlediklerini kaydeden Çetin, "Trakya iş dünyasının tüm kamu kurum ve kuruluşlarıyla, üniversitelerle, STK'larla işbirliğimizi geliştirdik. Yeni dünya düzenindeki rekabet ortamında işletmelerin ancak İK ile fark yaratabileceğinin altını çizmeye çalıştık" diye konuştu.
Özber Çetin'in ardından konuşan Peryön Merkez Yönetim Kurulu Başkanı Yiğit Oğuz Duman, derneklerinin insan ve insana dair gündemi yakından takip ettiğini belirtti. Kamu ve Özel sektöre değer kattıklarını dile getiren Duman, "İnsanların ortak paydadaki sıkıntılarının bir potaya koyarak Peryön çatısı altında çözümler üretilmesine katkı sağlıyor. Peryön, yalnızca Türkiye'de değil, Avrupa'da da ülkesini çok ciddi bir şekilde temsil ediyor. Bir STK olarak yalnızca bir bölgenin gündem takipçisi değiliz. Ülkenin 6 noktasındaki şubeleri ile her yıl yaptığı kongrelerle Türkiye'nin tüm gündemini takipten öte gündem yaratıyor" dedi.
"DÜNYAYA BİLGİ SATAN ÜLKE HALİNE GELDİK"
Toplamda 3 bine yakın üyesi ile ülkenin en büyük STK'larından biri olduklarını söyleyen Duman, "Türkiye büyüyen bir ülke. Ülkenin yüzde 65'i çocuk ve yaşlı dediğimiz kesime bakmakla yükümlü. Dolayısıyla bir fırsat penceresinin içindeyiz. Fakat 25-30 yıl sonra bu fırsat penceresi yüzümüze kapanacak. Türkiye genç nüfusunu iyi şekilde eğitmeli. Eğittiği insanları iş hayatına kazandırmalı ki zorlu bir döneme hazır hale gelsin" dedi. Konuşmasının sonunda güzel bir haberi katılımcılarla paylaşmak istediğini kaydeden Yiğit Oğuz Duman, "2016 Dünya Kongresi'ni Türkiye'ye kazandırdık. Türkiye İK konusunda dünyaya bilgi satan ülke haline geldi" ifadelerini kullandı.
Programda konuşan Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya Peryön'ün büyük emek ve gayretlerinden dolayı kutladığını ifade ederek "Vatan Şaşmaz'ı ilk defa Şırnak Valisi iken Cizre'de gördüm. Eser Albayımız çaya davet etti. Orada gördüm. Çıta gibi bir askerdi" diyerek Vatan Şaşmaz'la olan anısını katılımcılarla paylaştı.
Tekirdağ'ın 285 bin çalışana ev sahipliği yaptığını belirten Vali Yerlikaya, "Bin 400'ün üzerinde sanayi sektörü var. 130 bine yakın çalışan var. Bu rakamı 4 ile çarparsak 520 bin kişilik nüfus sanayi sektöründen ekmek yediği görülüyor. Dünya küçüldü. Artık milletler ailesinde bilinmeyen yok. Her şey insanla başlıyor. İnsanın şifresi de sevgidir" dedi. Tekirdağ'da 49 bin dönümlük arazi içinde 1 serbest bölge 12 OSB olduğunu söyleyen Yerlikaya, "ÇOSB bünyesinde kendi Endüstri Meslek Lisesi'ni kurdu. ÇOSB içinde dolaştığınızda firmaların kapılarında eleman ilanları görürsünüz" dedi ve OSB'ler içinde yapılacak Endüstri Meslek Liselerinde kalifiye eleman yetiştirilebileceğini kaydetti. Üretim yapan mekanların kutsal mekanlar olduğunu söyleyen Yerlikaya, "Yoğun iş temposu, büyük pişmanlıklar yaşayacağımız hatalar yapmamıza neden oluyor. Çevremizi, çalışacağımız ortamı temiz tutmalıyız. Üretime ihtiyaç var fakat bunu yaparken çevre hukukuna uymak zorundayız. Ergene havzası üzerinde bulunan sanayilerin çevreye yaptıkları ortada. Hiçbir zaman birilerini suçlayan bir dil kullanmadım. Fakat bu sorunu el birliği ile çözmeliyiz. Bu çerçevede dağınık haldeki sanayi lokasyonlarını 8 OSB altında birleştirdik. 194 münferit arıtma yerine 5 büyük arıtma tesisi yapıyoruz. 82 kilometresi karada, 5 ilometresi denizde olmak üzere 87 kilometrelik hat ile arıtmadan geçen fabrika suları Marmara Denizi'ne derin deşarj edilecek. Biz bu yolda el ele verdik" dedi.
