Haberler

Demirci'de Organik Tarım İçin İmzalar Atıldı

Abone Ol

Manisa’nın Demirci ilçesinde Organik Tarım projesine 163 çiftçi dahil oldu.

Manisa'nın Demirci ilçesinde Organik Tarım projesine 163 çiftçi dahil oldu. Organik Tarım için toplu imza töreni yapılırken, Organik tarımda Demirci ve Manisa'nın Türkiye'ye liderlik yapacağı vurgulandı.

Demirci Ziraat Odası'nda gerçekleştirilen protokolde Demirci Kaymakamlığı, Demirci İlçe Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Demirci Ziraat Odası ilçenin organik tarım kapsamına alınması için imzalar atıldı.

İmza töreninde Demirci Kaymakamı Atila Kantay şair Orhan Veli Kanık'ın şiiriyle yaptığı konuşmasında, "1930'larda bir şair demiş ki, 'Denizlerimiz var, ağaç içinde, ağaçlarımız var yaprak içinde. Denizler ve ağaçlar arasında her gün gider geliriz yokluk içinde.' Şimdi bu o yılların Türkiye tablosuydu. Ne demek istiyor şunu demek istiyor. Güneş var, deniz var, ağaç var, tarla var, toprak var yokluk niye var. Bunlar varsa yokluk niye var. Bir aksilik bir tezatlık var. Finlandiya dediğimiz ülke dünyanın en fazla milli gelirinin yüksek olduğu ülkelerden bir tanesi. Güneşi göremezsiniz Finlandiya'da. İsrail'de verimli toprak bulamazsınız su bulamazsınız. İsrail dünya tarımının kilit noktası olmuş. Finlandiya bilgi sisteminin kilit noktası olmuş. Peki, Allah bize bu kadar güzel coğrafyayı nasip etti de biz niye bu durumdayız oturup düşünmemiz lazım. Gediz havzasındaki kirlenmeyi düşünmemiz lazım. Menderes havzasındaki zehirli tarımı. Toprak artık bu noktaya geldi kusuyor. Hasta bir insanın midesi gibi ne verirseniz geri çıkarıyor." diye konuştu.

ORGANİK ÜRETİMDE MANİSA VE DEMİRCİ LİDERLİK YAPACAK!

Çukurova'da görev yaparken bir çiftçinin, "Giderimin çok büyük kısmını gübreye harcayacağım." sözünü örnek göstererek konuşmasına devam eden Kaymakam Atila Kantay, "Çukurova'da çalıştım. Bir mısır tarlasında bir çiftçi arkadaşım bu sene giderimin çok büyük kısmını gübreye harcayacağım. Dedi ve toprağı avuçladı tıpkı bir çimento gibi kum karışımı gibi beyaz gri çirkin bir renk aldığını söyledi. Niye böyle dedim. Bizde toprağa çok hoyrat davranıyorlar dedi. Dünya hızla organik tarıma doğru gidiyor gelişmiş ülkeler hızla organik tarıma doğru gidiyor. Avrupa ülkelerinde ki makas organik tarımın lehine zehirli tarımın aleyhine açılmaya gidiyor. Bizde bu arada Türkiye'de uyanmışlık oldu gerçekten Manisa, Demirci bu konuda liderlik yapacaktır." dedi.

İNSANLAR ORGANİK TARIMDA YETİŞEN ÜRÜNLERİ TERCİH EDİYOR

İnsanların eskisine nazaran sağlıklarına çok dikkat ettiklerini ve organik tarımda yetişen ürünleri tercih ettiklerini kaydeden Kaymakam Kantay, "Artık insanlar sağlığına dikkat eden insanlar, özel raflardan alış veriş yapmak istiyor. Özellikle büyük marketlerde organik özel et, organik baklagiller organik domatesler, organik biberleri arıyor ve alıyor. Ama köy pazarında benim malım organiktir ben iyi tanırım ona inanmıyorlar. İllaki sertifika istiyorlar. Sertifikasız hiç kimse artık eğitimli kimse lafla inanmıyor. Niye, yıllarca insanlar aldatıldı bu konuda. İnşallah biz sertifikalı olarak bu işe başladık ve devam edeceğiz. Ben bu arada Demirci'nin bu noktaya gelmesinde işin başındayken tarım müdürümüzle kara kara düşündük ne yaparız ne ederiz ve firmaları tek tek aradık bize gelin bu konuda bir bilgi verin, vatandaşlarımızı aydınlatın ama hepsi para istedi. Demirci'ye gelip sunum için ciddi bir şekilde para istediler. Bir tek Ramazan Bey çıktı geldi huzurlarınızda kendilerine teşekkür ediyorum. Beş kuruş almadan bizi aydınlattı. İlçe Tarım Müdürümüz İslam Bey ve Ziraat Odası Başkanımız Mehmet Karakaya da çalışmalarından ötürü teşekkür ediyorum." şeklinde konuştu.

ORGANİKTE RAKAMLAR BİZİ MUTLU ETTİ

Organik tarımda imza atan üretici ve rakamları da açıklayan Kaymakam Kantay,,"Organik Hünnap'ta doktor İhsan Bey ve veteriner Murat Beyin de ürünleri bizim safha geçince organik hünnap üretimimiz yüzde yirmi dörde yükseldi. Onlara da teşekkür ediyorum. 850 Hektarlık zeytinimizin 222 hektarı organik tarıma imza atmış, buda yüzde yirmi altı gibi yüksek bir rakam. Manisa'da bu orana ulaşabilecek hiçbir ilçe yok. 316 hektarlık ceviz alanımızın yetmiş beş hektarına yüzde yirmi dörtle on çiftçimizle ulaşmış bulunmaktayız. Kestane 92 hektar bunun otuz beş hektarı yüzde otuz sekiz oranıyla otuz iki vatandaşımızla, hünnapta da 15 hektarlık oranla üç nokta altısına ulaşmışız buda yüzde yirmi dört oluyor. Rakamlar çok güzel bizlerde çok mutlu olduk. İnşallah bu imza töreninden sonra 2017 yılının yazına geldiğimizde burada hiç kimse Orhan Veli'nin biraz önceki şiirini okumayacak." diye konuştu.

