Haberler

Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği 'Süt Köprüsü'nü Kurdu

Abone Ol

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Milli Tarım Projesi kapsamında yer alan ‘Hayvancılıkta Model Projeler’in ilk adımında, Kayseri İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğinin Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Gıda Tarım İl Müdürlüğü, Orta Anadolu Kalkınma Ajansı ve Ziraat Bankası ile...

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Milli Tarım Projesi kapsamında yer alan 'Hayvancılıkta Model Projeler'in ilk adımında, Kayseri İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğinin Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Gıda Tarım İl Müdürlüğü, Orta Anadolu Kalkınma Ajansı ve Ziraat Bankası ile birlikte ortaklaşa yürüttüğü Süt Köprüsü Projesi kapsamında yurt dışından damızlık düve getirilerek üyelerine dağıtıldı.

2016 yılı içerisinde hazırlanıp onaylanan Süt Köprüsü Projesi kapsamında Ziraat Bankasıyla gerçekleştirilen protokole istinaden, üyelere en az 10 baş hayvan alımı için ipoteksiz olarak anlaşma yapıldı ve ilk etapta 184 adet ithal düve dağıtım töreni Yeşilhisar İlçesinde Saray Hali Tarım İşletmelerine ait Besi çiftliğinde gerçekleştirildi.

Gebe düve dağıtım törenine Kayseri Milletvekili Sami Dedeoğlu, Yeşilhisar Belediye Başkanı Abdulkadir Akdeniz, Develi Belediye Başkanı Mehmet Cabbar, Gıda Tarım İl Müdür yardımcısı Erkan Alkan, Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, Kayseri İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birlik Başkanı Ünay Çakı ve Birlik üyeleri katıldı.

Gebe düve dağıtım töreni öncesin de konuşan Kayseri Milletvekili Sami Dedeoğlu, "Kayserimiz genel manada ticaret erbabı ve tüccarlarımızla anılsa da aslında Kayserimizin ilçelerinde Tarım ve Hayvancılık ile geçimini sağlayan vatandaşlarımız da oldukça fazla ama maalesef bu alan hep geri planda kalmış. Lakin son 5-10 yılda Kayseri Tarım ve Hayvancılıkta oldukça yol almıştır. Bizler de milletvekili olarak çiftçimize her türlü destek ve katkıyı sunmak için elimizden gelen gayreti göstermeye çalışıyoruz. Develide kurulması için çalıştığımız bir Ziraat ve Teknik Üniversite ile Develi-Yeşilhisar-Yahyalı-Pınarbaşı-Tomarza-İncesu gibi ilçelerimizi de kapsayacak şekilde bir eğitim öğretim ağı ile buradaki çiftçilerimize destek olabilecek öğrenciler yetiştirerek memleketimize hizmet etme imkanı bulmuş olacaklar.Bu arada Ankara'da ilimize ve ilçelerimize tarım ve hayvancılık alanında her türlü destek ve imkanlardan faydalanması için Bakanlarımızla görüşmeler yapmaktayız. Her fırsatta İlimizin, İlçelerimizin sorunlarını dile getirip çözüm arıyoruz." diye konuştu.

Türkiye Milli Tarım Destekleme Modeli kapsamında Kayserinin de 26 ille birlikte destekleneceğini belirten Milletvekili Sami Dedeoğlu, destek kapsamında alınacak hayvanların bedelinin yüzde 30'unun devlet tarafından karşılanacağını; ayrıca, yeni doğan buzağılara da 4 ay bakmak şartıyla 750 TL destek verileceğini ve 500 büyükbaş düve yetiştiricileri ve 250 baş manda yetiştiricilerine de gereken desteğin sağlanacağını ifade etti.

Kayseri İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birlik Başkanı Ünay ise, Süt Köprüsü Projesi kapsamında Kayseri Büyük Şehir Belediyesi tarafından Birliğe hibe edilen 206 adet Süt Soğutma tankı üreticilere teslim edildiğine dikkat çekerek. Büyükşehir Belediye Başkanına teşekkür etti. Bu Proje kapsamında ayrıca Develi İlçesinde Gıda ve Tarım Bakanlığı destekli 75bin lt kapasiteli Süt depolama ve soğutma Merkezi yapılarak üyelerin kullanımına sunulması, Kayseri il genelinde Birlik Bünyesinde bulunan 2 adet süt nakil aracıyla Günlük 80 Ton Süt toplanarak 40 tonunun süt tozuna gönderilmesi, Bünyan İlçesinde toplam 30 bin lt kapasiteli Süt İşleme tesisi de hizmet ağına dahil edildiğini belirtti.

Ünay Çakı, "Kayseri İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği tarafından yapılan projelerin Kayserili üreticilerin doğduğu yerde doyup yaşaması ve insan sağlığı için önem arz eden sütün piyasaya daha hijyenik şekilde sunulmasının hedeflendiğini belirtti.Birlik Başkanı Ünay Çakı Birlik tarafından yürütülen ve Süt köprüsü projesinin devamı niteliğinde olan projeleri ise şu şekilde açıkladı; "Düvebank" adı altında Kayserili üreticilerin yüksek verimli hayvanları alıp satabileceği gebe-düve çitliğinin kurulması ve "Kendi Yemini Kendin Yap" projesiyle üreticilerimizin bölgede temin edemedikleri ham maddeleri temin edeceği siloları kurmak için çalışmalar devam etmektedir. Ayrıca, ORAN Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen Çiğ Süt ve Yem Hammadde Analizi Laboratuvarı Projesi onaylanmış olup proje çalışmalarına başlanmıştır. Asıl görevi hayvan ıslahı olan Kayseri İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğine üye 23 bin 992 işletmede 354 bin 806 adet sığır varlığıyla ülkemizde 13. Sırada bulunmaktadır. Kayseri ilinde günlük olarak üretilen 462 bin 000 litre çiğ inek sütünün 80 bin litresini sanayi sektörüne 40bin litresini de sütü süt tozu yaptırmak üzere toplamda 120 bin litre sütü pazarlayarak kar amacı gütmeden üreticisine hizmet vermektedir. Kayseri İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri olarak İstikrarlı şekilde üretim yapacağız ve 2023 de bölgemizin damızlık ihtiyacını karşılar hale geleceğiz. Üreticilerimiz getirilen düvelerin ödemesini 7 yılda yapacak, 2023'e kadar rahat rahat borcunu ödeyecek ve 2023'e borçsuz harçsız verimliliği yüksek işletmeler olarak girecekler. Üreticilerimizin bizden 5 bine yakın düve talebi var, şuan bine yakın düve alımı için işletme sahipleri ile sözleşmelerini yaptık." diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından birlik üyelerine çekilen kura sonucunda 10 ar adet gebe düve teslimi yapıldı. Düvelerin pasaportları da Milletvekili Sami Dedeoğlu tarafından Birlik Başkanı Ünay Çakı'ya takdim edildi. - KAYSERİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Ziraat Bankası Yeşilhisar Kayseri Develi Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title