Açılış konuşmalarının ardından Beden Dili Uzmanı Tuğba Özdenal tarafından 'Mikro Beden Dili ile Profesyonel Beden Dili' konulu seminer verildi. Seminerin ardından kongre 'Trakya'da sanayici olmak' konulu oturumla devam etti. Özber Çetin'in moderatörlüğü'nü yaptığı oturuma ÇOSB Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sarıoğlu, Teverpan MDF A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Zeki Tever ve Akerler Tekstil Fabrikası Genel Müdürü Şakir Sönmez katıldı.
Özber Çetin'in 'Türkiye'de sanayici olmanın avantaj ve dezavantajları nelerdir?' sorusuna cevap veren Ömer Sarıoğlu, "Genç bir Cumhuriyetiz. Yeni yeni sanayileşen bir ülkeyiz. Biz 1970'li yıllarda bu işe başlarken önümüzde örnekler yoktu. Bize hesap soran da yoktu. Ne çevre, ne iş güvenliği problemimiz vardı. İstediğimiz gibi top çeviriyorduk. Sonra işler değişti" dedi.
TRAKYA'DA OLMAK ÇOK GÜZEL
Trakya'da sanayici olmakla Türkiye'de sanayici olmak arasında bir fark olmadığını kaydeden Ahmet Zeki Tever ise "Sanayici olmak fedakarlık ister. Telefonunuz 24 saat açık olacak. Bavulunuz her an hazır olacak" dedi. Trakya'da sanayici olmanın avantajlarından bahseden Tever, "Trakya coğrafi konum olarak çok önemli bir noktada bulunuyor. Limanları, yolları, İstanbul'a yakınlığı Trakya'daki sanayi kuruluşları için önemli birer avantajdır. Trakya'da olmak çok güzel" dedi.
"SANAYİ ODASI, TEKİRDAĞ'IN OLMAZSA OLMAZIDIR"
40 yıllık geçmişi olan Trakya sanayisinin yanlış planlamalar sonucu tarım ile iç içe kalığını ifade eden Şakir Sönmez ise "ÇOSB'yi bu söylemden ayrı tutmak gerekir. Trakya'daki en büyük sorunumuz çevre problemi, yer altı sularının kullanımı ve sanayi kültürünün iş gücü tarafından kabullenilmemiş olmasıdır. Fakat OSB'lerle bu dezavantajların hepsinin ortadan kalkacağına inanıyorum" dedi. Ticaret ve Sanayi odalarının birbirinden ayrılması gerektiğini belirten Ahmet Zeki Tever, "Sanayi Odası, özellikle Tekirdağ'da olmazsa olmaz bir kuruluştur. Avrupa konjektörünün içine girmek istiyorsak gerçek manada Sanayi Odası kurulmalıdır. Biz Sanayi Odası kurmak istiyoruz" dedi.
Tekirdağ'daki OSB'lerin doluluk oranının yüzde 40 olduğunu belirten Şakir Söylemez, "Burada sanayicinin kendi kendini yönetmesi eksikliği var. Bunu bariz bir şekilde yaşıyoruz. Temsil oranımız iyi değil. 45 kişilik Ticaret ve Sanayi Odası Meclisinde 6 sanayici var. Bu nedenle sesimizi yeterince duyuramıyoruz" dedi. İstanbul'da artık sanayi adına bir çivi dahi çakmanın imkansız olduğuna dikkat çeken Ömer Sarıoğlu, "Bu yatırımcılar Tekirdağ'a gelecek. Doluluk oranının birkaç yıl işçinde yüzde 80'leri bulması bekleniyor. Bizim ticaret ve sanayi odalarından hiçbir şikayetimiz yok fakat bu odaların gelirlerinin yüzde 90'ı sanayicilerden sağlanıyor. Temsile gelince 18 bin ticaret ve sanayi odası üyesinden yalnızca bin 400'ü sanayici. Yüzde 10 bile değil. Üreten ile satan aynı çatı altında olmamalı. Davul bizim sırtımızda fakat tokmak başkasının elinde. Biz Sanayi Odası kurmak istiyoruz. Başbakanımız 7 Aralık'ta Tekirdağ'a gelecek. Kendisine derdimizi bizzat anlatacağız" ifadelerini kullandı.
Peryön 7'nci İnsan Yönetimi Kongresi konusunda uzman kişilerin İnsan Kaynakları ile alakalı sunumları ile devam etti. Katılımcılar kongrenin sonunda Gazeteci Yazar Sunay Akın'ın özel gösterisi ile unutulmaz anlar geçirdi. - TEKİRDAĞ