Demirci Belediye Başkanı Selam Selçuk ise konuşmasında protokolün hayırlı uğurlu olması temennisinde bulundu. Başkan Selçuk, "Ben şunu özellikle ifade etmek istiyorum. Manisa'da farklı bir Demirci imajı var. Diyorlar ki siz bir işe el attınız mı kopartırsınız işi halledersiniz diyorlar. Bu imaj bizimle oluşmadı yani kendimize pay çıkarmak için demiyorum. Geçmişten bugüne kadar Demirci'mizin yöneticiliğini yapan birçok büyüğümüz demek ki bu imajı vermiş ve bugünkü nesillerde bunu devam ettiriyor." dedi.

Devlet tarafından Demirci'ye dört gölet yapıldığını kaydeden Belediye Başkanı Selami Selçuk, "Amacım siyaset yapmak değil, Durhasan göleti bitmek üzere, dört tane daha göletin bu sene ihalesi yapıldı. Sekiz dokuz daha göletin bütün projelendirme çalışmaları bitti ve hükümetin bu alana ayırdığı paralar nispetinde yatırıma alınacak ve biz bu şekilde çalışmaya devam ettiğimiz sürece dört beş yıl içerisinde sulu tarıma geçmiş oluruz. Topraklarımız bakir topraklar Salihli'de Turgutlu'da zirai ilaç bayisinin bir bayinin sattığı zirai ilaç miktarı Demirci'de satın alınan toplam ilacın iki katı üç katı. Bu bir avantaj bizim açımızdan ve topraklarımızda suyla buluşmaya başlıyor. İnşallah gidişatta bir terslikler yaşanmaz devam eder bu şekilde ve biz sulu tarıma geçtikten sonra eğer bilinçli tarımda karar kılar buna da sadık kalırsak bütün prensiplerine uyarsak ve yine bunun eğitimini de ziraat odamız öncülük yaparak bunu da gelecek yıllarda arttırarak daha çok çiftçimizi de duyurursak, Demircimiz kirlenmemiş bir memleket, sulu tarım organik tarım hak ettiğimiz kazancı almamız bundan sonra mümkün." ifadelerini kullandı.

Demirci'nin çok şanslı bir dönemeçte olduğunu vurgulayan Başkan Selçuk, "Şanslı bir süreçteyiz Sayın Valimiz Demirci'yi seviyor. Bu projenin başlamasında Valimizin katkısı var. İyi olacak hastanın doktor ayağına gelirmiş Kaymakamımızda bu konuda iştahlı ve teşvik edici ve onun gayretlerini de var. Burada sadece ve sadece bizlerinde samimi ve dürüst bir şekilde bu projeyi tatbik etmemiz gerekiyor. Biz belediye olarak hayırlı olan her girişimde arkasındayız. Bu projeye sahip çıkalım." dedi.

İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü İslam Köse de organik tarımı dört ay önce Kaymakam Atila Kantay'ın öndeliğinde giriş yaptıklarını kaydederek şunları söyledi:

"Çalışmamızda ilk önce Demirci'mizde ne yapabiliriz? diye başladık. Sayın Kaymakamımız organik tarıma geçilmesinin ve sertifikasyon şirketleri ile bağlantıya geçmemizi belirtti. Bununla üç dört tane sertifikasyon şirketlerimizle görüştük. Bu şirketler arasından Ramazan Ayan Bey ilçemize gelerek organik tarım ile ilgili olarak bize iki kere seminerler verdi. Seminerlerden sonra köylerimizde çalışmalara başladık. Kaymakamımız özellikle bana müdür bey özellikle bizzat köylere gitmemi ve ekibimle birlikte toplantılar yapmamı önerdi. Köylerde organik tarımla ilgili olarak yaklaşık 20 köyümüzde toplantılar yaptık. İlçemizde zeytin, ceviz kestane ve hünnap organik tarıma geçebileceğimiz en iyi ürünlerimizdi. Çünkü biz bu bahsettiğimiz ürünlerde zaten hemen hemen hiç kimyasal ilaç kullanmıyorduk. Organik bu ürünlerimizi de sertifikalandırmak istedik ve Kaymakamımız bize Demirci bölgesinin henüz kirlenmediğini söylemişti ve bizlerde bu sloganla köylerimize gittik. Bizim çiftçilerimizin yüzde doksanı kimyasal madde kullanmıyor. Bize kalanda 193 çiftçimizin bu ürünlerini sertifikalandırmak kaldı. Kendileri de bizzat bugün gelerek organik tarıma geçiş için imzalarını attılar. Kendilerine teşekkür ediyorum."

Ziraat Odası başkanı Mehmet Karakaya da "Kaymakamlığımız, İlçe Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Ziraat Odamız ile birlikte Kaymakamımız önderliğinde ilçemizi organik tarım kapsamına aldırmak için böyle bir çalışma içerisine girdik. Bu çalışmanın da bugün burada sözleşmesini yapacağız. Demirci'miz bu konuda şükürler olsun ki bazı ilçe ve yörelerin sahip olmadığı kazanımlara sahip. Avrupa'da kabul edilebilinir tarım ürünleri ilçemizde de organik tarım yatmaktadır." dedi.

Tören 193 çiftçinin organik tarım için imzalarını atarak sona erdi. - MANİSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Atila Kantay Demirci Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title