Haberler

Dekan Keleş'den Kurbanla İlgili Uyarı

Abone Ol

Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İhsan Keleş, Kurban Bayramı nedeniyle kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla bir mesaj yayımladı.

Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İhsan Keleş, Kurban Bayramı nedeniyle kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla bir mesaj yayımladı.

Keleş, yaptığı açıklamada, kurban bayramı döneminde yaşanan yoğun hayvan hareketleri ve büyük miktarlarda hayvan kesimleri yapılmasının hayvan sağlığı ve halk sağlığı açısından büyük riskler taşıdığını belirtti.

Gerekli kontrol ve denetimlerin yapılmaması, insan ve hayvan sağlığı açısından büyük tehlikeler ortaya çıkabileceğini vurgulayan Keleş, "Her yıl Kurban Bayramı öncesi basın toplantıları veya basın bildirileriyle yetkililere, hayvan sahiplerine ve kurban kesecek vatandaşlarımıza; kurbanlıkların nakli, seçimi, kesim sırasında ve kesim sonrasında insan ve hayvan sağlığı açısından dikkat etmeleri gereken hususlar, çevrenin kirletilmemesi ve hayvan refahı konusunda alınması gereken tedbirler ve etlerin muhafazası konularında basın aracılığı ile bilgilendirilme yapılmaktadır" diye konuştu.

Kurbanda, yaklaşık olarak 600 bin büyükbaş ve 2 milyon küçükbaş hayvanın nakli ve kesimi yapılacağını ifade den Keleş, "Bu miktar, ülkemizde yıllık olarak kesilen hayvan miktarının yaklaşık % 25'idir. Bu kadar çok sayıda hayvanın bu kadar kısa sürede nakledilmesi ve kesilmesi, gerekli tedbirler alınmadığı ve gerekli alt yapı oluşturulmadığı takdirde, insan sağlığı, hayvan sağlığı ve çevre ile ilgili sorunları da beraberinde getirmektedir. Bunun yanında, kullanılamayan hayvansal yan ürünler nedeniyle büyük ekonomik kayıplar oluşmaktadır. Özellikle, veteriner hekim kontrolü dışında yetiştirilen, sevki yapılan, satışa sunulan ve kesilen hayvanlar, bulaşıcı ve salgın hayvan hastalıklarının yayılma riskini arttırmakta ve bu hayvanlardan elde edilen etler insan sağlığı açısından önemli bir risk oluşturmaktadır" şeklinde konuştu.

Keleş, şöyle devam etti:

"Hayvan satış yerleri yerleşim alanlarının dışında oluşturulmalı ve buralarda hayvanların ve insanların barınması için yeterli ve uygun koşullar sağlanmalıdır. Bu alanlarda oluşacak atıkların çevre kirlenmesine engel olmak için, atık yönetimine yönelik tüm tedbirler alınmalıdır. Hayvanların taşınmasında kullanılan tüm araçlar hayvanlar yüklenmeden önce ve sonra etkin bir şekilde temizlenip dezenfekte edilmeli ve yine hayvanların kabulünden evvel araç dezenfeksiyon belgeleri temin edilmelidir. Hayvan pazarlarındaki bu giriş kontrolleri ve ortaya çıkacak diğer acil problemlerin giderilmesi için bu alanlarda veteriner hekimlere görev ve yetki verilmelidir. Kesim sonrası gıda maddesi olarak tüketilemeyen kemik, kan, deri, kıllar, boynuz, tırnak gibi kısımlar, işkembe ve bağırsak içerikleri, hastalıklı organ ve kısımları çevreye atılmamalı, belediyelerin atık toplama araçlarına verilmelidir. Çevre temizliği ve halk sağlığı açısından bu tür atıklar sokak hayvanlarının erişemeyeceği şekilde üzerine toz kireç dökülerek derin çukurlara gömülmeli, akarsulara ve kanalizasyon sularına dökülmemelidir." - Kayseri

Kaynak: AA / Yerel

Kurban Bayramı İhsan Keleş Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title