Haberler

D.Ü'den Elektronik Burun Vemedikal Kullanım Alanları Paneli

Güncelleme:
Abone Ol

D.Ü Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Sağlık Araştırmaları Derneği tarafından Elektronik Burun ve Medikal Kullanım Alanları Paneli düzenlendi.

Dicle Üniversitesi Hastaneleri konferans salonunda gerçekleşen panele öğrenciler ve akademisyenler katılırken göğüs hastalıklarının nedenleri konuşuldu.

ASBESTTİN ÜÇ TÜRÜ MEVCUT

Moderatörlüğünü Fen Fakültesi Fizik Bölümünden Prof. Dr. Tahsin Kılıçoğlu'nun yaptığı panelde ilk olarak Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit, "Bölgemizde devam eden tehlike asbest ve mezotelyoma" konulu bir sunum yaptı. Asbestin ısıya, aşınmaya ve kimyasal maddelere dayanıklı kanserojen bir mineral olduğunu ifade eden Şenyiğit, asbestin beyaz, kahverengi ve mavi olmak üzere üç türünün mevcut olduğunu belirtti.

ASBESTİN YOL AÇTIĞI EN ÖNEMLİ HASTALIK MEZOTELYOMA

"Asbestin neden olduğu hastalıkların bazıları, akciğer zarları arasında sıvı toplanması, kireçlenme, akciğer zarı kalınlaşması ve akciğer dokusunda bağ dokusu oluşumu gibi selim hastalıklardır. Ayrıca ciltte yaralara neden olabilir" diyen Şenyiğit, asbestin yol açtığı en önemli hastalığın mezotelyoma (akciğer zarı ve karın zarı kanseri) olduğunu ifade etti.

SON AŞAMADA DOKTORA GİDİLİYOR

Panelde daha sonra söz alan Gebze İleri teknoloji Enstitüsü Fen Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Zafer Ziya Öztürk ise Elektronik Burun ve Medikal Kullanım Alanları konusunda bir sunum gerçekleştirdi. "Elektronik Burun, yapısında kimyasal sensör dizisi bulunduran ve insan burnunun algılayamadığı seviyelerdeki kokular üzerinde hassas ölçüm yapabilen cihazdır" diye vurgulayan Öztürk, hastaların son aşamalarda doktora gittiğini belirterek, var olan göğüs hastalıkları için yapılan tetkikleri anlattı.

Kaynak: Temsilci / Yerel

Dicle Üniversitesi Ziya Öztürk Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title