Çubuk'ta 26 Yıldır Yaşatılan Ramazan Geleneği
Ankara’nın Çubuk ilçesinde 26 yıldır her Ramazan ayında faaliyette bulunan "Milli Görüş Aşevi", bu Ramazanda da ihtiyaç sahiplerinin imdadına yetişti.
HÜSEYİN YİĞİNER- Ankara'nın Çubuk ilçesinde 26 yıldır her Ramazan ayında faaliyette bulunan "Milli Görüş Aşevi", bu Ramazanda da ihtiyaç sahiplerinin imdadına yetişti.
Ramazan aylarında faaliyetini sürdüren "Milli Görüş Aşevi", yaklaşık bin 500 kişilik iftar yemeği ile bu Ramazan ayında da faaliyetini sürdürüyor.
İlçedeki esnafların destekleri ile ihtiyaç sahiplerine sıcak yemeklerinin hazırlandığı aşevi, 26 yıldır olduğu gibi bu Ramazanda da, gönüllülük esasıyla hizmet veriyor.
Kendine ait belli bir yeri olmayan, Ramazan ayında hayırseverler tarafından kendilerine tahsis edilen işyerlerinde hizmet veren aşevi, 26 yıldır olduğu gibi bu Ramazanda da ihtiyaç sahiplerinin imdadına yetişti. İlçede bir gelenek haline gelen "Milli Görüş Aşevi", her gün bin 500 kişiye iftar ve sahur yemeği ile ekmek dağıtıyor.
İftara saatler kala aşevinin önünde uzun kuyruklar oluşturan vatandaşlar, beraberlerinde getirdikleri kaplarla yemeklerini ve ekmeklerini alarak evlerine götürüyorlar.
"Halktan aldığımızı, yine halkımıza veriyoruz."
Cumhuriyet Mahallesi'nde hizmet veren aşevinin sorumlusu Mustafa Kalaycı (64), günlük bin 500 kişiye yemek verdiklerini ve 26 yıldır kapılarına gelen kimseyi boş çevirmediklerini belirtti.
İlk defa Milli Görüş teşkilatı tarafından başlatılan daha sonra ilçe esnafının sahiplendiği aşevi geleneğinin 26 yıldır sürdürüldüğünü söyleyen Kalaycı, "Milli Görüş teşkilatı tarafından başlatılan bu gelenek, bugüne kadar geldi ve bugün devam etmesine hayırsever ilçe esnaflarımız vesile oluyor. Ben ve bazı arkadaşlarım 26 yıldır bu aşevi ile halkımıza hizmet ediyoruz. Halktan aldığımızı, yine halkımıza veriyoruz. Daha çok yardıma muhtaç insanımıza hizmet edebilmek için bu yıl kazanlarımızın daha büyüğünü alarak, mutfak malzemelerimizi yeniledik" diye konuştu.
Yemeklerin hayırsever ilçe esnafının katkıları ile hazırlandığını dile getiren Kalaycı, gönüllülük esasıyla hizmet verdiklerini kaydederek, şunları söyledi:
"Burada yemek vermek için bir yıl öncesinden sıraya girenler var. Aşçımız çıkacak yemekleri ve içerisinde kullanılacak malzemelerin listesini günlük yazıyor. O gün yemek verecek esnafımızda o malzemeleri alarak buraya getiriyor. Biz de gönüllü aşçılarımızla burada pişiriyoruz. Biz de gönüllülük esastır. Bizim burada aşçılarımızdan çalışanımıza kadar herkes gönüllü olarak Ramazan boyunca ücretsiz çalışmaktadır. Bu yıl aşçılığını gönüllü olarak Salih Usta ve ekibi yapıyor. Çevredeki esnaflarımız da dağıtım konusunda yardım ediyorlar. Yardım yapacak hayırseverlerden biz kesinlikle para kabul etmiyoruz. Paranın yerine yemeklik malzemeleri getirirler. Biz burada ne isim ne kimlik ne de ihtiyaç sahibi olup olmadığını soruyoruz. Buraya geldiyse en azından o gün ihtiyacı var diye düşünüyoruz ve uzattığı elini boş çevirmiyoruz. Her gün 4 çeşit yemek çıkartıyoruz. İnşallah nice yıllar bu hayırlı gelenek ilçemizde devam eder."
Lokantasını kapatıp gönüllü aşçı oldu
Ramazan ayı nedeniyle çarşıda bulunan lokantasını kapattığını ve ekibiyle birlikte aşevinde hayır için gönüllü olarak çalıştığını kaydeden Salih Karakuş, "Allah rızası için insanlara yardım yapmak amacıyla Mustafa Kalaycı ağabeyimiz ile birlikte burada yemek yapıyoruz. Her gün bin 500 kişilik yemek çıkarıyoruz. Bu yıl, yolda kalanlar ve evine gidemeyenler içinde dışarıya masalar koyarak yemek veriyoruz. Öğleyin saat 13.00'de geliyoruz, akşamda yemeğimizi dağıtıp, temizliğimizi yaptıktan sonra 22.00'de gidiyoruz. Çok huzurlu ve mutluyum" görüşünü paylaştı.
Aşevinde iki yıldır gönüllü olarak çalıştığını anlatan Ali Gökoğu ise "Halkımızın memnun olması için yaklaşık 50 derece sıcakta çalışmak beni memnun ediyor. Halkımız getiriyor, biz de değerlendirerek pişiyoruz. Halkımıza hizmet etmeye çalışıyoruz" diye konuştu. - Ankara